Πέμπτη, Μαΐου 05, 2016

Χρήματα μόνο με συμφωνία-πακέτο για μέτρα και χρέος

Με το βλέμμα στο έκτακτο Eurogroup της 9ης Μαΐου βρίσκονται Ελλάδα και θεσμοί, παρά το γεγονός ότι οι Ευρωπαίου δείχνουν να έχουν ιδιαίτερα συγκρατημένες ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας για την αξιολόγηση την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με το Eurogroup, η συνολική δέσμη μεταρρυθμίσεων και η βιωσιμότητα του χρέους θα πρέπει να συνυπάρχουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και να αποδεσμευτούν χρήματα για την Ελλάδα.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση στην έκτακτη σύνοδο οι υπουργοί θα συζητήσουν την πορεία του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.

«Οι συζητήσεις θα καλύψουν μια συνολική δέσμη μεταρρυθμίσεων πολιτικής, καθώς και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Και τα δύο στοιχεία πρέπει να συνυπάρχουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και να αποδεσμευθεί περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη στην Ελλάδα» σημειώνεται.

Στο μεταξύ, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν τόνισε ότι υπάρχουν ακόμη ανοιχτά σημεία και η αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί.
Ωστόσο, αναγνώρισε ότι στα θέματα ουσίας (της διαπραγμάτευσης) έχει υπάρξει το τελευταίο διάστημα κάποια κινητικότητα.

«Έχουμε τη Δευτέρα μία επόμενη συνάντηση του Eurogroup. Έχουμε διαπιστώσει εδώ συχνά ότι στα θέματα ουσίας έχει υπάρξει τον τελευταίο καιρό κάποια κινητικότητα. Δεν έχουμε φθάσει ακόμα (στο τέλος), υπάρχουν ακόμα και ανοιχτά σημεία.»

» Η αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα και θα έχει ολοκληρωθεί μόνο όταν θα έχουμε -γνωρίζετε αυτόν τον τεχνικό όρο- ένα "Staff Level Agreement". Υπό αυτή την έννοια αναμένουμε από τους θεσμούς να συνεχίσουν τις εργασίες προετοιμασίας», δήλωσε η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σημειώνοντας ότι υπάρχει μεν αυτή η ημερομηνία τη Δευτέρα, αλλά λόγω των εορτών δεν μπορούσαν να συμβούν και πολλά τις αμέσως προηγούμενες ημέρες.

«Η Γαλλία επιθυμεί να υπάρξει τη Δευτέρα μια συμφωνία σχετικά με την Ελλάδα στη συνεδρίαση του Eurogroup» δήλωσε ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Τη δήλωση του προέδρου μετέφερε στους δημοσιογράφους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στεφάν Λε Φολ.

«Είναι ένα μήνυμα στο οποίο επιμένω, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας το είπε με πολύ ξεκάθαρο τρόπο» εξήγησε ο Λε Φολ, μεταφέροντας τη δήλωση αυτή που έγινε στη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Διευκρίνισε ότι «η κατάσταση της Ελλάδας μπορεί να είναι ένα στοιχείο που καθιστά εύθραυστη την Ευρωζώνη», εκτιμώντας ότι πρέπει «συνεπώς να παραμείνουμε στη γραμμή που ακολουθεί σήμερα η Ευρωζώνη: σταθερότητα και επιστροφή της ανάπτυξης».
 elzoni.gr
5/5/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin