Παρασκευή, Απριλίου 15, 2016

Kλιμάκωση της έντασης Ρωσίας – Τουρκίας με "κλείσιμο" του Sputnik

Η αρχισυντάκτρια του ειδησεογραφικού πρακτορείου Sputnik  Μαργαρίτα Σιμονιάν θεωρεί ότι η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να αποκλείσει την ιστοσελίδα του πρακτορείου στην χώρα αυτή, συνιστά λογοκρισία που αποδεικνύει  την έλλειψη ελευθερίας του λόγου.


«Η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να περιορίσει την πρόσβαση στο δικό μας πρακτορείο Sputnik είναι μια κατά σειρά πράξη ωμής λογοκρισίας στην χώρα, όπου δεν υπάρχει πλέον ελευθερία του λόγου. Απλά δεν υπάρχει. Η απόφαση αυτή είναι τόσο παράλογη, αν ληφθεί υπ όψιν και το ότι πριν από μερικές μέρες το πρακτορείο Sputnik βραβεύθηκε από την Ένωση Δημοσιογράφων της Τουρκίας», δήλωσε η Σιμονιάν.  

Νωρίτερα ο πρόεδρος της επιτροπής διεθνών υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσίας, Κονσταντίν Κόσατσεφ συνέδεσε τον αποκλεισμό της ιστοσελίδας του πρακτορείου Sputnik στην Τουρκία,με τις δηλώσεις που έκανε ο ρώσος πρόεδρος στην επικοινωνία που είχε με τους ρώσους πολίτες μέσω της «απευθείας γραμμής», ενώ απέδωσε την ενέργεια αυτή στο ότι η  Άγκυρα φοβάται πως «οι τούρκοι θα μάθουν την αλήθεια για το πώς βλέπουν οι ρώσοι τους ίδιους και την Τουρκία γενικά».

Κατά την γνώμη του Κονσταντίν Κόσιτσεφ «δεν είναι δύσκολο να δεις κανείς στην απόφαση αυτή, την αντίδραση στα όσα είπε με ειλικρίνεια ο Βλαντιμίρ Πούτιν  για την κατάσταση  στις ρωσο-τουρκικές σχέσεις».

«Και το ζήτημα δεν βρίσκεται τόσο στις κριτικές παρατηρήσεις για «ορισμένους πολιτικούς» την συμπεριφορά των οποίων η Ρωσία θεωρεί ανάρμοστη. Περισσότερο λύπησε τους «λογοκριτές» του Sputnik, αυτό που είπε ο Πούτιν και συγκεκριμένα το εξής: θεωρούμε την Τουρκία φίλη και τον τουρκικό λαό φιλικό. Και όντως αυτό  έρχεται σε πολύ μεγάλη αντίθεση με όσα φρικαλέα καταλογίζει σε μας η τουρκική προπαγάνδα», έγραψε ο ρώσος πολιτικός στη σελίδα του στο Facebook.

Ο Κόσατσεφ, υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει «σοβαρά προβλήματα με τα ΜΜΕ». Νωρίτερα ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάϊμπερτ είχε δηλώσει ότι του είχε επιδοθεί νότα διαμαρτυρίας της τουρκικής ηγεσίας με την οποία ζητούσε  να ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον τηλεπαρουσιαστή που δήθεν προσέβαλε τον Ερντογάν. Την Δευτέρα ο τούρκος πρόεδρος, υπέβαλλε ο ίδιος μήνυση στην εισαγγελία της γερμανικής πόλης Μάϊντς.   

«Το νέο επεισόδιο με το πρακτορείο Sputnik, επιβεβαιώνει απλά ότι ο Ερντογάν και η κυβέρνηση του δεν ανέχονται την ελευθερία του λόγου και φοβούνται, ότι οι τούρκοι θα μάθουν την αλήθεια για το πώς αισθάνονται οι ρώσοι για τους ίδιους για την Τουρκία γενικά», δήλωσε ο Κόσατσεφ.

Η ιστοσελίδα του πρακτορείου αποκλείστηκε λίγες ώρες αφότου ολοκληρώθηκε η επικοινωνία που είχε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μέσω της «απευθείας γραμμής», όπου έκανε αρκετές δηλώσεις για τις ρωσοτουρκικές σχέσεις. Συγκεκριμένα ο Πούτιν είπε ότι θεωρεί την Τουρκία φίλη χώρα, αλλά υπάρχουν προβλήματα με ξεχωριστούς πολιτικούς, την συμπεριφορά των οποίων η Ρωσία θεωρεί ανάρμοστη. Αναφερόμενος στον πόλεμο κατά των τρομοκρατών στην Τουρκία, ο Πούτιν εξέφρασε την άποψη ότι η τουρκική ηγεσία, δεν πολεμά τόσο εναντίον τους όσο συνεργάζεται.   

Ο αρχισυντάκτης του Sputnik-Τουρκία, Τουράλ Κερίμοφ, σε δηλώσεις είπε ότι την Παρασκευή, η  Τουρκική Αρχή Τηλεπικοινωνιών (ΤΙΒ) επιβεβαίωσε τον αποκλεισμό της  ιστοσελίδας χωρίς να δώσει εξηγήσεις. Ο ίδιος δήλωσε, ότι το γραφείο του Sputnik στην Τουρκία θα υποβάλλει επίσημα αίτηση για να έχει μια λεπτομερή ενημέρωση επί του θέματος. Η ΤΙΒ ανακοίνωσε στο Ria Novosti ότι ο αποκλεισμός   της ιστοσελίδας του Sputnik είναι προσωρινός και την τελική απόφαση θα την λάβει η δικαιοσύνη.
 http://greece-russia2016.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin