Τετάρτη, Μαρτίου 23, 2016

Αλληλεγγύη από ΕΕ- ΗΠΑ στις Βρυξέλλες

Μηνύματα στήριξης προς τις Βρυξέλλες έστειλαν Ευρώπη και ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις στο κέντρο της πόλης.

Τα τρομοκρατικά χτυπήματα έχουν προκαλέσει κύματα σοκ στην υπόλοιπη Ευρώπη, εν μέσω του Καθολικού Πάσχα, με τους ευρωπαίους ηγέτες να καταδικάζουν τις επιθέσεις και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να ενισχύουν τα μέτρα ασφαλείας.
Ο ευρωπαίοι ηγέτες υπόσχονται να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατική απειλή με «όλα τα απαραίτητα μέσα» μετά τις επιθέσεις στην καρδιά της Ευρώπης, στις Βρυξέλλες.

Σε κοινή δήλωσή τους, οι επικεφαλής των κρατών και των κυβερνήσεων αναφέρουν ότι η επίθεση «όχι μόνο ενδυναμώνει την αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε τις ευρωπαϊκές αξίες και την ανεκτικότητα από τις επιθέσεις των μισαλλόδοξων».

Οι ηγέτες των «28» υπόσχονται να μείνουν «ενωμένοι και αποφασιστικοί απέναντι στο μίσος, τον βίαιο εξτρεμισμό και την τρομοκρατία».

Τη συμπαράστασή του στους κατοίκους του Βελγίου και την αλληλεγγύη του στις Βελγικές αρχές εκφράζει σε μήνυμά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Παράλληλα υπογραμμίζει την ενότητα των Ευρωπαίων απέναντι στην τρομοκρατική απειλή, κάνοντας λόγο για «ευρωπαϊκές λύσεις».

«Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθύτατή μου συμπόνια στους κατοίκους του Βελγίου, στους πολλούς τραυματίες, στις οικογένειες και στους οικείους αυτών που βάναυσα επλήγησαν από τις εκρήξεις σήμερα το πρωί στο αεροδρόμιο Ζάβεντεμ και στον σταθμό του μετρό Μάλμπεκ. Θα ήθελα ακόμη να εκφράσω την πλήρη υποστήριξή μου και αλληλεγγύη προς τις βελγικές αρχές» αναφέρει ο Γιούνκερ στο μήνυμά του.

«Θα ήθελα να διαβεβαιώσω τους εργαζόμενους της Επιτροπής και των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων ότι η ασφάλειά τους παραμένει προτεραιότητά μου και ότι θα ληφθούν όλα τα δυνατά μέτρα σε πλήρη συνεργασία με τις βελγικές αρχές» σημείωσε.


Ο Μπαράκ Ομπάμα

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τη στήριξή του στο Βέλγιο κατά της «μάστιγας της τρομοκρατίας», στη σκιά των δολοφονικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, μιλώντας από την Αβάνα κάλεσε τα έθνη σε όλο τον κόσμο να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να νικήσουν την τρομοκρατία.

Στην ομιλία του, ο Ομπάμα είπε ότι «οι σκέψεις και οι προσευχές του αμερικανικού λαού είναι με τους ανθρώπους του Βελγίου».

«Πρέπει να είμαστε μαζί ανεξαρτήτως από την εθνικότητα ή τη φυλή ή την πίστη στον αγώνα κατά της αύξησης της τρομοκρατίας» είπε ο αμερικανός πρόεδρος. «Μπορούμε και θα νικήσουμε αυτούς που απειλούν την ασφάλεια των ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο» τόνισε.

Σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος αναφέρει: «Ο πρόεδρος επανέλαβε τη σταθερή υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών για το Βέλγιο και προσφέρει κάθε αναγκαία βοήθεια για την διερεύνηση αυτών των επιθέσεων και για να φέρει τους υπεύθυνους ενώπιον της Δικαιοσύνης. Ο πρόεδρος επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τους ανθρώπους του Βελγίου, καθώς και το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και για άλλη μία φορά υποσχέθηκε την πλήρη συνεργασία και υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στην κοινή μας δέσμευση να νικήσουμε τη μάστιγα της τρομοκρατίας».


Ο Φρανσουά Ολάντ

Μέσω των επιθέσεων στις Βρυξέλλες χτυπήθηκε όλη η Ευρώπη, δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, καλώντας παράλληλα την Ευρώπη «να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις απέναντι στη βαρύτητα της απειλής». Πρόσθεσε ότι «η Γαλλία, η οποία δέχθηκε επίθεση τον περασμένο Ιανουάριο και Νοέμβριο, κάνει ό,τι της αναλογεί».

Η Γαλλία «θα συνεχίσει με αδυσώπητο τρόπο τη μάχη κατά της τρομοκρατίας, τόσο στο διεθνές όσο και στο εσωτερικό επίπεδο» πρόσθεσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους.

Η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τον συντονισμό και τη μάχη κατά της τρομοκρατίας, υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, έπειτα από την έκτακτη σύνοδο της ομάδας διαχείρισης κρίσεων που συγκάλεσε ο πρόεδρος Ολάντ.

«Βρισκόμαστε σε πόλεμο και απέναντι σε αυτόν τον πόλεμο, χρειάζεται μια κινητοποίηση όλων των Αρχών» δήλωσε ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.

Σε ανακοίνωσή του, ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν Μαρκ Ερό ανέφερε πως, στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον βέλγο ομόλογό του Ντιντιέ Ρέιντερς, «υπογράμμισε την επιτακτικότητα ενός ακόμη μεγαλύτερου συντονισμού της δράσης μας στον τομέα της μάχης κατά της τρομοκρατίας».

Η Άγκελα Μέρκελ

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε στον πρωθυπουργό του Βελγίου την «πλήρη αλληλεγγύη» της Γερμανίας μετά τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες και σημείωσε ότι το θέμα της τρομοκρατικής επίθεσης στις Βρυξέλλες θα συζητηθεί σε υπουργικό συμβούλιο την Τετάρτη.

Η Μέρκελ μίλησε με τον Σαρλ Μισέλ και σημείωσε: «Θα εργαστούμε με κάθε τρόπο με την κυβέρνησή του και τις αρχές ασφαλείας του Βελγίου για να βρούμε τους υπεύθυνους για τα σημερινά εγκλήματα, να τους συλλάβουμε και να τους τιμωρήσουμε».

«Η ισχύς μας βρίσκεται εν τη ενώσει και οι ελεύθερες κοινωνίες μας θα αποδείξουν ότι είναι πιο δυνατές από την τρομοκρατία» τόνισε η Μέρκελ.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ δήλωσε πως οι επιθέσεις στις Βρυξέλλες φαίνεται πως δεν είχαν στόχο μόνο το Βέλγιο, αλλά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ελευθερίες της.

«Φαίνεται πως οι σαφείς στόχοι των επιθέσεων -ένα διεθνές αεροδρόμιο, ένας σταθμός του μετρό κοντά στους θεσμούς της ΕΕ- δείχνουν πως αυτή η τρομοκρατική επίθεση δεν έχει στόχο αποκλειστικά το Βέλγιο, αλλά στρέφεται εναντίον της ελευθερίας μας, της ελεύθερης κυκλοφορίας, της κινητικότητας και οποιουδήποτε στην ΕΕ» δήλωσε ο ντε Μεζιέρ σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.
 elzoni.gr
23/3/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin