Δευτέρα, Απριλίου 18, 2016

Νέο, καυτό πενθήμερο για την Αθήνα με την επιστροφή των θεσμών

Μετά τις τέσσερις ημέρες συζητήσεων στην Ουάσιγκτον και την εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σήμερα αρχίζουν πάλι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα κυβερνητικά στελέχη και τους εκπροσώπους των θεσμών στην Αθήνα.

Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό και οι δύο πλευρές θέλουν να κλείσουν γρήγορα την αξιολόγηση, ενώ κανείς δεν επιθυμεί αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα.

Αν και η κυβέρνηση «βλέπει» επίτευξη συμφωνίας σύντομα, οι εκπρόσωποι από Ευρώπη και ΔΝΤ εκτιμούν ότι υπάρχει ακόμη αρκετή δουλειά που πρέπει να γίνει.

«Ο στόχος του κλεισίματος της αξιολόγησης μέχρι το Ορθόδοξο Πάσχα είναι εφικτός» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015.

Σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις των ελληνικών αρχών με τους πιστωτές διαπιστώνει ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιέρ Μοσκοβισί, επισημαίνοντας ωστόσο ότι μένει ακόμη αρκετή δουλειά να γίνει πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 22ας Απριλίου, που θα λάβει χώρα στο Άμστερνταμ.

«Σημειώθηκε καλή πρόοδος τις τελευταίες ημέρες και θα πρέπει να γίνουν περισσότερα προκειμένου να φτάσουμε σε ένα σημείο, που θα επιτρέπει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης» τόνισε ο κ. Μοσκοβισί σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. «Η πολιτική βούληση για μία συμφωνία υπάρχει από όλες τις πλευρές» συμπλήρωσε.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος κάλεσε εκ νέου την Αθήνα να θέσει σε εφαρμογή όλες τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις. «Χρειάζεται να νομοθετηθούν όλες τις μεταρρυθμίσεις με αξιόπιστο τρόπο» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στη διαφωνία των Ευρωπαίων με το ΔΝΤ για τους δημοσιονομικούς στόχους, σχολίασε πως το πρόγραμμα δεν μιλάει για πελόνασμα 3,5% "επί δεκαετίες". Θέτει, όπως εξήγησε, το στόχο αυτό για το 2018 και αυτό είναι εφικτό.

Στο μεταξύ, αισιόδοξοι για την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα εμφανίστηκαν χθες στην Ουάσιγκτον οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, ενώ ταυτόχρονα επέμειναν στην ανάγκη να συνεχίσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συμμετέχει στο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

«Εκμεταλλευθήκαμε την παρουσία στην Ουάσιγκτον πολλών πολιτικών και οικονομικών αξιωματούχων για να προχωρήσουμε μπροστά», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο των εαρινών συνόδων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στις οποίες συμμετέχει επίσης ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Οι επαφές που έλαβαν χώρα μου επιτρέπουν να θεωρώ ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία εν όψει του άτυπου συμβουλίου (σ.σ. 22η και 23η Απριλίου) του Ecofin (των 28 υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε.) στο Άμστερνταμ», πρόσθεσε ο Σαπέν, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να διεξαχθεί ξανά διαπραγμάτευση «στο χείλος του γκρεμού».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε επίσης αισιόδοξος. «Η αισιοδοξία μου ήταν ήδη μεγάλη» πριν από τις συζητήσεις οι οποίες διεξήχθησαν στην Ουάσινγκτον και «δεν έχει μειωθεί», ανέφερε.
  [elzoni.gr]
18/4/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin