Η εξόρυξη ορυκτών σε αστεροειδείς μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Τελευταία έγινε γνωστό ότι στις ΗΠΑ ιδρύθηκε ειδική εταιρία με την επωνυμία Deep Space Industries, η οποία θα ασχολείται εκεί με τις εξορυκτικές εργασίες.Τα εξορυγμένα σε αστεροειδείς ορυκτά θα μεταφέρονται για κατεργασία στη Γη.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η αξιοποίηση των αστεροειδών έχει πολύ καλή προοπτική. Σήμερα κιόλας προς τους αστεροειδείς στέλνονται αυτόματες συσκευές και στη Γη έχουν μεταφερθεί μερικά χιλιογραμμάρια μιάς αστεροειδούς ουσίας. Ωστόσο, είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς σήμερα αν δικαιωθούν ή όχι οι οικονομικές δαπάνες για τη βιομηχανική εξόρυξη ορυκτών σε αστεροειδείς ακολουθώντας το σχήμα των Αμερικανών,- είπε ο Βαντίμ Σουρντίν, επιστήμονας του Ινστιτούτου Αστρονομίας Στένμπεργκ.
- Αν μιλήσουμε σοβαρά για κάποιο όφελος των εν λόγω σχεδίων, δεν είναι καθόλου σαφές τι αποτέλεσμα μπορούν να έχουν. Δεν γνωρίζουμε τη σύνθεση των αστεροειδών και δεν ξέρουμε πόσο θα κοστίσει ένα τέτοιο σχέδιο. Πραγματικά η τοποθέτηση οποιασδήποτε ουσίας ακόμα και σε χαμηλή περίγεια τροχιά στοιχίζει 12-15 χιλιάδες δολάρια για ένα κιλό, ενώ η μεταφορά της ουσίας από τους αστεροειδείς στη Γη θα κοστίσει 5-10 φορές πιο ακριβά.
Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα Σουρντίν, πιο ρεαλιστικό σήμερα φαίνεται το καθήκον της χρησιμοποίησης της ουσίας των αστεροειδών για την παραγωγή στο διαστημικό περιβάλλον αντί του καθηκόντος της εξόρυξης και της μεταφοράς της στη Γη:
- Η αλήθεια είναι ότι στο Διάστημα υπάρχει πολύ ενέργεια και πρώτ’ απ’ όλα ηλιακή, η οποία χρησιμοποιείται από καιρό στις διαστημικές συσκευές. Αν περιοριστούμε στην παραγωγή σε κάποιο αστεροειδή ή στην επιφάνεια της Σελήνης, αυτό μπορεί να έχει οικονομικό νόημα. Στη Γη πρέπει να μεταφέρονται μόνο οι ουσίες, πλούσιες σε κάτι, π.χ., το ισότοπο ηλίου-3, το οποίο, απ’ότι φαίνεται, αναμένεται να βρεθεί στην επιιφανεία της Σελήνης. Το ισότοπο αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε θερμοπυρηνικούς Σταθμούς. Εξάλλου, το ισότοπο αυτό δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμη σε αστεροειδείς.
Η αξιοποίηση των αστεροειδών μπορεί να θεωρηθεί ως προσπάθεια πρόσδοσης μιάς νέας ώθησης στην ανάπτυξη όλης της παγκόσμιας κοσμοναυτικής,- δήλωσε ο Αντρέι Ιόνιν, αντεπιστέλλον μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Κοσμοναυτικής.
- Όλο το νόημα της κοσμοναυτικής συνίσταται στην τοποθέτηση υπερακραίων καθηκόντων και στην εκπλήρωσή τους. Το 1950, κανείς δεν μπορούσε ούτε καν να φανταστεί ότι 11 χρόνια αργότερα, θα πετάξει στο Διάστημα ο Άνθρωπος. Αλλά το καθήκον αυτό εκπληρώθηκε με επιτυχία.
Οι επιστήμονες λένε ότι οι πιο ελκτικοί από την άποψη της αξιοποίησης τους είναι οι αστεροειδείς της κατηγορίας M – δηλαδή της τρίτης ως προς τη διάδοσή της στο ηλιακό σύστημα. Οι αστεροειδείς αυτοί αποτελούνται- αν και όχι όλοι- από κράμα νικελίου και σιδήρου. Οι αστεροειδείς της κατηγορίας S, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορουν να περιέχουν κοιτάσματα σιδήρου, νικελίου, μαγνησίου, καθώς επίσης και πλατίνας και χρυσού.
01/02/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΟ:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου