Τετάρτη, Ιανουαρίου 13, 2016

ELDORADO GOLD: ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΜΑΣ

«Επενδυτές όπως εμείς έχουν ανάγκη από σαφήνεια στους κανόνες και ειλικρινείς κυβερνητικούς εταίρους, ούτως ώστε να οικοδομηθεί πραγματικά μια βιομηχανία από την οποία μπορούν όλοι να επωφεληθούν», υπογράμμισε ο πρόεδρος και CEO της Καναδικής Eldorado Gold Πολ Ράιτ, ανακοινώνοντας την αναστολή των επενδυτικών της σχεδίων της εταιρίας στην Ελλάδα.

«Και οι δύο πλευρές δεσμευόμαστε από τον νόμο», τόνισε ο κ. Ράιτ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και σημείωσε: «Είναι ευθύνη μας να δρούμε σύμφωνα με περιβαλλοντικούς όρους. Είναι ευθύνη του δημοσίου να χορηγεί έγκαιρα άδειες και εγκρίσεις».

«Από το 2012 έχουμε αντιμετωπίσει τη μη εκπλήρωση από πλευράς του υπουργείου των υποχρεώσεων τους. Το 2015 το υπουργείο προχώρησε ένα βήμα παραπάνω και ανακάλεσε ή ανέστειλε ορισμένες άδειες χωρίς κανένα προφανή λόγο. Αυτό που δεν πήραμε υπόψη στην Ελλάδα είναι πώς θα μπορούσε να πολιτικοποιηθεί το ζήτημα της συγκεκριμένης επένδυσης, η οποία χρησιμοποιήθηκε ως πολιτικό παιχνίδι. Αυτό δεν το είχαμε προβλέψει και γι’ αυτό βρισκόμαστε εδώ, το πρόβλημα δεν έχει σχέση με την επένδυση ή τις προβλέψεις της επένδυσης», υπογράμμισε ο κ. Ράιτ.

Όπως είπε, η εταιρεία περιμένει πάνω από δύο χρόνια την άδεια γεωτρήσεων από το υπουργείο Περιβάλλοντος. «Από το 2012 δημιουργήσαμε 2.000 άμεσες και 3.000 έμμεσες θέσεις εργασίας και επενδύσαμε πάνω από 700 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη των έργων στις Σκουριές και στην Ολυμπιάδα. Έχουμε πληρώσει φόρους πάνω από 700 εκατ. ευρώ για Σκουριές και Ολυμπιάδα».

«Αναμένουμε την απόφαση του ΣτΕ κατά αυτής της απόφασης εδώ και καιρό». Επίσης ή εταιρεία αναμένει για μεγάλο χρονικό κάποιες άδειες «ρουτίνας», συμπλήρωσε.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Eldorado Gold ανέφερε πως τα μεταλλεία θα λειτουργήσουν. «Το θέμα είναι πότε. Ποτέ θα ευθυγραμμιστεί η κυβέρνηση με την επιθυμία της τοπικής κοινωνίας». Σημειώνεται πως ο κ. Ράιτ θα συναντηθεί με τον υπουργό Ενέργειας, ενώ η διοίκηση της εταιρείας θα έχει συναντήσεις και με την αντιπολίτευση.

Η απόφαση για αναστολή της επένδυσης έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια 600 θέσεων εργασίας από τις Σκουριές, σταδιακά και σε διάστημα τριών μηνών. «Οι κίνδυνοι που δημιουργεί το υπουργείο δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή από το να αναστείλουμε κάθε περαιτέρω επένδυση στο έργο των Σκουριών με αποτέλεσμα να απολυθούν 600 εργαζόμενοι. Θα είμαστε υπομονετικοί και θα περιμένουμε μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2016 την άδεια εγκατάσταση στην Ολυμπιάδα. Αν δεν εκδοθεί θα ανασταλεί και αυτό το έργο. Με αποτέλεσμα επιπλέον 500 απολύσεις», ανέφερε.

Για εκβιασμό κάνει λόγο ο Σκουρλέτης

Η κυβέρνηση δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Eldorado Gold.

«Η ελληνική κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να αντιμετωπίζει το θέμα με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, την προστασία του περιβάλλοντος και να λαμβάνει υπόψη της όλες τις παραμέτρους, ξεκαθάρισε ο κ. Σκουρλέτης.

Όπως είπε, «με πρωτοβουλία του διευθύνοντος συμβούλου της El Dorando είχαμε κλείσει ένα ραντεβού για χθες. Προτίμησε με δική του ευθύνη να το ακυρώσει να δώσει τη συνέντευξη Τύπου και να το κάνουμε αύριο. Θεωρώ ότι αυτή η συμπεριφορά είναι προκλητική. Διότι αν θέλεις να συνεννοηθείς με κάποιον δεν δημιουργείς τετελεσμένα γεγονότα. Η ελληνική κυβέρνηση δεν εκβιάζεται. Και θα εξακολουθήσει να αντιμετωπίζει το θέμα με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, την προστασία του περιβάλλοντος και να λαμβάνει υπόψη της όλες τις παραμέτρους» δήλωσε ο κ. Π. Σκούρλετης στην ΕΡΤ, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

Πρόστιμα στην «Ελληνικός Χρυσός»

Εισηγήσεις για πρόστιμα συνολικού ύψους άνω του 1,5 εκατ. ευρώ στην «Ελληνικός Χρυσός» ενέκριναν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης και ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Τσιρώνης.

Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται πως, πρόκειται για εισηγήσεις του Σώματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος (Επιθεώρηση Βορείου Ελλάδος) για πρόστιμα ύψους 1.734.300 ευρώ για 21 παραβάσεις της νομοθεσίας, οι οποίες ελέγχθηκαν και διαπιστώθηκαν την περίοδο από το 2012 έως και τα μέσα του 2014.

Το υπουργείο επισημαίνει ότι οι παραβάσεις χωρίζονται σε αυτές που αφορούν το Υποέργο Μαύρων Πετρών και εγκαταστάσεων Μαντέμ Λάκκου των Μεταλλείων Κασσάνδρας στο Δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής και σε αυτές που σχετίζονται με το Υποέργο Ολυμπιάδας Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής.

«Πρόκειται για τα αποτελέσματα ελέγχων που για χρόνια έμεναν "ξεχασμένα" σε συρτάρια με ευθύνη των πολιτικών ηγεσιών και των κυβερνήσεων οι οποίες είχαν την αρμοδιότητα, αλλά όπως φαίνεται όχι και τη βούληση, να επιβάλλουν την νομιμότητα, να προστατέψουν το περιβάλλον, να ελέγξουν τις συγκεκριμένες δραστηριότητες και να προφυλάξουν τους κατοίκους της περιοχής και τους ίδιους τους εργαζόμενους σε αυτές, όπως επίσης και το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον» τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Η νέα κυβέρνηση χρειάστηκε να λάβει ειδικότερα μέτρα, ενώ δεν θα έπρεπε, για το αυτονόητο. Έτσι ώστε να διαπιστωθούν οι συγκεκριμένες παραβάσεις και να επιβληθούν τα πρόστιμα που αυτές συνεπάγονται. Γιατί είχε και την ευθύνη, αλλά και τη βούληση να το πράξει, παρ΄ότι έγινε αποδέκτης επικρίσεων για την προσπάθειά της να προστατέψει το δημόσιο συμφέρον και το περιβάλλον, από υποστηρικτές της άποψης ότι σε αυτή τη χώρα η νομιμότητα έρχεται σε κάθε περίπτωση σε αντίθεση με την ανάπτυξη, και ως εκ τούτου η ανομία είναι αυτή που προσελκύει τις επενδύσεις».

Ειδικότερα, το υπουργείο σημειώνει ότι η απόφαση για το Υποέργο Μαύρων Πετρών και Μαντέμ Λάκκου αφορά συνολικό πρόστιμο 994.500 ευρώ για 12 παραβάσεις:
-Διάθεση μη επαρκώς επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων, πρόστιμο 113.400 ευρώ.
-Ελλιπής παρακολούθηση των ποιοτικών παραμέτρων των υγρών αποβλήτων, πρόστιμο 37.800 ευρώ.
-Ελλιπής υποβολή στοιχείων για την επικινδυνότητα των προϊόντων, πρόστιμο 113.400 ευρώ.
-Μη σύννομη διάθεση ιλύος σε υδαρή μορφή, ανεπεξέργαστων υγρών αποβλήτων και επιβαρυμένων ομβρίων, πρόστιμο 100.800 ευρώ.
-Αποθήκευση στερεών αποβλήτων και χημικών σε ακατάλληλους χώρους, πρόστιμο 100.800 ευρώ.
-Παραλείψεις στη διαχείριση στερεών αποβλήτων, πρόστιμο 75.600 ευρώ.
-Ελλιπής χαρακτηρισμός επικινδυνότητας παραγόμενων αποβλήτων, πρόστιμο 113.400 ευρώ.
-Ανεξέλεγκτη διάθεση επικίνδυνων αποβλήτων (φιλτρόπανων), πρόστιμο 43.200 ευρώ.
-Παραλείψεις στην κατασκευή του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Επικινδύνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) Κοκκινόλακκα, πρόστιμο 145.800 ευρώ.
-Παραλείψεις στη λειτουργία του παλαιού χώρου απόθεσης αποβλήτων, πρόστιμο 115.200 ευρώ.
-Μη σύννομη διακίνηση των προϊόντων, πρόστιμο 13.500 ευρώ.
-Μη λειτουργία συστήματος πλύσης τροχών, πρόστιμο 21.600 ευρώ.
Το υπουργείο προσθέτει ότι η απόφαση για το Υποέργο Ολυμπιάδας αφορά συνολικό πρόστιμο 739.800 ευρώ για εννέα παραβάσεις:
-Ελλιπής υποβολή στοιχείων σχετικά με την επικινδυνότητα του παραγόμενου προϊόντος (συμπύκνωμα πυριτών), πρόστιμο 113.400 ευρώ.
-Μη τήρηση διατάξεων ασφαλούς θαλάσσιας μεταφοράς του προϊόντος Ολυμπιάδας, πρόστιμο 4.500 ευρώ.
-Ελλιπής τήρηση όρων και απαιτήσεων για έργα αποκατάστασης στην Ολυμπιάδα, πρόστιμο 133.200 ευρώ.
-Διάθεση ανεπαρκώς επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων, πρόστιμο 94.500 ευρώ.
-Ελλιπής παρακολούθηση των ποιοτικών παραμέτρων των υγρών αποβλήτων, πρόστιμο 37.800 ευρώ.
-Ελλιπής χαρακτηρισμός παραγόμενου αποβλήτου ως προς την ιδιότητά του ως “αποβλήτου” και ελλιπής προσδιορισμός της επικινδυνότητάς του, πρόστιμο 113.400 ευρώ.
-Αποθήκευση αποβλήτου (υπόλειμμα κατεργασίας) σε μη προβλεπόμενο χώρο, πρόστιμο 57.600 ευρώ.
-Μη σύννομη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων, πρόστιμο 142.200 ευρώ.
-Ελλιπή μέτρα χειρισμού προϊόντος συμπυκνώματος σιδηροπυριτών, πρόστιμο 43.200 ευρώ.

ΣΥΡΙΖΑ: Οι απειλές δεν πρόκειται να πιάσουν τόπο

«Από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αναδείξει τόσο τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της επένδυσης στις Σκουριές όσο και τις σκανδαλώδεις πτυχές της σύμβασης που είχε συνάψει η εταιρεία με το ελληνικό δημόσιο, ενώ στήριξε ολόπλευρα το πολύμορφο κίνημα που αναδύθηκε», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Από την αρχή του έργου είχαμε επισημάνει πως οι εργασίες για την εξόρυξη του χρυσού στις Σκουριές ρυπαίνουν το περιβάλλον, μολύνουν τους υδάτινους πόρους και στερούν χιλιάδες θέσεις εργασίας από άλλες δραστηριότητες που μπορούν να αναπτυχθούν στη συγκεκριμένη περιοχή. Για όλα τα παραπάνω, αλλά και για την μη είσπραξη προστίμων που είχαν καταλογιστεί στην εταιρεία,τα οποία αφορούσαν σε σωρεία παραβάσεων που είχε διαπράξει αυτή, οι ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι ξεκάθαρες. Οι απειλές που εκτοξεύει η εταιρεία El Dorado εναντίον της κυβέρνησης και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι απαράδεκτες και δεν πρόκειται να πιάσουν τόπο. Πυξίδα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει ένα μοντέλο σταθερής και αειφόρου ανάπτυξης, που σέβεται το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

ΝΔ: Να λυθεί άμεσα το ζήτημα

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ώστε να δοθεί λύση άμεσα στο ζήτημα σταδιακής αναστολής των εργασιών στις Σκουριές ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι η ιδεοληπτική πολιτική της διώχνει τη μεγαλύτερη επένδυση στη χώρα.

«Καλώ τον κ. Τσίπρα να παρέμβει, ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα άμεσα. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τι θα πει στους ξένους επενδυτές που θα δει στο Νταβός την ερχόμενη εβδομάδα με τις Σκουριές κλειστές» σημείωσε μετά από την ενημερωτική συνάντηση από αντιπροσωπεία της Eldorado Gold.

Σύμφωνα με τη ΝΔ, η επένδυση της Eldorado Gold στις Σκουριές έγινε αντικείμενο προεκλογικής εκμετάλλευσης τουΣΥΡΙΖΑ και στις δύο εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις και το αποτέλεσμα είναι το πάγωμα της μεγαλύτερης επένδυσης που έγινε στη χώρα τα τελευταία χρόνια.

Όπως υποστηρίζει, η ζημιά στην τοπική αλλά και την εθνική οικονομία είναι μεγάλη και στην Ελλάδα ακόμα μεγαλύτερη καθώς στέλνει το λάθος μήνυμα στις διεθνείς και την εγχώρια αγορά.

«Χρειαζόμαστε επειγόντως ιδιωτικές επενδύσεις. Εκτιμά ειδικότερα ότι μόνο αν προσελκύσουμε επενδύσεις ύψους 100 δισ. μέσα στα επόμενα 3 χρόνια θα πάρει μπροστά η ελληνική οικονομία, θα μειωθεί η ανεργία, θα εγγυηθούμε αξιοπρεπείς συντάξεις και αποτελεσματική κοινωνική πολιτική. Η ιδεοληπτική Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στέλνει σήμερα το λάθος μήνυμα και αυτό προκαλεί αμέσως αποεπενδύσεις» τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Χρειάζεται επειγόντως μια άλλη πολιτική η χώρα, αυτή που η Νέα Δημοκρατία υπεύθυνα προτείνει. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ βλάπτει σοβαρά την Ελλάδα», υπογραμμίζει η αξιωματική αντιπολίτευσης.

Ποτάμι: Ένα ακόμη λάθος της ανίκανης κυβέρνησης

«Ένα ακόμη λάθος της ανίκανης κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ– ΑΝΕΛ» είναι η αναστολή της επένδυσης στις Σκουριές, σύμφωνα με το Ποτάμι που τονίζει πως η αποχώρηση του καναδικού ομίλου «θα προκαλέσει ζημιά εθνικών διαστάσεων».

«Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει αποφασίσει υπέρ της έκδοσης των απαιτούμενων αδειών. Ο υπουργός Σκουρλέτης όμως δε νοιάζεται. Φροντίζει για τον διορισμό στο δημόσιο των συζύγων και των φίλων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί να σκεφθεί και τις οικογένειες των 2.500 εργαζομένων στις Σκουριές;» διερωτάται το κόμμα της αντιπολίτευσης.

ΠΑΣΟΚ: Αναπτυξιακός κατήφορος

«Η αναστολή εργασιών στα μεταλλεία Χαλκιδικής, οδηγεί σε μια Ελλάδα της μεγαλύτερης ανεργίας» ανέφερε ο Γιάννης Μανιάτης του ΠΑΣΟΚ.

O πρώην υπουργός Ενέργειας σημείωσε: «Όταν θριαμβεύουν οι ιδεολογικές εμμονές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖ-ΑΝΕΛ, τότε παθαίνουν πανωλεθρία η περιφερειακή ανάπτυξη, η απασχόληση και η εθνική οικονομία. Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε ο ορυκτός μας πλούτος, να αποτελέσει βασικό πυλώνα του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας και για να σταματήσει επιτέλους αυτός ο αναπτυξιακός μας κατήφορος».
  elzoni.gr
13/1/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin