Σάββατο, Ιανουαρίου 16, 2016

Ειδικό διεθνές δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στο Κόσοβο

Ένα ακόμη ειδικό διεθνές δικαστήριο θα ανοίξει φέτος τις πόρτες του στη Χάγη με σκοπό να εκδικάζει εγκλήματα πολέμου τα οποία φέρονται να διέπραξαν Αλβανοί αντάρτες στο Κόσοβο κατά τη διάρκεια του πολέμου στην πρώην σερβική επαρχία (1998-99) αλλά και μετά τη σύρραξη, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ολλανδική κυβέρνηση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκεί πιέσεις στο Κόσοβο για να διευθετηθεί το ζήτημα των εκατοντάδων εγκλημάτων πολέμου που φέρονται να διαπράχθηκαν σε βάρος Σέρβων, Ρομά και άλλων από τον Στρατό Απελευθέρωσης του Κοσόβου (Ushtria Çlirimtare e Kosovës, UÇK) κατά τη διάρκεια του πολέμου και αμέσως μετά, εάν θέλει να προχωρήσει η διαδικασία ένταξής του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ΕΕ θα χρηματοδοτήσει το δικαστήριο, το οποίο θα ονομάζεται Ειδικός Μετεγκατεστημένος Δικαστικός Θεσμός του Κοσόβου. Ένα διεθνές σώμα δικαστικών θα αναλάβει να εκδικάζει τις υποθέσεις με βάση τη νομοθεσία του Κοσσυφοπεδίου. Τα πρόσωπα που θα καταδικαστούν για εγκλήματα πολέμου δεν θα φυλακίζονται στην Ολλανδία, διευκρίνισε η ολλανδική κυβέρνηση.

Μέλη του UÇK έχουν κατηγορηθεί ότι διέπραξαν εγκλήματα πολέμου εναντίον Σέρβων και πολιτικών τους αντιπάλων, αλλά και ότι βεβήλωσαν μνημεία και πολιτιστικούς θεσμούς των Σέρβων, κατά τη διάρκεια της σύρραξης και κατόπιν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin