Παρασκευή, Απριλίου 12, 2013

Αιολικά πάρκα και σε δάση και σε μικρά νησιά

Του Παναγιώτη Στάθη
Αιολικά πάρκα, πάρκα ηλιακής ενέργειας και γενικά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας επιτρέπει το Συμβούλιο της Επικρατείας – κατ΄εξαίρεση για λόγους δημοσίου συμφέροντος – και σε δασικές εκτάσεις, όπως και στα νησιά αφού απορρίφθηκαν οι προσφυγές οικολογικών οργανώσεων κυρίως από τη νησιωτική Ελλάδα (Αιγαίο και Κύθηρα) κατά της σχετικής υπουργικής απόφασης. 

Το Συμβούλιο της Επικρατείας λοιπόν άνοιξε το δρόμο για την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (αιολική, ηλιακή, κ.λπ.) σε όλη την Επικράτεια, αφού έκρινε ότι η υπουργική απόφαση (12.11.08) με την οποία εγκρίθηκε το ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως επίσης εγκρίθηκε και η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων είναι συνταγματική και σύμφωνη με το Πρωτόκολλο του Κιότο. 



Η απόφαση (1421/2013) ελήφθη από το Ε΄ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (πρόεδρος ο Κ. Μενουδάκος και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου) και ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο: 

-Για την εγκατάσταση, κατ’ εξαίρεση και «υπό την συνδρομή επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος» ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και σε δασικές εκτάσεις ακόμα κι αν οι επεμβάσεις αυτές μεταβάλλουν ή αλλοιώνουν τον δασικό χαρακτήρα μιας περιοχής. 

Αυτό επιτρέπεται κατά το ΣτΕ μόνον εάν η θυσία της δασικής βλάστησης αποτελεί το μοναδικό πρόσφορο μέσο για την ικανοποίηση των επίμαχων αναγκών (εγκατάστασης αιολικών συστημάτων, κ.λπ.) και εφόσον οι επεμβάσεις περιορίζονται στο απολύτως αναγκαίο μέτρο. 

-Για την εγκατάσταση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με την προϋπόθεση ότι «στις περιοχές δε αυτές πρέπει να λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για τον περιορισμό της βλάβης της δασικής βλάστησης». 

Η βασική επισήμανση της απόφασης είναι ότι η ανάπτυξη της επίμαχης παραγωγικής δραστηριότητας (αιολικά πάρκα, κ.λπ.) μέσα στο πλαίσιο των διατάξεων του δασικού νόμου δεν αντίκεινται στις συνταγματικές επιταγές, ενώ παράλληλα λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για «τις περιοχές προστασίας της φύσης, τους πυρήνες των εθνικών δρυμών, τα κηρυγμένα μνημεία της φύσης, τα αισθητικά δάση και τους οικότοπους προτεραιότητας που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000». 

-Την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, κ.λπ. και στα μικρά νησιά με την προϋπόθεση ότι λαμβάνεται υπόψη η ιδιαιτερότητα του νησιωτικού χώρου. 

Όπως αναφέρουν οι δικαστές και στα μικρά νησιά δεν αποκλείεται η εφαρμογή μεθόδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας φιλικών προς το περιβάλλον, όπως είναι, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για την ανάπτυξη των οποίων τα μικρά νησιά αποτελούν το κατεξοχήν προσφερόμενο πεδίο εφαρμογής τους. 

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει το «Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου», το «Αρχιπέλαγος Αιγαίου», η «Άμεση Επέμβαση για την Προστασία της Άγριας Φύσης» και το «Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού και Ανάπτυξης».

.capital.gr
12/4/13

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin