Πέμπτη, Ιανουαρίου 14, 2016

Εν αναμονή της πρώτης αξιολόγησης…

Αντιμέτωπη με το ασφαλιστικό και την πρώτη και καθοριστική αξιολόγηση του νέου ελληνικού προγράμματος βρίσκεται η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πληροφορίες η αξιολόγηση αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, με την έλευση των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα.

Την ίδια ώρα, ως… φιλόδοξο σε γενικές γραμμές χαρακτηρίστηκε από τις Βρυξέλλες το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος.

Ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης διευκρίνισε ακόμη ότι είναι πρόωρο να εκφέρει κανείς ολοκληρωμένη άποψη, καθώς λείπουν συγκεκριμένα στοιχεία και ποσοτικοποιήσεις.

Παράλληλα, όπως σημειώθηκε θα ζητηθούν πρόσθετα στοιχεία και πληροφορίες στη διάρκεια της αξιολόγησης σχετικά με την πρόταση.

Πάντως, για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, εκτός από το Ασφαλιστικό, παραμένουν ανοιχτά και άλλα σημαντικά ζητήματα όπως η αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, το νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, η οριστικοποίηση των δημοσιονομικών στόχων για το 2016, αλλά και η μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και κάποιες εναπομείνασες μεταρρυθμίσεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα.

Ωστόσο, το μόνο σίγουρο παραμένει η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα καθώς είναι πλήρως συνδεδεμένη με τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.


Στο μεταξύ, τρεις όρους έθεσε ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της κεντρικής τράπεζας.

Συγκεκριμένα, κατά την απάντησή του σε σχετική ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη και Στέλιου Κούλογλου, ο Ντράγκι θέτει τις εξής προϋποθέσεις:

Την επαναφορά της «εξαίρεσης» (weiver) για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εχέγγυα για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.

Tην εκάστοτε αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος στήριξης.

Τα όρια αγορών που εφαρμόζονται στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων. Τα συγκεκριμένα όρια καθορίζονται από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, το οποίο λαμβάνει υπόψη ζητήματα που αφορούν στη διαχείριση κινδύνων και τη λειτουργία της αγοράς.
 elzoni.gr
14/1/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin