Πέμπτη, Μαΐου 12, 2016

Έρχονται τα μέτρα ενόψει του επόμενου Eurogroup

Με τις γνωστές πλέον αντιρρήσεις και διαφορές προχωράει η διαδικασία με σκοπό την ολοκλήρωση της αξιολόγησης για το ελληνικό πρόγραμμα.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίζεται αισιόδοξος για την πορεία των διαβουλεύσεων.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Μάρτιν Γιέγκερ, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, θεωρεί εφικτή την επιτυχή ολοκλήρωση των συνομιλιών με την Ελλάδα στο Eurogroup της 24ης Μαΐου, εφόσον έχουν ως τότε ολοκληρωθεί και οι εκκρεμούσες νομοθετικές διαδικασίες.

Παράλληλα, σχετικά με τη συζήτηση για το χρέος διευκρίνισε ότι οι αποφάσεις του Eurogroup δεν αποτελούν κάτι καινούριο, αλλά απλώς αποσαφήνιση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του περασμένου καλοκαιριού.

«Αυτό που αποφασίστηκε είναι ότι αν το 2018, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος και μετά από ενδεχομένως απαραίτητη χρήση του αυτόματου μηχανισμού, υπάρξει ακόμη ανάγκη για στήριξη της χρηματοδότησης του ελληνικού προϋπολογισμού, τότε θα μπορούμε να συζητήσουμε μέτρα σχετικά με το χρέος», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, το ενδεχόμενο εξαγοράς μέρους του ελληνικού χρέους προς το ΔΝΤ εξετάζει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt.

Επικαλούμενο δισέλιδο έγγραφο του ESM, το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Μηχανισμού, προκρίνει, μεταξύ άλλων, την αποπληρωμή μέρους των ελληνικών ομολόγων προς το ΔΝΤ, μέσω του ESM.

Όπως αναφέρεται σχετικά, μία τέτοια επιλογή θα συνεπάγεται σημαντικό οικονομικό όφελος για την Ελλάδα, δεδομένου ότι η δανειοδότηση από τον ESM διακατέχεται από ευνοϊκότερους όρους.

Στο μεταξύ, άρχισε η σύνταξη και νομοτεχνική επεξεργασία του νομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει τα υπολειπόμενα ζητήματα για το κλείσιμο της αξιολόγησης, με σχεδιασμό και στόχο να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή πριν από το Eurogroup της 24ης Μαϊου και να συζητηθεί με την κανονική διαδικασία.

Σε αυτό το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται τα εναπομείναντα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί και αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ (αύξηση ΦΠΑ, έμμεσοι φόροι κά), τα κόκκινα δάνεια, το Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, αλλά και ο Μηχανισμός Δημοσιονομικής Διόρθωσης.

Σύμφωνα με όσα έχουν δεσμευτεί οι εταίροι απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση, αυτή η δόση θα κινηθεί αρκετά πάνω από τα 5,7 δισ. ευρώ, καθώς θα περιλαμβάνει, επιπλέον του ποσού της κάλυψης των δανειακών υποχρεώσεων, και το ποσό για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.
 [elzoni.gr]
12/5/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin