Πέμπτη, Οκτωβρίου 13, 2016

Δικαστική μάχη για το ποιος έχει το δικαίωμα να ενεργοποιήσει το Brexit

Αρχίζει σήμερα στο Λονδίνο η  δικαστική εξέταση της προσφυγής  ομάδων πολιτών που αμφισβητούν  το δικαίωμα της βρετανικής κυβέρνησης να εκκινήσει την επίσημη διαδικασία εξόδου από την ΕΕ χωρίς κοινοβουλευτική έγκριση.


 Το Ανώτερο Δικαστήριο καλείται να αποφανθεί κατά πόσο το Άρθρο 50 της  Συνθήκης της Λισαβόνας μπορεί να ενεργοποιηθεί χωρίς να έχει προηγηθεί ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων και στη Βουλή των Λόρδων επί σχετικής νομοθεσίας.

Η προσφυγή έχει κατατεθεί από διάφορους  πολίτες, με επικεφαλής τους τη διευθύντρια επενδυτικού κεφαλαίου Τζίνα Μίλερ.

 Τα επιχειρήματα των δύο πλευρών  θα ακούσει και θα εξετάσει ο ανώτατος δικαστής Λόρδος Τόμας, ο λεγόμενος  Λόρδος Αρχιδικαστής Αγγλίας και  Ουαλίας. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα με την απόφαση να αναμένεται στο τέλος του μήνα, με δυνατότητα έφεσης εκατέρωθεν.

 Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι  μπορεί να ενεργήσει χωρίς πρότερη  κοινοβουλευτική συγκατάθεση επικαλούμενη τη λεγόμενη «βασιλική προνομία», που  άλλοτε έδινε στο μονάρχη το δικαίωμα μονομερών αποφάσεων και στη  σύγχρονη εποχή έχει περάσει στη  δικαιοδοσία της εκτελεστικής εξουσίας.
 riknews.com.cy
13/10/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin