Κυριακή, Φεβρουαρίου 22, 2015

Τα σχέδια της Cosco για νέα ρεκόρ περνούν από τον Πειραιά


Από το 2009 η Cosco «κατοικοεδρεύει» στον Πειραιά ελέγχοντας τους δύο από τους τρεις προβλήτες του. Οι επιδόσεις της κινεζικής επένδυσης στα έξι χρόνια παρουσίας της στην Ελλάδα είναι αρκούντως εντυπωσιακές και μαρτυρούν με σαφήνεια το εύρος της επιτυχίας.
Στο διάστημα των ετών αυτών η μεταφορική ικανότητα του Πειραιά διπλασιάστηκε και η κίνηση εμπορευματοκιβωτίων πολλαπλασιάστηκε αγγίζοντας τα 3 εκατομμύρια κοντέινερ τη χρονιά που πέρασε.

Η Cosco φιλοδοξεί να μετατρέψει τον Πειραιά σε σημαντικό κρίκο της εφοδιαστικής αλυσίδας στην Ευρώπη, με το Πεκίνο να επιδιώκει να καταστήσει το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας μας κύρια πύλη εισόδου των ασιατικών εμπορευμάτων προς την Κεντρική Ευρώπη.

Υπό τη διαχείρισή τους άλλωστε ο Πειραιάς εξελίχθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους σταθμούς εμπορευματοκιβωτίων στην Ευρώπη, αποτελώντας μάλιστα για τους ίδιους σημείο αναφοράς στις διεθνείς τους δραστηριότητες.

Από τη στιγμή λοιπόν που ο ΟΛΠ θα έμπαινε στη λίστα των υπό αποκρατικοποίηση ελληνικών εταιρειών, η Cosco θα αποτελούσε έναν εκ των βασικών διεκδικητών για την απόκτηση του πλειοψηφικού ελέγχου των μετοχών. Με αυτό τον τρόπο άλλωστε θα απέτρεπε μελλοντική είσοδο ανταγωνιστικής εταιρείας στη διαχείριση του προβλήτα Ι, περιπλέκοντας τα πράγματα στο λιμάνι.

Βλέποντας μάλιστα οι Κινέζοι ότι μεγαλώνει διαρκώς η λίστα με τις πολυεθνικές βιομηχανίες που επιλέγουν τον Πειραιά ως πύλη εισόδου, συνειδητοποίησαν την αξία του ελληνικού λιμανιού. Αλλωστε ο αρχικός τους σχεδιασμός πριν από έξι χρόνια προέβλεπε ότι ο Πειραιάς θα είχε τα χαρακτηριστικά ενός λιμένα μεταφόρτωσης που θα ήταν πύλη εισόδου για προϊόντα που θα διανέμονταν σε προορισμούς (ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής) μέσω θαλάσσης.

Ωστόσο, στην πορεία διαπίστωσαν ότι ο Πειραιάς ως λιμάνι διέλευσης για την ανάπτυξη διαμετακομιστικού εμπορίου προς τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης παρουσιάζει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης, και αυτό το απέδειξαν με τη στάση τους οι πολυεθνικοί κολοσσοί. Μετά την αμερικανική Hewlett Packard, τους κινεζικούς κολοσσούς Huawei και ZTE, τις πολυεθνικές Procter & Gamble και Sony Electronics, που επέλεξαν τον ελληνικό «δρόμο του μεταξιού» για να μεταφέρουν τα προϊόντα τους στην Ευρώπη, σειρά άρχισαν να παίρνουν και μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες που επέλεξαν τον Πειραιά για τη μεταφορά των προϊόντων τους.

Η νέα κυβέρνηση όμως δημιούργησε νέα δεδομένα διαμηνύοντας ότι δεν θα ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ που βρίσκεται στην τελική φάση της υποβολής των προσφορών, αλλά θα προχωρήσει η συμφωνία με την Cosco για την επένδυση ύψους 230 εκατομμυρίων ευρώ στο δυτικό τμήμα του προβλήτα ΙΙΙ, που μάλιστα έχει λάβει έγκριση από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Το Πεκίνο όμως, θέλοντας να τονίσει ότι παραμένει «ζεστό» για νέες επενδύσεις στην Ελλάδα, ζήτησε την έμπρακτη στήριξη της ελληνικής πλευράς για την υλοποίησή τους.

Μία ημέρα λοιπόν πριν από το πρώτο έκτακτο Eurogroup, ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, απευθύνοντας πρόσκληση για επίσημη επίσκεψή του στην Κίνα.

Το μήνυμα βέβαια του Ελληνα πρωθυπουργού από την κινεζική φρεγάτα μοιάζει να αποτελεί ιδανική απάντηση στο αίτημα του Λι Κετσιάνγκ».
Κώστας Νάνος
  ethnos.gr
22/2/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin