Τρίτη, Απριλίου 12, 2016

Κεντρικό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου προτείνει το Ευρωκοινοβούλιο

Ψήφισμα για τη διαμόρφωση ενός κεντρικού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου υιοθέτησε η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τρίτη.

Το ψήφισμα, το οποίο στηρίζεται σε σχετική έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελευθεριών (LIBE), και υπερψηφίστηκε με 459 ψήφους από τις ομάδες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών, Φιλελεύθεροι και των Πράσινων, και 206 ψήφους εναντίον και 52 αποχές, καλεί τα κράτη μέλη να θεσπίσουν ένα κεντρικό σύστημα για τη συλλογή και την κατανομή των αιτήσεων ασύλου που θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να διαχειριστεί καλύτερα τις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές.

Το ψήφισμα καλεί τα κράτη μέλη να αναθεωρήσουν τον κανονισμό του Δουβλίνου ΙΙΙ, στη βάση του οποίου το πρώτο κράτος υποδοχής των αιτητών ασύλου θεωρείται και το αποκλειστικά υπεύθυνο για την επεξεργασία της κάθε αίτησης.
Τα καλεί επίσης να διασφαλίσουν τη δίκαιη και από κοινού ανάληψη ευθύνης, στη βάση της αρχής της αλληλεγγύης και της ταχείας επεξεργασίας των αιτήσεων για άσυλο.

Ζητεί ακόμη όπως τα κράτη μέλη να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους όσον αφορά τη μετεγκατάσταση των προσφύγων και επιμένει στην ανάγκη εφαρμογής ενός δεσμευτικού ευρωπαϊκού προγράμματος επανεγκατάστασης.
Παράλληλα, το ψήφισμα στηρίζει τη δημιουργία ασφαλών και νόμιμων τρόπων εισόδου υπηκόων τρίτων χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς αυτοί να διακινδυνεύουν τη ζωή τους και να γίνονται θύματα εκμετάλλευσης από λαθρεμπόρους. ..
 [kathimerini.com.cy]
12/4/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin