Τρίτη, Ιουλίου 19, 2016

Μοσκοβισί: Όχι μείωση στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα μετά το '18

Την ανάγκη να βρεθεί λύση στο ζήτημα του ελληνικού χρέους μέχρι το τέλος του έτους αλλά πάντα με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφέρθηκε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Ωστόσο, δεν παρέλειψε να τονίσει προς την ελληνική κυβέρνηση ότι είναι απαραίτητο να παραμείνει πιστή στις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί να γίνουν μέσω του προγράμματος.

Ο Μοσκοβισί επιθυμεί ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων όχι μόνο για τη β’ αξιολόγηση αλλά και για τους όρους διευθέτησης του ελληνικού χρέους σε συνδυασμό με τις προϋποθέσεις συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Πάντως, εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά απρόθυμος στο να συναινέσει στο αίτημα της ελληνικής πλευράς για μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος για την περίοδο μετά το 2018.

Όπως επισήμανε, «όλα θα πρέπει να μπουν στο τραπέζι ωστόσο δεν πιστεύω ότι θα πρέπει να ανοίξει σε αυτή τη φάση η συζήτηση, δεδομένου ότι έχουμε μέχρι τώρα συζητήσει αναλυτικά και έχουμε συμφωνήσει τι πρέπει να κάνουμε».

Κατά την αρχική του τοποθέτηση ο Επίτροπος της ΕΕ προέβλεψε ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης από το β’ εξάμηνο, προσθέτοντας ότι το 2017 οι αναπτυξιακοί ρυθμοί θα είναι ακόμη μεγαλύτεροι.

Επίσης, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα γυρνάει σελίδα, σημειώνοντας ότι «έχει έρθει η ώρα για επιστροφή στην κανονικότητα, για εφαρμογή του προγράμματος και για επενδύσεις».

Εξάλλου, ανέφερε ότι οι προσπάθειες που έχουν γίνει αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς, μίλησε για σταθεροποίηση των οικονομικών και εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα υπάρξει μείωση της ανεργίας.

 Μοσκοβισί: Τήρηση συμφωνηθέντων

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος χαρακτήρισε προτεραιότητες τα ζητήματα του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων, των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και της αγοράς εργασίας, στην οποία, όπως ανέφερε, πρέπει να γίνουν βήματα.

Τα παραπάνω θέματα, πρόσθεσε, συζητήθηκαν και στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ειδικότερα για τα εργασιακά, ερωτηθείς αν εν όψει της νέας αξιολόγησης οι εργαζόμενοι θα πρέπει να ανησυχούν, ο επίπτρος απάντησε ότι το ζήτημα δεν είναι να αποδυναμώσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο για μια πιο ανταγωνιστική οικονομία ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, τόνισε είναι προς το συμφέρον όλων το ΔΝΤ να συμμετέχει πλήρως στο ελληνικό πρόγραμμα.

Αναφερόμενος στο περυσινό καλοκαίρι και στις διαπραγματεύσεις που είχε η Ελλάδα για την παραμονή της στην Ευρωζώνη, ο κ. Μοσκοβισί παρατήρησε ότι «έναν χρόνο πριν κάποιοι μιλούσαν για grexit σήμερα συζητάμε για μια επιτυχία».

 Στην Αθήνα και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών

Στο μεταξύ, αύριο Τετάρτη, αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζακ Λιου προκειμένου να έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Έλληνα ομόλογό του Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο Λιου, που θα παραμείνει στη χώρα μέχρι την Πέμπτη, θα συζητήσει την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και «θα ενθαρρύνει την κυβέρνηση για ισχυρή πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις αυτό το καλοκαίρι, ώστε οι ευρωπαίοι ηγέτες να μπορέσουν να αρχίσουν το φθινόπωρο τη συζήτηση με το ΔΝΤ για τις λεπτομέρειες της ελάφρυνσης του χρέους».
 elzoni.gr
19/7/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin