«Τρώτε έντομα»: Με στόχο να ενισχύσει την επισιτιστική ασφάλεια, ο Παγκόσμιος Οργανισμός για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (FAO) παρουσίασε σήμερα ένα πρόγραμμα, για να ενθαρρύνει την εκτροφή -σε μεγάλη κλίμακα- εντόμων, τα οποία μάλιστα χαρακτηρίζει... φτηνά και νοστιμότατα!
Στους παραδοσιακούς πολιτισμούς, 2.000.000.000 άνθρωποι καταναλώνουν ήδη έντομα, όμως μπορεί να γίνουν πολύ περισσότεροι, εκτιμά ο Οργανισμός. «Το μήνυμά μας είναι: τρώτε έντομα, τα έντομα υπάρχουν σε αφθονία, είναι μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών και ιχνοστοιχείων» δήλωσε χαρακτηριστικά η Εύα Ούρσουλα Μίλερ, διευθύντρια του τμήματος πολιτικής οικονομίας των δασών, παρουσιάζοντας αυτή την έκθεση στη Ρώμη.
Τα δισεκατομμύρια των εντόμων, τα οποία αναπαράγονται αδιάκοπα στο έδαφος, στον αέρα και στα ύδατα, «έχουν υψηλά ποσοστά ανάπτυξης και μετατροπής σε τροφή, ενώ έχουν μικρή επίδραση στο περιβάλλον σε όλο τον κύκλο της ζωής τους», αναφέρουν οι εμπειρογνώμονες.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, περίπου 900 είδη εντόμων είναι βρώσιμα. Στον FAO, οι ειδικοί απαριθμούν τα πλεονεκτήματα της παραγωγής εντόμων σε μεγάλη κλίμακα: δύο κιλά τροφή είναι απαραίτητα για να παραχθεί ένα κιλό εντόμων, ενώ τα βοοειδή απαιτούν οκτώ κιλά τροφή, για να παράγουν ένα κιλό κρέατος.
Εξάλλου, τα έντομα «είναι θρεπτικά, με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, λίπη και ιχνοστοιχεία» και «μπορούν να καταναλώνονται ολόκληρα ή σε σκόνη ή σε μορφή πατέ και ενσωματωμένα σε άλλα τρόφιμα».
.protothema.gr
13/5/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:
Στους παραδοσιακούς πολιτισμούς, 2.000.000.000 άνθρωποι καταναλώνουν ήδη έντομα, όμως μπορεί να γίνουν πολύ περισσότεροι, εκτιμά ο Οργανισμός. «Το μήνυμά μας είναι: τρώτε έντομα, τα έντομα υπάρχουν σε αφθονία, είναι μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών και ιχνοστοιχείων» δήλωσε χαρακτηριστικά η Εύα Ούρσουλα Μίλερ, διευθύντρια του τμήματος πολιτικής οικονομίας των δασών, παρουσιάζοντας αυτή την έκθεση στη Ρώμη.
Τα δισεκατομμύρια των εντόμων, τα οποία αναπαράγονται αδιάκοπα στο έδαφος, στον αέρα και στα ύδατα, «έχουν υψηλά ποσοστά ανάπτυξης και μετατροπής σε τροφή, ενώ έχουν μικρή επίδραση στο περιβάλλον σε όλο τον κύκλο της ζωής τους», αναφέρουν οι εμπειρογνώμονες.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, περίπου 900 είδη εντόμων είναι βρώσιμα. Στον FAO, οι ειδικοί απαριθμούν τα πλεονεκτήματα της παραγωγής εντόμων σε μεγάλη κλίμακα: δύο κιλά τροφή είναι απαραίτητα για να παραχθεί ένα κιλό εντόμων, ενώ τα βοοειδή απαιτούν οκτώ κιλά τροφή, για να παράγουν ένα κιλό κρέατος.
Εξάλλου, τα έντομα «είναι θρεπτικά, με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, λίπη και ιχνοστοιχεία» και «μπορούν να καταναλώνονται ολόκληρα ή σε σκόνη ή σε μορφή πατέ και ενσωματωμένα σε άλλα τρόφιμα».
.protothema.gr
13/5/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:
Empfehlung der UN ..... Mehr Insekten auf den Teller!....
ΑπάντησηΔιαγραφήKäfer, Raupen, Libellen: Insekten gehören in Asien und Afrika zum Speiseplan. Fachleute sehen die Krabbeltiere als Nahrungsmittel der Zukunft - wäre da nicht die "Ekel-Schranke" der Westler.
Leckere Libellen, Grillen vom Grill, dazu geröstete Käfer oder ein Zikaden-Barbecue - steht all das auf dem Speiseplan der Zukunft? Für viele Menschen in Afrika, Asien und Lateinamerika gehören Insekten schon zu den täglichen Nahrungsmitteln - vor allem, wenn Fleisch und Fisch rar sind. Die UN-Organisation für Ernährung und Landwirtschaft (FAO) in Rom lädt jetzt dazu ein, im Westen die "Ekel-Schranke" gegen die eiweißreichen Tierchen abzubauen und mehr regelrechte Aufzuchtfarmen etwa in Südostasien zu errichten. Denn der internationale Handel mit essbaren Insekten ist bislang unbedeutend........http://www.n24.de/n24/Wissen/Mensch-Natur/d/2838790/mehr-insekten-auf-den-teller-.html
13/5/13
ΟΗΕ: «Φάτε... έντομα για να λύσουμε το πρόβλημα του υποσιτισμού».....
ΑπάντησηΔιαγραφήΣκαθάρια, κάμπιες, σφήκες και κάθε λογής έντομο μπορεί να έχει τη δική του θέση στο καθημερινό διαιτολόγιο. Αηδία, θα σκεφτεί κανείς. Κι όμως, η υπηρεσία τροφίμων και γεωργία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έχει τα κατάλληλα επιχειρήματα για να μας πείσει.
Σε έκθεσή του αναφέρει ότι με την κατανάλωση εντόμων θα αντιμετωπισθεί σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα του υποσιτισμού.
«Τα έντομα βρίσκονται παντού και αναπαράγονται γρήγορα. Δυστυχώς η αηδία που προκαλούν στον καταναλωτή θέτει εμπόδια στην εισαγωγή των εντόμων ως πηγή πρωτεϊνών στην διατροφή των χωρών της Δύσης» αναφέρει ο ΟΗΕ.
Τα έντομα, υποστηρίζουν οι ειδικοί, είναι θρεπτικά, είναι μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών και ιχνοστοιχείων, ενώ έχουν μικρή επίδραση στο περιβάλλον σε όλο τον κύκλο της ζωής τους.
«Τα άγρια ζώα και τα έντομα αποτελεί συχνά την κύρια πηγή πρωτεΐνης για όσους ζουν κάτω από τα όρια της πείνας, σε δασώδεις εκτάσεις» σχολίασε και ο Γκρατσιάνο ντα Σίλβα γενικός διευθυντής του FAO, της υπηρεσίας Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ. Τονίζοντας την ανάγκη τις προστασίας των δασών και κάθε έκτασης πρασίνου καθώς προμηθεύουν με τροφές, που είναι ιδιαίτερα θρεπτικές, εκατομμύρια ανθρώπους.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΟΗΕ, περίπου 900 είδη εντόμων είναι βρώσιμα. Δύο κιλά τροφή είναι, όπως υποστηρίζουν, απαραίτητα για να παραχθεί ένα κιλό εντόμων, ενώ τα βοοειδή απαιτούν οκτώ κιλά τροφή για ένα κιλό κρέατος. Επίσης, τα έντομα χρησιμοποιούν λιγότερο νερό και παράγουν λιγότερα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Πολλοί είναι εκείνοι που εν καιρώ κρίσης εκφράζουν το ενδιαφέρον τους να ασχοληθούν με την εκτροφή… εντόμων. Μια δραστηριότητα που δεν έχει μεγάλο κόστος και μπορεί στο μέλλον να επιφέρει κέρδος.
Οι ειδικοί προτείνουν σε εστιατόρια να τολμήσουν να συμπεριλάβουν στο μενού πιάτα με έντομα ώστε να στραφεί σε αυτά τα ενδιαφέρον των καταναλωτών.
http://www.tanea.gr/news/world/article/5017205/ohe-fate-entoma-gia-na-lysoyme-to-problhma-toy-ypositismoy/
13/5/13
La ONU invita a comer insectos para combatir la obesidad....
ΑπάντησηΔιαγραφήEn todo el mundo se consumen 1.900 especies de insectos, la mayoría de ellos en África y Asia. Naciones Unidas acaba de sugerir que extender esta práctica a países occidentales podría ayudar a combatir la obesidad y mejorar el medioambiente; y combatir, al mismo tiempo, el hambre en el mundo.
La idea la ha sugerido del departamento forestal de la FAO (la organización de la ONU para la alimentación y la agricultura), durante una Conferencia Internacional sobre Nutrición y Seguridad Alimentaria en Roma (Italia). "En las culturas occidentales tenemos prejuicios y pensamos que como los insectos se comen en países en desarrollo no pueden ser buenos", admite Arnold van Huis, de la universidad holandesa de Wageningen, y autor de uno informe que defiende esta tesis.
Este documento defiende que muchas especies de insectos contienen la misma cantidad de proteínas y minerales que la carne y el pescado, pero además son ricos en algunos ácidos grasos que han demostrado sus beneficios para la salud.
Eva Muller, representante de la FAO, ha recordado que cada vez son más los restaurantes occidentales que incluyen insectos en sus cartas; como los saltamontes del danés Noma, considerado el mejor restaurante del mundo. Pero además de ayudar a combatir la epidemia de obesidad en los países industrializados (que afecta ya a 500 millones de personas), la FAO considera que el consumo de insectos supondría un menor daño ecológico, ya que su producción requiere menos tierras y emisiones de gases a la atmósfera.
Por si fuera poco, la FAO sostiene que popularizar los insectos a la mesa supondría una interesante oportunidad de negocio en comunidades rurales en países en desarrollo.
http://www.elmundo.es/elmundosalud/2013/05/13/nutricion/1368466787.html
13/5/13
L'ONU encourage la consommation d'insectes pour lutter contre la faim...
ΑπάντησηΔιαγραφήLes insectes, pourtant déjà dans les assiettes de deux milliards d'êtres humains, constituent une source nutritive sous-exploitée. Riches en protéines, en lipides, en calcium et en fer, leur production est en outre plus respectueuse de l'environnement que celle de la viande traditionnelle.
Selon une nouvelle étude de l'Organisation des Nations unies pour l'alimentation et l'agriculture (FAO) publiée lundi, les insectes vivant dans les forêts ou les arbres des haies des champs constituent une source majeure et facilement accessible d'aliments nutritifs et riches en protéines. Ils sont en effet inscrits au menu d'au moins deux milliards de personnes. «Le gibier et les insectes constituent souvent les principales sources de protéines en zone forestière, alors que les feuilles, les graines, les champignons, le miel et les fruits apportent les minéraux et les vitamines garant d'un régime nutritif», note José Graziano da Silva, le directeur général de la FAO, à l'occasion de la conférence internationale sur les forêts au service de la sécurité alimentaire et de la nutrition, qui se tient à Rome, du 13 au 15 mai.
Avec environ un million d'espèces connues, les insectes représentent plus de la moitié de tous les organismes vivant sur la planète classifiés jusqu'à maintenant. Or, d'après les recherches de la FAO, menées avec l'université de Wageningen, aux Pays-Bas, quelque 1900 espèces d'insectes, seulement, servent de repas aux êtres humains. À l'échelle mondiale, les principaux insectes consommés sont les scolytes (31 %), les chenilles (18 %), les abeilles, les guêpes et les fourmis (14 %), les sauterelles et les criquets (13 %).
Riches en protéines
Une source nutritive largement sous-exploitée qui consomme moins d'énergie que d'autres protéines utiles à l'alimentation humaine comme la viande. En moyenne, les insectes consomment seulement 2 kg de nourriture pour produire 1 kilo de viande. Le bétail nécessite 8 kg de nourriture pour produire 1 kg. De nombreux insectes sont riches en protéines et en lipides mais aussi en calcium, en fer et en zinc. Le bœuf contient en moyenne 6 mg de fer pour 100 g de poids sec, alors que ce chiffre varie entre 8 et 20 mg pour 100 g de poids sec chez la sauterelle suivant les aliments qu'elle-même consomme.
Sans oublier les effets bénéfiques sur l'environnement. Selon la FAO, les insectes produisent une faible part des émissions telles que le méthane, l'ammonium et autres gaz à effet de serre, dégagés par le fumier, qui favorisent le réchauffement et polluent l'environnement. Les insectes peuvent même servir à réduire les déchets, en participant aux processus de compost qui réinjectent les nutriments dans le sol tout en diminuant les odeurs nauséabondes.
Effets positifs sur l'économie
Enfin les insectes ont des effets positifs sur l'économie. La récolte et l'élevage d'insectes peuvent créer des emplois et des sources de revenus, pour l'instant essentiellement au niveau des ménages, mais potentiellement aussi à l'échelle industrielle. «Les forêts, les arbres sur les exploitations et l'agroforesterie sont essentiels à la lutte contre la faim et devraient être mieux intégrés aux politiques de sécurité alimentaire et d'utilisation des sols», conclut José Graziano da Silva. Un point que la nouvelle PAC 2014-2020 a pris en compte avec le verdissement d'une partie des aides aux agriculteurs en respect de critères environnementaux comme le respect des arbres.
http://www.lefigaro.fr/conjoncture/2013/05/13/20002-20130513ARTFIG00522-les-insectes-un-vivier-pour-lutter-contre-la-faim.php
13/5/13
UN urges people to eat insects to fight world hunger....
ΑπάντησηΔιαγραφήEating more insects could help fight world hunger, according to a new UN report.
The report by the UN Food and Agriculture Organization says that eating insects could help boost nutrition and reduce pollution.
It notes than over 2 billion people worldwide already supplement their diet with insects.
However it admits that "consumer disgust" remains a large barrier in many Western countries.......http://www.bbc.co.uk/news/world-22508439
13/5/13
Grub's up: can insects feed the world?...
ΑπάντησηΔιαγραφήTwo billion people already eat insects as part of their regular diet – bugs may not sound appealing, but once upon a time neither did sushi. Is it time to put ants, beetles and locusts on the menu?
From the high windows of a warehouse in southern Spain a shaft of light falls on the white-gloved hand of insect farmer Laetitia Giroud. She is holding a large cricket, which sits perfectly still above the plastic box that is home to hundreds of its relatives. They're chirping to each other, giving the industrial unit a gently bucolic air. Nearby are another 30 or so boxes, filled with mealworms, black soldier flies and grasshoppers. "They have a great life," says Giroud, smiling at the elegantly poised insect. "They just eat and make love, eat and make love."
Paris-born Giroud unabashedly romanticises her charges, cooing over how "beautiful" the mealworms are and how they smell like honey. But she also has the practical attitude of a farmer and looks amused when I ask how many insects she has. "How many? I don't know. A million? They're not like pigs or cows. We're planning to raise 15-20 tonnes a year."
While the world has been fascinated by Mark Post and his team's €250,000 attempt to make a stem cell burger at Maastricht University, there are many experts who think insects are a more likely protein source for a hungry world. In a 2011 report [pdf] the UK Food Standards Agency (FSA) quoted estimates that the production of 250g of lab-grown "beef" would cost in the region of $1m. It cited reports that said even if produced on an industrial scale, it would still cost "£3,500 per tonne, approximately twice the cost of conventional unsubsidised chicken meat production in the EU".....http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2013/aug/05/can-eating-insects-feed-world
5/8/13
Insekten gelten als Nahrungsmittel der Zukunft...."Ein bisschen wie Walnuss"....
ΑπάντησηΔιαγραφήSie sehen nicht gerade appetitlich aus, haben es aber in sich: Insekten sind fettarm, vitaminreich und klimafreundlicher als normales Fleisch. Nun will die Welternährungsorganisation auch die Europäer auf den Geschmack bringen.
Von Peter Schreiber, ARD-Studio Nairobi....video....http://www.tagesschau.de/ausland/insekten-essen100.html
15/10/13