Τρίτη, Ιουλίου 25, 2017

Στις αγορές η Ελλάδα αλλά τα προβλήματα δεν τελειώνουν

Στις αγορές η Ελλάδα
Τις τράπεζες Goldman Sachs, BNP, Bank of America Merrill Lynch, Citi, Deutsche Bank, HSBC προσέλαβε το Δημόσιο ως αναδόχους προκειμένου να προχωρήσουν στην έκδοση νέου ομολόγου 5ετούς διάρκειας με στόχο την άντληση 4,03 δισ. ευρώ.


Ωστόσο, σήμερα που ολοκληρώνεται η διαδικασία έκδοσης του πενταετούς ομολόγου του κοινοπρακτικού δανείου μέσω βιβλίων προσφορών θα γίνει γνωστό το επιτόκιο δανεισμού καθώς και το ύψος των προσφορών που θα συγκεντρώσει η έκδοση.

Στο πλαίσιο της έκδοσης ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε χθες τηλεδιάσκεψη με διεθνείς επενδυτές, στην οποία συμμετείχε και ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), Στέλιος Παπαδόπουλος.

Όσον αφορά τους κατόχους των ομολόγων που λήγουν το 2019 (τα οποία είχαν εκδοθεί με επιτόκιο 4,75%), προσκλήθηκαν να τα ανταλλάξουν προς το 102,6% της ονομαστικής τους αξίας με ωρίμανση το 2022.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, οι αγορές αντέδρασαν θετικά με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να καταγράφουν υποχώρηση.

Η απόδοση του διετούς ομολόγου στη δευτερογενή αγορά σημείωνε πτώση κατά 0,013% και κυμαίνονταν στο 3,34% ενώ το 10ετές ομολόγο κινείτο σταθεροποιητικά, διαπραγματευόμενο με απόδοση 5,27%.

Παράλληλα, από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η Ελληνική Δημοκρατία ανακοίνωσε την έκδοση ομολόγου, με μία συναλλαγή με δύο σκέλη, η οποία αποτελείται από:

1. Μία προσφορά ανταλλαγής καθώς και μία προσφορά επαναγοράς έναντι μετρητών που απευθύνεται σε κατόχους των ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου με λήξη το 2019.

2. Μία νέα έκδοση ομολόγου αναφοράς 5ετούς διάρκειας σταθερού επιτοκίου με λήξη το 2022.

Η συναλλαγή αυτή αποτελεί μέρος μιας συνολικής στρατηγικής η οποία αποσκοπεί:

Στην προληπτική διαχείριση των άμεσων, μελλοντικών, χρηματοδοτικών αναγκών.
Στην μείωση χρηματοληπτικών αναγκών της Ελλάδας το 2019.
Στην έκδοση ενός ομολόγου με ικανοποιητική ρευστότητα, που θα αποτελεί σημείο αναφοράς στην καμπύλη αποδόσεων των ελληνικών κρατικών χρεογράφων στο πλαίσιο ανασύστασής της.
Η επιλογή αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα της στρατηγικής της Ελλάδας για να ανακτήσει βιώσιμη και σταθερή πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.

Η απόφαση να επιχειρηθεί αυτή η συναλλαγή, βασίστηκε σε μια σειρά από θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα:

α. Την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
β. Την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε Caa2, από τον οίκο Moody’s, στις 23 Ιουνίου 2017.
γ. Την έξοδο της χώρας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, στις 12 Ιουλίου 2017.
δ. Τη συμφωνία για την επί της αρχής συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, στις 20 Ιουλίου 2017.
ε. Την αναβάθμιση της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας από την Standard and Poor’s, στις 21 Ιουλίου 2017.»

  • NYTimes: Τα προβλήματα δεν τελειώνουν

Η έκδοση ομολόγου δίνει ελπίδα ότι μπορεί η Ελλάδα επιτέλους να ετοιμάζεται να «απογαλακτιστεί» από τα προγράμματα διάσωσης. Είναι μία καθοριστική στιγμή. Αν το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι ισχυρό, μπορεί να αποτελέσει ορόσημο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την ευρωζώνη. Αλλά αν η Αθήνα πασχίσει να βρει αγοραστές, η πώληση του ομολόγου θα μπορούσε να αποτελέσει άλλο ένα πλήγμα για τη χώρα που μόλις πρόσφατα άρχισε να βλέπει σημάδια ανάκαμψης έπειτα από την παρολίγον έξοδό της από τη νομισματική ένωση μόλις πριν από δύο καλοκαίρια, γράφει η αμερικανική εφημερίδα.

«Η έκδοση ομολόγου δεν σημαίνει ότι τελείωσαν τα προβλήματα για την Ελλάδα. Είναι απλά το πρώτο από τα αρκετά βήματα που πρέπει να κάνει η Αθήνα για να τεστάρει αν μπορεί να αντλήσει χρήματα από τις διεθνείς αγορές για να στηρίξει την οικονομία της όταν εκπνεύσει το τρέχον πρόγραμμα, τον Αύγουστο του 2018», επισημαίνουν οι New York Times και σημειώνουν ότι η χώρα μας ακόμη «τρεκλίζει» υπό το χρέος- βουνό, θέμα το οποίο έχει προκαλέσει συγκρούσεις μεταξύ των Ευρωπαίων δανειστών και το ΔΝΤ.


  • «Η ελληνική οικονομία τρεκλίζει ακόμη από τα χρόνια αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής, περικοπές συντάξεων, αυξήσεις φόρων και άλλων ενεργειών λιτότητας που απαιτούσαν τα προγράμματα», αναφέρει ακόμη το δημοσίευμα, σχολιάζοντας ότι η διατήρηση της λιτότητας υπήρξε μια «αξιοσημείωτη αναστροφή» του Αλέξη Τσίπρα, που εξελέγη υποσχόμενος να σκίσει τα μνημόνια. 


Οι New York Times κάνουν ακόμη αναφορά στο «χάος» του καλοκαιριού του 2015 και σημειώνουν ότι από τότε ο Ελληνας πρωθυπουργός «φαίνεται να έχει κάνει στροφή προς την αποκατάσταση της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας και η έκδοση ομολόγου αντιπροσωπεύει ένα ακόμη βήμα σε αυτή την πορεία». Επίσης, η εφημερίδα σημειώνει ότι έχει «σβήσει» η συζήτηση στην Αθήνα για πρόωρες εκλογές.
 elzoni.gr
25/7/17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin