Δευτέρα, Ιανουαρίου 30, 2017

Παιχνίδια με το ελληνικό χρέος

Η πολιτική ένταση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης οξύνεται καθώς δε φαίνεται να βρίσκεται λύση στο ζήτημα της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.


Παράλληλα, νέους όρους προκειμένου να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα βάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σύμφωνα με εμπιστευτική έκθεσή του, στην οποία θέτει μια ευρύτερη ατζέντα μεταρρυθμίσεων, πέραν του αφορολογήτου και του ασφαλιστικού, σε τομείς όπως οι αγορές, τα εργασιακά, αλλά και ο τραπεζικός τομέας («κόκκινα» δάνεια, θεσμικό πλαίσιο για πτωχεύσεις, ορισμός διοικήσεων τραπεζών).

Η εμπιστευτική έκθεση 38 σελίδων, αποσπάσματα από την οποία παρουσιάζονται στην εφημερίδα «Καθημερινή» θα παρουσιαστεί μαζί με έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, κατά τη συνεδρίαση της 6ης Φεβρουαρίου.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, στην έκθεση τονίζεται ότι οι δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους πρέπει να βασίζονται σε έναν ρεαλιστικό μεσοπρόθεσμο στόχο για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.

Για την οικονομική ανάκαμψη οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στις μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό τομέα και το ζήτημα των «κόκκινων δανείων», ενώ παράλληλα γίνεται λόγος για ανάγκη διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, ισχυρή εφαρμογή της φορολογικής συμμόρφωσης, ανάπτυξη στοχευμένων δικτύων κοινωνικής ασφάλειας και επανεκκίνηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που αφορούν στις αγορές προϊόντων, υπηρεσιών, στα εργασιακά, και στα κλειστά επαγγέλματα.

Στο μεταξύ, ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για το ελληνικό χρέος, αναφέρει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), έπειτα από τη διαρροή της έκθεσης του ΔΝΤ, που χαρακτηρίζει το χρέος μη βιώσιμο.

«Δεν βλέπουμε κανένα λόγο για μια ανησυχητική αποτίμηση της κατάστασης του ελληνικού χρέους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ESM, προσθέτοντας ότι το χρέος της Ελλάδας είναι διαχειρίσιμο, αν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί εφαρμοστούν πλήρως.

Ο ESM αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε άμεσο σχόλιο για την έκθεση του ΔΝΤ, αλλά υπενθυμίζει πως έχει ήδη δώσει στην Ελλάδα δάνεια «εξαιρετικά ευνοϊκά μακροπρόθεσμα» και ότι, επίσης, μόλις ελήφθησαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Η Ευρώπη έχει, εξάλλου, «σαφώς δεσμευθεί να υποστηρίξει την Ελλάδα με μια επιπλέον ελάφρυνση του χρέους» αν χρειαστεί μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018, υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα έχει υιοθετήσει όλες τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο του ESM, ο οποίος παρατηρεί ότι τα δημοσιονομικά αποτελέσματα της Ελλάδας το 2016 «ήταν καλύτερα από ό,τι αναμενόταν».
 elzoni.gr
30/1/17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin