Κυριακή, Δεκεμβρίου 18, 2016

Ρωσικό βέτο στο "σχέδιο" της Γαλλίας για το Χαλέπι

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει βέτο στο σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας που ετοιμάστηκε από τη Γαλλία με στόχο να διασφαλίσει ότι επίσημοι των ΗΕ μπορούν να επιβλέπουν την απομάκρυνση αμάχων από τις υπό πολιορκία περιοχές του Χαλεπιού και αντί αυτού πρότεινε ένα κείμενο που πιστεύει ότι θα πετύχει τον ίδιο στόχο.


Ο Ρώσος Πρεσβευτής στα ΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν ήγειρε ανησυχίες ότι το γαλλικό σχέδιο ψηφίσματος δεν προβλέπει για την προετοιμασία που χρειάζεται προκειμένου οι επίσημοι των ΗΕ να μπορούν να επιβλέπουν την απομάκρυνση αμάχων και την προστασία των πολιτών που παραμένουν στην πόλη.

"Δεν έχουμε οποιοδήποτε πρόβλημα με οποιοδήποτε είδος επίβλεψης", δήλωσε ο κ. Τσούρκιν. "Αλλά η ιδέα ότι θα πρέπει να τους πουν (στους επίσημους των ΗΕ) να πάνε να περιπλανώνται στα ερείπια στο ανατολικό Χαλέπι χωρίς κατάλληλη προετοιμασία και χωρίς να ενημερώσουν οποιονδήποτε για το τί πρόκειται να συμβεί θα είναι καταστροφικό", ανέφερε.

Το προσχέδιο ψηφίσματος της Ρωσίας περιλαμβάνει μια αλλαγή-κλειδί, ζητώντας από τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν να "παρέχει διευθετήσεις, περιλαμβανομένων διευθετήσεων ασφαλείας, σε συντονισμό με τα ενδιαφερόμενα μέρη, για να επιτραπεί στο προσωπικό των ΗΕ να επιβλέψει την κατάσταση σε ότι αφορά τους πολίτες που παραμένουν στο Χαλέπι".

Από την πλευρά του ο Γάλλος Πρέσβης στα ΗΕ Φρανσουά Ντελάτρ δήλωσε πως δεν θα μπορέσει να συμβιβαστεί με τη Ρωσία σε ότι αφορά "τα βασικά αιτήματα", κατά την έκφρασή του. Η Ρωσία έχει θέσει βέτο για έξι ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας από το 2011, όταν ξέσπασε η κρίση στη Συρία. Από την πλευρά της η Κίνα έχει θέσει βέτο για πέντε ψηφίσματα.
Πηγή: ΚΥΠΕ, riknews.com.cy
 18/12/16
-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin