Τρίτη, Ιανουαρίου 19, 2016

Στο ευρωπαϊκό σκαμνί η Βαρσοβία για περιορισμούς ελευθεριών

Στο στόχαστρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου βρίσκεται η πολωνική κυβέρνηση καθώς η κυβέρνηση της Μπεάτα Σίντλο προχώρησε πρόσφατα σε μεταρρυθμίσεις  οι οποίες σύμφωνα με τους επικριτές της περιορίζουν εντόνως τη δημοκρατία.


Πιο συγκεκριμένα η πολωνική κυβέρνηση κατηγορείται αφενός για σαρωτικές αλλαγές προς όφελος δικαστών θετικά προσκείμενων προς την κυβέρνηση στη σύνθεση και τη λειτουργία του συνταγματικού δικαστηρίου που ελέγχει θεσμικά την εκτελεστική εξουσία και αφετέρου τη ριζική αναδιάρθρωση των δημόσιων ΜΜΕ τα οποία πέρασαν επίσημα σε κυβερνητικό έλεγχο.

Η Πολωνή πρωθυπουργός Μπεάτα Σίντλο εξήγησε ότι οι αποφάσεις που πήρε προσφάτως η κυβέρνηση σε ότι αφορά το κράτος δικαίου, είναι σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Επεσήμανε με νόημα πως η μεγάλη πλειοψηφία των Πολωνών τον προηγούμενο Οκτώβρη, έδειξαν προτίμηση στο κόμμα της και στο προεκλογικό της πρόγραμμα. Σημείωσε πως οι επικριτικές φωνές οφείλονται σε παρεξήγηση και ανεπαρκή πληροφόρηση.

Η ίδια επεσήμανε πως οι αξίες της δικαιοσύνης είναι πολύτιμες για την Πολωνία τονίζοντας πως στην χώρα δεν παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές.

 Σε ότι αφορά τις αλλαγές στο συνταγματικό δικαστήριο ανέφερε πως οι 8 από τους 15 δικαστές προέρχονται από την αντιπολίτευση ενώ την ίδια στιγμή ανέφερε πως  οι αλλαγές στα δημόσια μέσα ενημέρωσης δεν πλήττουν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές του «αμερόληπτου χαρακτήρα των ΜΜΕ στην Πολωνία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin