Τρίτη, Νοεμβρίου 25, 2014

Κοινή Διακήρυξη των Υπουργών Ενέργειας Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου

Ουσιαστική και γόνιμη συζήτηση αναφορικά με τις προοπτικές της στενότερης συνεργασίας μεταξύ των Κυβερνήσεών τους στον τομέα της ενέργειας, είχαν σήμερα στη Λευκωσία ο Έλληνας Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Λακκοτρύπης, και ο Υπουργός Πετρελαίων και Ορυκτών Πόρων της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Sherif Ismail.

Οι τρεις Υπουργοί συμφώνησαν για τη θέσπιση ενός πλαισίου που θα διέπει τις τριμερείς διαβουλεύσεις, με σκοπό τη διευκόλυνση του διαλόγου και την προώθηση της μεταξύ τους τριμερούς συνεργασίας στον τομέα των Υδρογονανθράκων, προς όφελος των χωρών τους, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Παράλληλα, εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να εξετάσουν τους τρόπους και τα μέσα για τη βέλτιστη ανάπτυξη των υδρογονανθράκων.
Η σημερινή συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, αποτελεί την πρώτη τριμερή Υπουργική συνάντηση μεταξύ των τριών Κυβερνήσεων, σε συνέχεια της Συνόδου Κορυφής σε επίπεδο Αρχηγών Κρατών/Κυβερνήσεων του Καΐρου, η οποία αποτελεί ορόσημο. Σε αυτή την κατεύθυνση, οι τρεις Υπουργοί επανέλαβαν την κοινή θέση των χωρών τους, όπως αυτή διατυπώνεται στη Διακήρυξη της τριμερούς Συνόδου Κορυφής του Καΐρου και εξέφρασαν την κοινή επιθυμία να αξιοποιήσουν τη δυναμική της τριμερούς συνεργασίας μεταξύ των Κυβερνήσεών τους, σύμφωνα και με τη Διακήρυξη της 8ης Νοεμβρίου.


Οι Υπουργοί είχαν την ευκαιρία να επαναλάβουν την κοινή τους πεποίθηση, ότι η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων Υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο θα μπορούσε και πρέπει να χρησιμεύσει ως καταλύτης για μια ευρύτερη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο, συμβάλλοντας έτσι στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι Υπουργοί, επιθυμώντας την προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα των Υδρογονανθράκων προς όφελος και ευημερία των λαών των χωρών τους και αναγνωρίζοντας την πιθανότητα για διασυνοριακές περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τις δραστηριότητες Υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες ζώνες των χωρών τους, προσδιόρισαν συγκεκριμένους τομείς για τριμερή και ευρύτερη περιφερειακή συνεργασία:

1)περιβαλλοντικά πρότυπα για τις υπεράκτιες δραστηριότητες υδρογονανθράκων,
2)μέθοδοι για διασφάλιση της ασφάλειας στις υπεράκτιες δραστηριότητες υδρογονανθράκων,
3)ενεργειακές υποδομές,
4)έρευνα και ανάπτυξη στον τομέα των υδρογονανθράκων, και
5)ενδυνάμωση θεσμικών δομών και ανάπτυξη δυνατοτήτων.

Τόνισαν, τέλος, ότι αυτή η συνεργασία θα προωθηθεί καλύτερα μέσω της συμμόρφωσης των χωρών της περιοχής, με τις εδραιωμένες αρχές του Διεθνούς Δικαίου, ενώ υπογράμμισαν με έμφαση τη δέσμευση και τον σεβασμό των χωρών τους προς το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Συνθήκης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας στην οποία και οι τρεις χώρες είναι συμβαλλόμενα κράτη.

Σε δηλώσεις μετά την τριμερή συνάντηση, ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, επεσήμανε ότι «σήμερα έγινε το πρώτο βήμα για μια τριμερή συνεργασία σε ένα πολύ σπουδαίο ζήτημα που είναι οι έρευνες Υδρογονανθράκων και πώς αυτές οι έρευνες μπορούν να αποτελέσουν βάση για να υπάρξει ειρήνη, ευημερία και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.» Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό το πρώτο βήμα μπορεί να λειτουργήσει ως υπόδειγμα περιφερειακής συνεργασίας και για άλλες περιοχές του κόσμου.
«Έχει ιδιαίτερη σημασία για μας, το γεγονός ότι ζητείται να υπάρξει απόλυτη εφαρμογή των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, και ταυτόχρονα να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατό και με αποτελεσματικό τρόπο στα βήματα που είναι απαραίτητα για την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών, στις περιοχές όπου αυτό δεν έχει γίνει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός ΠΕΚΑ.
Ο Γιάννης Μανιάτης αναφέρθηκε, με έμφαση, στη μεγάλη σημασία της συμφωνίας των τριών Κρατών να παρθούν τα αναγκαία μέτρα και να υπάρξουν κοινές πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να διασφαλιστεί και να ενισχυθεί η ασφάλεια και η περιβαλλοντική προστασία για τις υπεράκτιες γεωτρήσεις, «δεδομένου ότι το θαλάσσιο περιβάλλον αποτελεί για ολόκληρη τη Μεσόγειο και πολύ περισσότερο για τις τρεις χώρες, ένα σπουδαίο πλουτοπαραγωγικό πόρο τον οποίο πρέπει να διαφυλάξουμε».
Όπως επεσήμανε, «το γεγονός ότι δρομολογήσαμε τις διαδικασίες που θα μας επιτρέψουν να έχουμε στενότερη συνεργασία, στέλνει και ένα μήνυμα αισιοδοξίας ότι μπορούμε να αναπτύσσουμε όλους τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους των χωρών μας, προς όφελος των λαών, χωρίς να υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος για το φυσικό, το θαλάσσιο και το υπόλοιπο περιβάλλον».
Τέλος, ο Έλληνας Υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση πως τα βήματα αυτά μπορούν να αποτελέσουν υποδείγματα στην περιοχή της Μεσογείου, έτσι ώστε η περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου να αποτελέσει, ταυτόχρονα, μια νέα πηγή τροφοδοσίας της υπόλοιπης Ευρωπαϊκής Ένωσης με ενεργειακά αγαθά, αλλά και ένα στιβαρό και στέρεο πεδίο Περιφερειακής συνεργασίας και σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος.

Νωρίτερα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, είχε διμερή συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του, Γιώργο Λακκοτρύπη. Ο κ. Μανιάτης χαρακτήρισε τις δύο χώρες ως θεματοφύλακες της ασφάλειας, της συνεργασίας, της ανάπτυξης και της ειρήνης, σε μία ευρύτερα ταραγμένη περιοχή και επεσήμανε ότι Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να αναδείξουν τον σπουδαίο γεωπολιτικό ρόλο τους με στόχο την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης.
«Διεκδικούμε να μας αντιμετωπίζουν οι εταίροι μας στην Ε.Ε. ως δύο χώρες που προσφέρουν, για πρώτη φορά, μία νέα πηγή ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης με φυσικό αέριο και μία νέα δίοδο μεταφοράς αυτού του πολύτιμου ενεργειακού αγαθού», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, τόνισε ότι ο διάδρομος που θα ενώνει τα κοιτάσματα Ισραήλ - Κύπρου μέσω Κρήτης και ηπειρωτικής Ελλάδας με την υπόλοιπη Ευρώπη, μπορεί να αποτελέσει μαζί με τη μονάδα του LNG μία νέα πηγή τροφοδοσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επίσης, υπογράμμισε ότι προωθούνται ο αγωγός TAP (Αδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου) που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κασπία στην υπόλοιπη Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας, και η υλοποίηση του Κεντρικού Διαδρόμου, ενός κάθετου άξονα Βορρά – Νότου, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Βόρεια Ελλάδα μέσω Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ουγγαρίας στις Ευρωπαϊκές αγορές. Έτσι, σύμφωνα με τον Υπουργό, η ευρωπαϊκή βιομηχανία θα μπορεί να έχει φθηνή ενεργειακή ύλη, θα είναι ανταγωνιστική στις εξαγωγές της και θα δοθεί φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι οι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων, Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου συμφώνησαν στο Κάιρο να προχωρήσουν με τις διαπραγματεύσεις προκειμένου να οριοθετηθούν οι Οικονομικές Ζώνες στις περιοχές, όπου δεν έχουν οριοθετηθεί.
Αυτό, πρόσθεσε, αποτελεί μία πολύ θετική εξέλιξη και ασφαλώς οι τρεις Κυβερνήσεις από κοινού θα αποφασίσουν για την κατάλληλη στιγμή και την κατάλληλη μεθόδευση, προκειμένου να υλοποιήσουν αυτό για το οποίο έχουν δεσμευθεί οι ηγέτες των τριών Κρατών.

 [ypeka.gr]
25/11/14

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin