Σάββατο, Ιανουαρίου 16, 2016

Συνάντηση Κέρι - Ζαρίφ στη Βιέννη - Προς άρση των κυρώσεων στο Ιράν

Οι δύο κύριοι αρχιτέκτονες της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και ο ομόλογός του του Ιράν, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, θα οριστικοποιήσουν σήμερα στη Βιέννη την εφαρμογή του κειμένου αυτού το οποίο προβλέπει την άρση των διεθνών κυρώσεων που πλήττουν την Τεχεράνη.

Ο Ζαρίφ βρίσκεται ήδη από το πρωί στη Βιέννη όπου θα παραστεί σε τελετή --σήμερα ή αύριο-- για την ανακοίνωση της εφαρμογής της πυρηνικής συμφωνίας, μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA. Ο υπουργός συνοδεύεται από τον επικεφαλής του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Αλί Ακμπάρ Σαλεχί και συνεργάτες του.

Ο Κέρι, ο οποίος είναι στο Λονδίνο, αναμένεται επίσης σήμερα στην αυστριακή πρωτεύουσα για "διαβουλεύσεις" με τον Ζαρίφ και την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, ανακοίνωσε χθες βράδυ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι θεωρεί πως επίκειται η εφαρμογή της συμφωνίας που υπογράφηκε στις 14 Ιουλίου με τις μεγάλες δυνάμεις για την επίλυση μιας διαφοράς που δηλητηρίαζε τις σχέσεις της με τη διεθνή κοινότητα επί δεκατρία χρόνια.

Η συμφωνία αναμένεται να διασφαλίσει ότι το Ιράν δεν μπορεί να αποκτήσει ατομική βόμβα, με αντάλλαγμα τη σταδιακή και ελεγχόμενη άρση των διεθνών κυρώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin