Πέμπτη, Ιουνίου 22, 2017

Σε άγνωστα νερά κινείται η οικονομία

Έντονο είναι το κλίμα απαισιοδοξίας εντός και εκτός Ελλάδας για τη συμφωνία στο Eurogroup, παρά τις αναφορές για επιτυχία από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό...


Ως ένα παρατεταμένο παιχνίδι «επέκτασης και προσποίησης», που μακροπρόθεσμα δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, χαρακτηρίζει το πρακτορείο Bloοmberg τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους πιστωτές.

«Η συμφωνία που επιτεύχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της στην Ευρωζώνη είναι κάτι το συνηθισμένο -και αυτό δεν είναι καλό», περιγράφει σε ανάλυσή του το πρακτορείο και εξηγεί:

Αυτό το παρατεταμένο παιχνίδι «επέκτασης και προσποίησης» δεν εξυπηρετεί κανενός τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα: ούτε εκείνα της ελληνικής κυβέρνησης, ούτε του ΔΝΤ, ούτε -κυρίως- του ελληνικού λαού.

«Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν ξεκλειδώσει μια πληρωμή ύψους 8,5 δισ. ευρώ, στην πιο πρόσφατη δόση του σχεδίου διάσωσης αξίας 86 δισ. ευρώ. Αυτό θα επιτρέψει στην Αθήνα να καταβάλει τις πληρωμές των 7 δισ. ευρώ τον επόμενο μήνα.

Στο μεταξύ, η απόδοση των 2ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2010, καταγράφοντας μία ακόμη μείωση μετά τη συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές της στο Eurogroup της περασμένης εβδομάδας, αναφέρει το Reuters.

Η απόδοση των 2ετών ελληνικών ομολόγων -που αποτελεί ένδειξη για το κόστος με το οποίο μπορεί να δανειστεί η Ελλάδα από τις αγορές για δύο χρόνια- μειώθηκε στο 4,15%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερο από επτά χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters.

Μόνο στην επιτροπή Προϋπολογισμού της Bundestag θα τεθεί τελικά η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα, σύμφωνα με τη Deutsche Welle. Ωστόσο, την Πέμπτη στην Ολομέλεια της γερμανικής Βουλής θα διεξαχθεί συζήτηση για την ελληνική κρίση, στο πλαίσιο ευρύτερης συζήτησης για την ευρωπαϊκή πολιτική.

Όπως αναφέρει η DW, κανένα από τα κοινοβουλευτικά κόμματα δεν βάζει στο τραπέζι το ενδεχόμενο να απασχολήσει την Ολομέλεια της γερμανικής Βουλής η απόφαση του Eurogroup για εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα. Μεταξύ των κομμάτων επικρατεί συναίνεση ότι στην απόφαση δεν διαπιστώνεται απόκλιση από τα κριτήρια συμμετοχής στο ελληνικό πρόγραμμα που είχε θέσει η γερμανική Βουλή. Με αυτά τα δεδομένα, η συζήτηση για την εκταμίευση θα γίνει την άλλη Τετάρτη στην επιτροπή Προϋπολογισμού, στην τελευταία της συνεδρίαση πριν από τις θερινές διακοπές.
 [elzoni.gr]
22/6/17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin