Δευτέρα, Ιανουαρίου 16, 2017

Σε ρυθμούς εκλογών το ευρωκοινοβούλιο

Υπό τη σκιά του Brexit αλλά και την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού τόσο εντός των θεσμών της Ε.Ε όσο και στη βάση των κρατών μελών, το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ξεκινά ένα νέο έτος, με την εκλογή του νέου προέδρου του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.


Αν και παλαιότερα οι δύο μεγαλύτερες κοινοβουλευτικές ομάδες, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και το κόμμα των Σοσιαλιστών συναινούσαν γύρω από το πρόσωπο του προέδρου του ευρωκοινοβουλίου, πλέον επτά υποψήφιοι διεκδικούν τη θέση του απερχόμενου προέδρου Μάρτιν Σουλτς, όπου ο διάδοχος θα προκύψει μετά από κανονική ψηφοφορία. Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο τερματισμός της ανεπίσημης συμμαχίας ΕΛΚ-Σοσιαλιστών, προκάλεσε σε πολλούς έκπληξη, καθώς θεωρείτο παράδειγμα αγαστής συνεργασίας των δύο μερών.

Οι διεκδικητές

Επτά υποψήφιοι, ένας από κάθε ομάδα διεκδικεί την προεδρία του ευρωκοινοβουλίου. Οι υποψήφιοι για τη θέση, είναι οι Αντόνιο Ταγιάνη (ΕΛΚ), Τζιάνι Πιτέλα (Σοσιαλιστές) οι οποίοι είναι οι επικρατέστεροι. Την υποψηφιότητά του για την προεδρία καταθέτει ο πρώην πρωθυπουργός Βελγίου και επικεφαλής των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφσταντ, η Ελεονόρα Φορένζα (GUE) ο Ζαν Λάμπερτ των Πρασίνων, η Χέλγκα Στίβενς των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστικών (ECR), Πιερνικόλα Πεντιτσίνι (EFDD), Λαουρέντιου Ρεμπέγκα (ENF).

Αν και επικρατέστερος θεωρείται ο Αντόνιο Ταγιάνι στην εκλογική διαδικασία δεν αποκλείονται οι εκπλήξεις, καθώς όλοι οι υποψήφιοι εξαρτώνται από τις ψήφους των υπόλοιπων κοινοβουλευτικών ομάδων.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως εξαιτίας και των πολλών υποψηφιοτήτων – αν δηλαδή δεν αποσύρουν τελικώς τις υποψηφιότητές τους- η εκλογική διαδικασία αναμένεται μακρά και ίσως να τερματιστεί στις 11 το βράδυ.
 kathimerini.com.cy
16/1/17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin