Παρασκευή, Ιανουαρίου 18, 2013

Αυξάνονται οι ελληνικές αγροτικές εξαγωγές στη Γερμανία

Οι εξαγωγές ελληνικών παραδοσιακών τροφίμων στο εξωτερικό σημειώνουν αύξηση. Το μέλλον ανήκει όμως στην γεωργία ποιότητας, δηλώνει στη DW ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Θανάσης Τσαυτάρης.
Στo πλαίσιo της διεθνούς έκθεσης προώθησης αγροτικών προϊόντων "Πράσινη Εβδομάδα" (Grüne Woche) στο Βερολίνο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Θανάσης Τσαυτάρης εγκαινίασε τα ελληνικά περίπτερα μαζί με τη γερμανίδα ομόλογό του Ilse Aigner.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Deutsche Welle τόνισε την ανάγκη εκσυγχρονισμού και εξωστρέφειας του ελληνικού αγροτικού τομέα, λαμβάνοντας υπόψη την αυξημένη ζήτηση ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό. «Την ώρα που όλος ο κόσμος θέλει αυτά τα προϊόντα, νομίζω ότι είναι καιρός να στρέψουμε και εμείς την προσοχή μας από μια γεωργία χαμηλού κόστους που ήταν η προτεραιότητα του παρελθόντος προς μια γεωργία περισσότερο ποιοτική και εξωστρεφή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαυτάρης.

Αύξηση των εξαγωγών ελληνικών αγροτικών προϊόντων
Ο έλληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Θανάσης Τσαυτάρης 
Ο έλληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Θανάσης Τσαυτάρης
Ο νέος αυτός προσανατολισμός έχει ήδη ξεκινήσει, διευκρινίζει ο κ. Τσαυτάρης, παρουσιάζοντας ήδη τα πρώτα θετικά αποτελέσματα: «Χάρη στις προσπάθειες αυτές βλέπουμε να έχει ανεβεί και στη Γερμανία κατά 25% η εξαγωγή του ελληνικού ελαιόλαδου, προπαντός του βιολογικού ελαιόλαδου. Η εξαγωγή των κρασιών μας προς τη Γερμανία έχει αυξηθεί κατά 26% . Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για το τυρί τη φέτα, τα μέλια μας, τα φυσικά βιολογικά φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά, τις κονσέρβες».
Όπως είπε ο κ. Τσαυτάρης, η εξαγωγή λαδιού προς την Κίνα διπλασιάστηκε ενώ στη Ρωσία η Ελλάδα έχει κατακτήσει ήδη την πρώτη θέση στην αγορά κονσερβοποιημένου ροδάκινου. Οι εξαγωγές γιαουρτιού και φέτας στην Αμερική και την Αυστραλία αυξήθηκαν κατά 30%. Αν βασιστούμε στα εδαφοκλιματικά πλεονεκτήματα αλλά και αν τεθούν οι σωστές προτεραιότητες και γίνουν οι κατάλληλες επιλογές, μπορεί, όπως είπε ο έλληνας υπουργός, η «γεωργία να γίνει ξανά πυλώνας οικονομικής ανάπτυξης» για την Ελλάδα. Αυτή η ανάπτυξη είναι όμως αδιανόητη χωρίς την αύξηση των εξαγωγών, υπογραμμίζει ο κ. Τσαυτάρης.
Ως προϋπόθεση ανάπτυξης του τομέα εξαγωγής ελληνικών γεωργικών προϊόντων θεωρεί πρωτίστως το σεβασμό των κανόνων του εμπορίου και την τήρηση υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών. «Αν πραγματικά ο γερμανός καταναλωτής θέλει ένα βιολογικό προϊόν, εμείς σαν υπουργείο θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτό που αγοράζει έχει ελεγχθεί και είναι πράγματι αποτέλεσμα βιολογικής καλλιέργειας», αναφέρει χαρακτηριστικά.
“Πάντρεμα” ποιοτικών προϊόντων με τουρισμό
Από την επίσκεψη της Άγκελα Μέρκελ στην Πράσινη Εβδομάδα του Βερολίνου 
 Από την επίσκεψη της Άγκελα Μέρκελ στην "Πράσινη Εβδομάδα" του Βερολίνου
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από κοινού με το υπουργείο Τουρισμού επιδιώκουν να κάνουν γνωστά στους τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα τα ντόπια προϊόντα. Η ιδέα αυτού του προγράμματος είναι να δοθεί στον τουρίστα που έρχεται στην χώρα για να απολαύσει τον ήλιο και την θάλασσα η ευκαιρία να γνωρίσει την ελληνική γαστρονομία και διατροφή. Με άλλα λόγια να δοκιμάσει τα ελληνικά προϊόντα στην ίδια τη χώρα, ώστε επιστρέφοντας στη χώρα του να επιδιώξει να τα αναζητήσει στη γερμανική αγορά. Αρκετοί ταξιδιωτικοί πράκτορες έχουν εντάξει στα ταξιδιωτικά τους πακέτα επισκέψεις σε οινοποιεία, καλλιέργειες κλπ. με στόχο την παρουσίαση τυπικών δειγμάτων της ελληνικής αγροτικής κουλτούρας.
Όπως τονίζει ο κ. Τσαυτάρης, οι επισκέψεις αυτές αφορούν καλλιεργητές που ασχολούνται με την ποιοτική γεωργία. Αλλά εδώ θα πρέπει να εστιάσει ο αγροτικός τομέας της χώρας το ενδιαφέρον του, καθώς ο μικρός κλήρος δεν επιτρέπει τον ανταγωνισμό σε ποσότητες. Η βιοποικιλότητα στην Ελλάδα, υποστηρίζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, δίνει πολλές ευκαιρίες που θα πρέπει να αξιοποιηθούν. Όσο για τη χρηματοδότηση αυτών των προσπαθειών, ο κ. Τσαυτάρης εκφράζεται αισιόδοξα, διότι και από την πλευρά της η ΕΕ στηρίζει όλο και περισσότερο τον προσανατολισμό σε βιοκαλλιέργειες.
Στα πλαίσια της συνάντησης με υπουργούς Γεωργίας το Σάββατο στο Βερολίνο ο κ. Τσαυτάρης θα συνεχίσει με την γερμανίδα ομόλογό του Ilse Aigner μια συζήτηση που έχει ξεκινήσει πριν δύο μήνες, όταν η κ. Aigner είχε επισκεφθεί την Αθήνα. Πρόκειται για θέματα που σχετίζονται με τις δυνατότητες προώθησης ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη γερμανική αγορά μέσω ερευνητικών συνεργασιών, κυρίως με τα Ινστιτούτα Μαξ-Πλανκ. Ως παράδειγμα για ξένες επενδύσεις ο κ. Τσαυτάρης αναφέρει ένα μεγάλο γεωθερμικό πεδίο στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης[1], όπου θα μπορούσαν να δημιουργηθούν θερμοκήπια λαχανικών και φρούτων χρησιμοποιώντας φθηνή ενέργεια, η οποία δεν μολύνει το περιβάλλον.
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο
Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη
.dw.de
18/1/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin