Τρίτη, Απριλίου 19, 2016

Προσφυγικό: Παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από Ελλάδα-Tουρκία καταγγέλλει το HRW

Την παραβίαση, από την πλευρά τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας, των δικαιωμάτων των ανθρώπων που στις 4 Απριλίου επιστράφηκαν από τη Χίο στη γειτονική χώρα, στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, καταγγέλλει το "Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων" (Human Rights Watch).


Όπως αναφέρει σε σχετική έκθεσή του, σε επισκέψεις που πραγματοποίησε στο hot spot της Χίου στις 7 και 8 Απριλίου το "Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων" μίλησε με 12 φίλους και έναν συγγενή 19 Αφγανών, οι οποίοι απελάθηκαν στις 4 Απριλίου. Με βάση τις συνεντεύξεις αυτές και τα μηνύματα κινητού που αντάλλαξαν οι ερωτηθέντες με όσους απελάθηκαν, το Παρατηρητήριο κατέγραψε μια σειρά από παρατυπίες και παραβιάσεις. Όπως επισημαίνει, οι αρχές δεν ενημέρωσαν τους ανθρώπους ότι θα απελαύνονταν, δεν τους είπαν πού θα τους πήγαιναν και δεν επέτρεψαν σε κάποιους από αυτούς να πάρουν μαζί τους τα προσωπικά τους αντικείμενα.

Οι ερωτηθέντες, οι οποίοι ζήτησαν να μην αποκαλυφθούν τα ονόματά τους, είπαν στην οργάνωση ότι η αστυνομία φώναξε τους ανθρώπους με την ψεύτικη πρόφαση ότι θα καταγράφονταν, μεταξύ άλλων και για άσυλο.

Όπως εξάλλου είχε αναφέρει και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οι 13 από όσους απελάθηκαν είχαν εκδηλώσει την επιθυμία να καταθέσουν αίτημα ασύλου στην Ελλάδα και ο αριθμός αυτός, εκτιμά το Παρατηρητήριο ότι μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin