Πέμπτη, Νοεμβρίου 13, 2014

Σινοαμερικανική Συνεργασία Αλλά και Διαφωνίες

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίγκ έπλεξαν χθες το εγκώμιο της σινοαμερικανικής συνεργασίας τερματίζοντας μια ασυνήθιστα παραγωγική επίσημη επίσκεψη με συνέντευξη Τύπου, στην οποία φάνηκαν οι πάγιες διαφωνίες για θέματα όπως οι διαδηλώσεις υπέρ του εκδημοκρατισμού στο Χονγκ Κονγκ και η ελευθερία του Τύπου.

Οι δύο ηγέτες χαρακτήρισαν τη συμφωνία–ορόσημο για την κλιματική αλλαγή ως παράδειγμα για το πώς οι δύο μεγαλύτερες χώρες του κόσμου μπορούν να συνεργαστούν σε κάποιους τομείς, ενώ ανταγωνίζονται σε άλλους.

«Οταν η Κίνα και οι ΗΠΑ συνεργάζονται, μπορούμε να γίνουμε άγκυρα για τη διεθνή σταθερότητα και προπέλα για την παγκόσμια ειρήνη», είπε ο κ. Σι. Ομως οι διαφορές ήταν εμφανείς στις ερωτήσεις που έθεσαν οι δημοσιογράφοι μετά τις τοποθετήσεις των δύο ηγετών.

Απαντώντας σε ερώτηση που τέθηκε προς τον κ. Ομπάμα σχετικά με το αν οι ΗΠΑ υποκινούν αστάθεια στο Χονγκ Κονγκ, ο κ. Σι προειδοποίησε τις ΗΠΑ και άλλες ξένες χώρες να μην αναμειχθούν στις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ, τις οποίες απέρριψε ως παράνομες.

Παράλληλα ο κ. Σι απέρριψε την άποψη πως η στροφή του κ. Ομπάμα προς την Ασία, στην οποία περιλαμβάνεται περιφερειακό εμπορικό σύμφωνο χωρίς τη συμμετοχή της Κίνας, είναι μια απόπειρα των ΗΠΑ για ανάσχεση της Κίνας. Επίσης υποβάθμισε τον πρόσφατο καταιγισμό αντιαμερικανικών δηλώσεων στα κρατικά κινεζικά μέσα ενημέρωσης δηλώνοντας: «Δεν νομίζω ότι αξίζει να ασχοληθούμε με αυτό».

Συνολικά, οι δηλώσεις του κ. Σι ήταν μια σπάνια ευκαιρία να ακούσει κανείς τον Κινέζο πρόεδρο σε αυθόρμητες απαντήσεις. Δύο χρόνια μετά την έναρξη της θητείας του, ο κ. Σι δεν δίστασε να απομακρυνθεί από τις συνηθισμένες δηλώσεις περί της σημασίας των σχέσεων ανάμεσα στις «μεγάλες δυνάμεις».

Από την πλευρά του, ο κ. Ομπάμα επέμεινε στο ζήτημα της συνεργασίας. Και εκείνος αμφισβήτησε έντονα την άποψη πως η νέα έμφαση των ΗΠΑ στην Ασία συνιστά απειλή, λέγοντας ότι «η συζήτησή μας έδωσε την ευκαιρία να απορρίψουμε τον ισχυρισμό ότι η στροφή μας προς την Ασία έχει σχέση με την ανάσχεση της Κίνας».

Ο κ. Ομπάμα είπε ότι διαβεβαίωσε τον Κινέζο ομόλογό του ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία σχέση με τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ. «Αυτά είναι ζητήματα που θα αποφασιστούν από τον λαό του Χονγκ Κονγκ και της Κίνας»είπε, αν και δήλωσε την υποστήριξή του στο δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης.

Συνολικά οι αναφορές του κ. Ομπάμα στα ανθρώπινα δικαιώματα ήταν προσεκτικά σταθμισμένες. Επισήμανε ότι οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν την Ταϊβάν ή το Θιβέτ και επαίνεσε τη συνεισφορά της Κίνας στις συνομιλίες με το Ιράν. Σχετικά με τη μη μετάδοση της συνέντευξης Τύπου από την κρατική κινεζική τηλεόραση, CCTV, o καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Σι Γινχόγκ υποστήριξε ότι οι αξιωματούχοι του τμήματος προπαγάνδας δεν ήθελαν να δει η κινεζική κοινή γνώμη τον κ. Ομπάμα να μιλάει για τα ανθρώπινα δικαιώματα ή για το Θιβέτ, αν και ο Αμερικανός πρόεδρος «δεν είπε σκληρά πράγματα που θα ενοχλούσαν τον οικοδεσπότη του».

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 13/11/2014)

 energia.gr
13/11/14
--
-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin