Κυριακή, Απριλίου 03, 2016

Ζητούν μαζικά άσυλο για να μην επιστρέψουν στην Τουρκία

«Θολό» παραμένει το τοπίο όσον αφορά στο σχέδιο επαναπροώθησης προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία, που ξεκινάει και επίσημα την Δευτέρα.

Όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα από τη Χίο και τη Μυτιλήνη τις τελευταίες ημέρες είναι εκατοντάδες οι πρόσφυγες και μετανάστες που υποβάλουν αίτηση για χορήγηση ασύλου στην Ελλάδα προκειμένου να προστατευθούν από τη μεταφορά τους στην Τουρκία. Κι αυτό γιατί μέχρι να εξεταστούν οι αιτήσεις τους, δεν μπορούν να μετακινηθούν από τα νησιά στην Τουρκία.

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες που καταγράφηκαν το πρωί της Κυριακής στο λιμάνι της Χίου με εκατοντάδες μετανάστες να συγκεντρώνονται στα πρόχειρα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας προκειμένου να λάβουν πληροφορίες για το πώς μπορούν να καταθέσουν αίτηση ασύλου.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι πρώτες επαναπροωθήσεις δεν θα αφορούσαν οικογένειες αλλά μετανάστες από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, τη Σρι Λάνκα αλλά και το Κονγκό.

Μέχρι στιγμής, όμως, δεν φαίνεται να έχει αποσαφηνιστεί ποιοί μετανάστες θα επιστρέψουν στην Τουρκία, καθώς μετά από τις υποδείξεις δικηγόρων οι φιλοξενούμενοι στο hotspot της Μόριας καταθέτουν ο ένας μετά από τον άλλο αιτήσεις ασύλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί περίπου 2.000 σχετικές αιτήσεις –κάτι που μπλοκάρει το ενδεχόμενο επαναπροώθησης των ανθρώπων αυτών για τουλάχιστον ένα μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin