Δευτέρα, Μαΐου 09, 2016

Klaus Regling: Η αξιολόγηση δεν έκλεισε λόγω προβλημάτων εφαρμογής

«Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει με χρεοκοπία. Δουλεύουμε έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η επανεξέταση», τόνισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σε συνέντευξή του στην Corriere Della Sera, ο Ρέγκλινγκ υπογραμμίζει ότι «δουλεύουμε σκληρά για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την αποφυγή των περσινών προβλημάτων».

Επισήμανε ότι υπάρχει καθυστέρηση οκτώ μηνών στην αξιολόγηση διότι εμφανίζονται προβλήματα εφαρμογής. «Τα μέτρα που πρέπει να παρθούν είναι ένας συμβιβασμός και μια ασφάλεια απέναντι σε απρόβλεπτα γεγονότα».

«Το ΔΝΤ και η ΕΕ έχουν διαφορετικές προβλέψεις αλλά αυτό δεν ευθύνεται για την μακρά καθυστέρηση» ανέφερε και συμπλήρωσε πως «είναι απολύτως φυσιολογικό να υπάρχουν αποκλίνουσες εκτιμήσεις μεταξύ των θεσμών».

Αναγνώρισε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί καθώς η χώρα διαθέτει πρωτογενές πλεόνασμα και μπορεί να χρηματοδοτεί τις ανάγκες του προϋπολογισμού, ωστόσο, προσθέτει πως στο τέλος Ιουλίου υπάρχει ανάγκη για ρευστότητα λόγω της πληρωμής ομόλογου. Συνολικά, σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ, η Ελλάδα έχει λάβει βοήθεια από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ ύψους 250 δισ. ευρώ.

Στην ερώτηση εάν η Ελλάδα διατρέχει κίνδυνο χρεοκοπίας, απάντησε ότι «η Ελλάδα χρειάζεται χρήματα από τον ESM – γι’ αυτό συμφωνήσαμε για ένα νέο πρόγραμμα το περασμένο καλοκαίρι. Η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε σύγκριση με κάποια χρόνια πριν. Η Ελλάδα έχει τώρα πρωτογενές πλεόνασμα, επομένως δεν χρειάζεται χρήματα κάθε μήνα για να χρηματοδοτεί τον προϋπολογισμό της. Στο τέλος Ιουλίου, υπάρχει πραγματική ανάγκη ρευστότητας εξαιτίας της μεγάλης αποπληρωμής χρέους. Όσο πιο γρήγορα επιτύχουμε τη συμφωνία, τόσο καλύτερα για να επιτραπεί στην Ελλάδα να πληρώσει τις εγχώριες ληξιπρόθεσμες οφειλές της. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την καλή λειτουργία της οικονομίας. Επομένως δεν είμαστε κοντά σε χρεοκοπία. Εργαζόμαστε για να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση και να αποφύγουμε τα προβλήματα του περασμένου έτους».

«Υπάρχουν τρεις λόγοι που η Ελλάδα αποτελεί διαφορετική περίπτωση: Πρώτον, η θέση εκκίνησης όσον αφορά στα οικονομικά προβλήματα ήταν πολύ πιο δυσχερής από τις άλλες χώρες. Δεύτερον, καταλάβαμε ότι η ελληνική διοίκηση είναι πολύ αδύναμη, κάτι που επηρεάζει την ικανότητα της χώρας να εφαρμόζει το πρόγραμμα. Τρίτον, μετά τις εκλογές στις αρχές του 2015, υπήρξε μία διακοπή του προγράμματος και οπισθοδρόμηση στις μεταρρυθμίσεις – αυτό είχε τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία και ώθησε την Ελλάδα πίσω στην ύφεση» σημείωσε.
 elzoni.gr
9/5/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin