Πέμπτη, Ιανουαρίου 17, 2013

Τα άρρωστα πλατάνια κίνδυνος για το Ηπειρωτικό περιβάλλον!

Το πρόβλημα κυρίως εντοπίζεται σε Καλαμά και Αχέροντα.
Τι συνιστά το Ινστιτούτο Δασικών Οικοσυστημάτων του Υπ. Αγροτ. Ανάπτυξης.
Απειλούνται ολόκληρες παραποτάμιες εκτάσεις.


Σε πολύ σοβαρό πρόβλημα, που άμεσα πρέπει να λυθεί από την ίδια την Πολιτεία εξελίσσεται η νόσος των πλατάνων, που πλήττει τα δάση της Ηπείρου, «χτυπώντας» έτσι το ευαίσθητο οικοσύστημα και το περιβάλλον της περιοχής μας.

Η νόσος που ονομάζεται Ceratocystis platani διαδίδεται με ταχείς ρυθμούς και σύμφωνα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στην Ήπειρο σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι περιοχές κοντά στον ποταμό Καλαμά (τόσο σε Γιάννινα, όσο και σε Θεσπρωτία) καθώς και στον ποταμό Αχέροντα. Σε οικοσυστήματα δηλαδή ευαίσθητα, στα οποία η προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να είναι το πρώτο και κύριο μέλημα.
Το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων (του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης), με έγγραφό του στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας έχει «χτυπήσει καμπανάκι» για τη διάδοση της ασθένειας, που οφείλεται ως επί το πλείστον σε εργαλεία κοπής δέντρων και σε σκαπτικά μηχανήματα, τα οποία προηγουμένως έχουν χρησιμοποιηθεί σε περιοχές που υπήρχε η νόσος.

Στην Ήπειρο…
Στο θέμα έχει αναφερθεί και παλαιότερα ο «Π.Λ.», όμως τώρα έρχεται το ίδιο το Υπουργείο να χτυπήσει… κόκκινο συναγερμό. Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, μετά τους σχετικούς ελέγχους για το 2012 παρατηρήθηκαν εκτεταμένες προσβολές σε φυσικά οικοσυστήματα πλατάνου αρκετών περιοχών της Ηπείρου, που εντοπίζονται στις Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας.
Στον ποταμό Καλαμά η ασθένεια έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις με τα νεκρά δένδρα να αριθμούνται σε χιλιάδες! «Εντοπίστηκαν πάρα πολλές νέες εστίες προσβολής, οι οποίες θα συνεχίσουν να διευρύνονται, με τη νέκρωση όλων των δένδρων πλατάνου σε αυτές τις θέσεις. Οι συνέπειες της ασθένειας στο εγγύς μέλλον αναμένεται να είναι τραγικές στον συγκεκριμένο ποταμό, με καταστροφή του μεγαλύτερου τμήματος της παρόχθιας βλάστησης των πλατάνων» αναφέρει η έκθεση που υπογράφει ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Γιώργος Καρέτσος.

Στη Βουνοπλαγιά…
Η ασθένεια έχει επίσης εντοπιστεί στη Βουνοπλαγιά, που είναι σε μικρή σχετικά απόσταση από τη Λίμνη των Ιωαννίνων. Οι επεμβάσεις που έγιναν από το Δασαρχείο Ιωαννίνων σε συγκεκριμένες περιοχές είχαν πολύ καλά αποτελέσματα στον περιορισμό της ασθένειας.
Ακόμη, υπογραμμίζεται ότι στην περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου Κόνιτσας παρατηρήθηκαν αρκετές νέες εστίες προσβολής, οι οποίες προς το παρόν είναι περιορισμένης έκτασης. Πρέπει επίσης και σε αυτήν την περιοχή να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα αντιμετώπισης της ασθένειας, για να αποφευχθεί η επέκτασή της. Να σημειωθεί ότι αν και είναι σε αρχικά στάδια η ασθένεια στην περιοχή, τα σημεία όπου αυτή εντοπίζεται είναι σε νευραλγική θέση, δηλαδή δίπλα στη συμβολή του ποταμού Αώου με τον Βοϊδομάτη και τον Σαραντάπορο.

Η διάδοση…
Ένας συχνός τρόπος διάδοσης της ασθένειας είναι με μηχανήματα εκσκαφής, που χρησιμοποιούνται σε ποτάμια ή δρόμους με προσβεβλημένα δένδρα και στη συνέχεια μεταφέρονται σε άλλες περιοχές δημιουργώντας νέες εστίες προσβολής. Κατά πάσα πιθανότητα η ασθένεια μεταφέρθηκε στην Ήπειρο με μηχανήματα εκσκαφής, που είχαν χρησιμοποιηθεί προηγουμένως σε περιοχή της Πελοποννήσου.
Επίσης, η νόσος διαδίδεται με εργαλεία κοπής δένδρων (αλυσοπρίονα, πριόνια, τσεκούρια κ.λπ.), καθώς και με την υλοτομία και τη διακίνηση ξύλου από προσβεβλημένα δένδρα για καυσόξυλα! «Η ενημέρωση των κατοίκων για τον κίνδυνο διάδοσης της ασθένειας θα μπορούσε να αποτρέψει τέτοιες ενέργειες» τονίζει η έκθεση.

Να περιοριστούν…
Με αυτά ως δεδομένα, είναι απολύτως απαραίτητο να περιοριστούν οι ανθρώπινες δραστηριότητες σε σημεία που φύονται πλατάνια. «Η με οποιονδήποτε τρόπο πλήγωση των δένδρων ή του ριζικού τους συστήματος μπορεί να έχει ως συνέπεια την προσβολή τους από την ασθένεια» αναφέρει το έγγραφο.
Και συνεχίζει σημειώνοντας πως οι εκδηλώσεις που διεξάγονται σε παραποτάμιες θέσεις με πλατάνια, όπως καλοκαιρινά φεστιβάλ, με παράλληλες δραστηριότητες μπορούν να συντελέσουν στην περαιτέρω διάδοση της ασθένειας.
Τέλος, το Ινστιτούτο συμβουλεύει, ότι η διάδοση της ασθένειας μπορεί να αποφευχθεί με απολύμανση των εργαλείων που χρησιμοποιούνται για την υλοτομία ή την κλάδευση δένδρων πλατάνου. 

.proinoslogos.gr
17/1/13

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin