Παρασκευή, Οκτωβρίου 14, 2016

Boris Johnson : Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΕΕ

«Όλο και πιο άχρηστη» χαρακτήρισε την «έννοια» της ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς ο υπουργός Εξωτερικών και «πρωτεργάτης του Brexit»- Μπόρις Τζόνσον.

Μιλώντας στο βρετανικό Κοινοβούλιο ανέφερε ότι η Βρετανία θα διατηρήσει πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά και μάλιστα με συμφωνία «ίσης ή ακόμη και μεγαλύτερης αξίας».

Όσον αφορά τη διασύνδεσή της με την ελευθερία μετακίνησης, είπε πως η δεύτερη «δεν είναι γραμμένη σε πέτρα».


  • Στην εφ' όλης της ύλης ενημέρωσή του στα μέλη του Κοινοβουλίου, οι βουλευτές ανέκριναν σκληρά τον ΥΠΕΞ κυρίως όσον αφορά τις προθέσεις της κυβέρνησης για τη νέα σχέση με την ΕΕ.

«Δεν υπάρχει καμία αντίφαση ανάμεσα στην επιθυμία να ανακτήσουμε τον έλεγχο των συνόρων μας και στο να παραμείνουμε ανοικτή σε "ικανούς και ταλαντούχους" από όλο τον κόσμο» είπε ο Τζόνσον. «Είναι στη φαντασία ορισμένων ότι η ελεύθερη μετακίνηση είναι γραμμένη στην πέτρα των ευρωπαϊκών κανόνων» είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά το μείζον, δηλαδή τους όρους που θα διέπουν την οικονομική και εμπορική σχέση Βρετανίας και ΕΕ στη μετά Brexit εποχή, ο βρετανός ΥΠΕΞ είπε ότι «ο όρος ενιαία αγορά είναι όλο και περισσότερο άχρηστος, εμείς θα έχουμε συμφωνία που θα είναι της ίδια ή και μεγαλύτερης αξίας».

Δείχνοντας στη διαπραγματευτική δυναμική μεταξύ των δύο πλευρών, και συγκεκριμένα για το «ευρωπαϊκό διαβατήριο» του τραπεζικού Σίτι, ο Τζόνσον είπε πως «κάθε προσπάθεια [από την ευρωπαϊκή πλευρά] να τιμωρηθεί ο βρετανικός χρηματοπιστωτικός τομέα δεν έχει οικονομικό νόημα για την Ευρώπη».

  • Στο μεταξύ, την ομαδική προσφυγή ατόμων και ομάδων που θέλουν να εξαναγκάσουν την κυβέρνηση να ζητήσει την έγκριση του κοινοβουλίου για να ξεκινήσει τη διαδικασία εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit) θα εξετάσει σήμερα το ανώτερο δικαστήριο της Βρετανίας.

Το δικαστήριο ουσιαστικά θα εξετάσει ποιός έχει το δικαίωμα να κινήσει τη διαδικασία του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, τον μηχανισμό δηλαδή με τον οποίο η Βρετανία ενεργοποιεί τη διετή διαδικασία για την αποχώρησή της από την Ε.Ε..

Οι διάδικοι, που περιλαμβάνουν μια διαχειρίστρια επενδύσεων, Βρετανούς που ζουν στο εξωτερικό, έναν κομμωτή και μια ομάδα που αυτοαποκαλείται «Λαϊκή Πρόκληση», ισχυρίζονται ότι τα δικαιώματα των Βρετανών πολιτών που εδραιώθηκαν με κοινοβουλευτική πράξη του 1972 δεν μπορούν να αποσυρθούν από την κυβέρνηση μονομερώς, και επίσης ότι το δημοψήφισμα που κατέληξε στην απόφαση αποχώρησης από την Ε.Ε. (με 52% υπέρ και 48% κατά) δεν ήταν δεσμευτικό.
 [elzoni.gr]
14/10/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin