Πέμπτη, Μαΐου 11, 2017

ΟΗΕ: Ξεκίνησε η συζήτηση για τις ζώνες ασφαλείας στη Συρία

Ο ΟΗΕ δήλωσε σήμερα ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με το Ιράν, τη Ρωσία και την Τουρκία για το θέμα του ελέγχου των ζωνών ασφαλείας στη Συρία, ένα ζήτημα-κλειδί μετά την άρνηση της Δαμασκού να δεχθεί την παρουσία διεθνών παρατηρητών.


Τόσο ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, όσο και ο Γιαν Έγκελαντ, επικεφαλής της ομάδας εργασίας για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία, χαρακτήρισαν πρόωρο το να αποκλειστεί οποιοδήποτε σενάριο.

«Συναντήθηκα με τις τρεις χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία της Αστάνα», δήλωσε ο Έγκελαντ στους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στη συμφωνία που υπογράφτηκε στην πρωτεύουσα του Καζακστάν ανάμεσα στη Ρωσία και το Ιράν, που υποστηρίζουν τη συριακή κυβέρνηση, και την Τουρκία, που πρόσκειται στη συριακή αντιπολίτευση.

«Αυτό που λένε είναι πως καθόμαστε τώρα και κάνουμε μια συμφωνία (…) για το ποιος πρέπει να ελέγχει την ασφάλεια και να εγγυηθεί την επιτήρηση», πρόσθεσε.

Οι δυνάμεις των τριών χωρών είναι μία επιλογή, ακριβώς όπως και «τρίτων χωρών», σύμφωνα με τον Έγκελαντ. Μιλώντας στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο ντε Μιστούρα υπενθύμισε πως ο ΟΗΕ έχει «πολλή εμπειρία» στο θέμα της επιτήρησης, αλλά αρνήθηκε να συζητήσει σε λεπτομέρειες την εφαρμογή της εκεχειρίας της Αστάνα.

 Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Ουάλιντ Μουάλεμ, είχε ωστόσο αρνηθεί το ενδεχόμενο να επιφορτιστεί ο ΟΗΕ ή διεθνείς δυνάμεις με την επιτήρηση των «ζωνών αποκλιμάκωσης».
 [protothema.gr
11/5/17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin