Σάββατο, Νοεμβρίου 19, 2016

Ολλανδός ΥΠΕΞ: Επικίνδυνες οι νεοθωμανικές βλέψεις της Τουρκίας

Τις επιφυλάξεις του για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας εξέφρασε ο Ολλανδός Υπουργός Εξωτερικών Bert Koenders σε ομιλία του προς φοιτητές του Πανεπιστημίου του Leiden σύμφωνα με ρεπορτάζ της βελγικής εφημερίδας Trouw, αναφέρει το mignatiou.com.


Ειδικότερα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ολλανδικής διπλωματίας, η Τουρκία εμφορείται από τις ίδιες αντιλήψεις με την Ρωσία και το Ιράν, δηλαδή χώρες που εκτιμά ότι επιθυμούν να αναβιώσουν τις "αυτοκρατορικές τους παραδόσεις". Αναφερόμενος ειδικότερα στην Ρωσία, ο B. Koenders σημείωσε ότι ο πρόεδρος Πούτιν προσάρτησε την Κριμαία ‘παίρνοντας τη σκυτάλη’ από την Αικατερίνη την Μεγάλη που είχε επιχειρήσει κάτι ανάλογο τον 18ο αιώνα.

Όπως εξήγησε, η "επιθετικότητα" αυτή βρίσκει την αναλογία της στις "νεοθωμανικές" αντιλήψεις του προέδρου Ερντογάν. Σημειώνεται πως ο "νεοθωμανισμός" είναι η σχολή εκείνη σκέψης που προσβλέπει στην αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και στην επαναφορά υπό τουρκικό έλεγχο των εδαφών που κατείχαν οι Οθωμανοί την εποχή της αυτοκρατορικής τους ακμής.
 capital.gr
19/11/16
-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin