Τετάρτη, Ιανουαρίου 30, 2013

ΠΑΝΩ ΑΠ’ ΟΛΑ Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ!

Το οικοσύστημα της Παμβώτιδας υποβαθμίζεται καθημερινά…
Ο πρ. Πρόεδρος του Συλλόγου Περιβάλλοντος Ιωαννίνων Αρ. Σωτηριάδης μιλάει στον «Π.Λ.» για τους επίμαχους αγώνες θαλασσίου σκι, την κοπή καλαμιών κ.α. ενώ επαναπροτείνει τη δημιουργία υδροβιολογικού πάρκου


Μεγαλύτερη όσο ποτέ άλλοτε φαντάζει αυτό το διάστημα η ανάγκη προστασίας της Λίμνης Παμβώτιδας, αφού το μοναδικής ομορφιάς οικοσύστημα, για το οποίο τα Γιάννινα είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο, έχει πέσει θύμα της ανθρώπινης παρέμβασης.
Και αυτό, την ώρα που «φουντώνει» η συζήτηση για την κοπή καλαμιών κοντά στην Αμφιθέα για να διευκολυνθεί η διεξαγωγή αγώνων θαλασσίου σκι (από Σύλλογο στον οποίο Προεδρεύει η σύζυγος του δημάρχου Ιωαννίνων Φιλ. Φίλιου), ενώ εκκρεμούν και άλλα σημαντικά θέματα, όπως η οριοθέτηση της Λίμνης και η συζήτηση για το Προεδρικό Διάταγμα.


Ο «Π.Λ.» ζήτησε για όλα όσα γίνονται με επίκεντρο τη Λίμνη, την γνώμη ενός ανθρώπου που έχει συνδέσει το όνομά του με τους αγώνες για την προστασία της Παμβώτιδας, του κ. Αριστείδη Σωτηριάδη, πρώην Προέδρου του Συλλόγου Περιβάλλοντος Ιωαννίνων. Ο κ. Σωτηριάδης υπογράμμισε την ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην προστασία της Λίμνης και όχι, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, να κοπούν καλάμια αυθαίρετα για τη φιλοξενία αγώνων σκι για μόλις ένα τετραήμερο, όπως προγραμματίζεται να γίνει.

«Είναι παράνομο…»
Όπως υπογράμμισε, στο συγκεκριμένο σημείο «δεν γίνεται απλώς κοπή καλαμιών, αλλά εκριζώνεται ο καλαμώνας και γίνονται εργασίες εκ βάθρων με εκσκαφή πυθμένα». Και συνέχισε λέγοντας: «Το έργο γίνεται εντός του δικτύου Νατούρα 2000 σε ζώνη ειδικής προστασίας. Είναι ένα παράνομο έργο, που εκτελείται εντός της παρόχθιας ζώνης και μάλιστα χωρίς άδεια παραχώρησης χρήσης από την Κτηματική Υπηρεσία, όπως προβλέπει ο Νόμος 2971/2001 αρ 14. Το έργο θα είναι ιδιαίτερα επιβλαβές, θα καταστρέψει τα ευαίσθητα ενδιαιτήματα και τη μοναδική ορνιθοπανίδα της συγκεκριμένης περιοχής».
Παράλληλα, ο κ. Σωτηριάδης επανέλαβε την πρότασή του για μετατροπή της Λίμνης, από ένα απλό και προβληματικό οικοσύστημα, που είναι τώρα, σε υδροβιολογικό πάρκο, με τα οφέλη να είναι τεράστια, τόσο για τον Τουρισμό, όσο κυρίως για το ίδιο το οικοσύστημα της Λίμνης.
Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θα δούμε ξανά στη Λίμνη βατράχια, καραβίδες, πελαργούς, νερόφιδα κ.α. Θα αναπτυχθούν, δηλαδή ξανά όλα αυτά που συγκροτούν υδροβιότοπο». Υπενθύμισε δε, ότι στο παρελθόν γινόταν εξαγωγή τόνων βατραχιών στην Ιταλία, ενώ η Λίμνη ήταν ονομαστή σε όλη τη χώρα για τα χέλια και τις καραβίδες.

Τι θέλουμε;..
Μάλιστα, ο πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων είπε ότι πρέπει να αναρρωτηθούν οι πολίτες και βέβαια οι αρχές των Ιωαννίνων, τι ακριβώς θέλουμε, εάν δηλαδή στο όνομα ολιγοήμερων αγώνων, είναι θεμιτό να γίνονται τέτοιου είδους καταστροφικές περιβαλλοντικές παρεμβάσεις.
«Δεν πρέπει να γίνονται αγώνες, εάν βλάψουν το οικοσύστημα της Λίμνης. Σαφώς και να έρθουν οι διεθνείς αγώνες, αλλά με τους όρους τους δικούς μας. Όχι να καταστρέψουν τη Λίμνη…» είπε.

Τόνοι ψαριών…
Υπενθυμίζεται, ότι στο παρελθόν, η Λίμνη Παμβώτιδα έδινε στον τόπο κάθε χρόνο περί τους 40 τόνους ψαριών, ενώ τώρα δίνει μόλις μισό! Αυτή η διαφορά έχει σαφέστατη εξήγηση στις ανθρώπινες παρεμβάσεις, αλλά και στην ολιγωρία των αρχών διαχρονικά, στο να απλώσουν ένα δίχτυ προστασίας πάνω από τη Λίμνη.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι στην Κατοχή, όλα τα Γιάννινα είχαν κρατηθεί χάρη στα κυπρίνια της Λίμνης, κάτι που τώρα μπορεί να φαντάζει οξύμωρο, όμως δείχνει την ποιότητα –τότε- του μοναδικού αυτού οικοσυστήματος.

Σημαντικά είδη…
Υπενθυμίζεται, ότι η λίμνη Παμβώτιδα είναι προστατευόμενη στο δίκτυο NATURA 2000 (GR 2130005) και φιλοξενεί σημαντικά είδη χλωρίδας και πανίδας για τη διατήρηση των οποίων υπάρχει μεγάλο κοινοτικό ενδιαφέρον. Μάλιστα για τον σκοπό αυτό έχουν συνταχθεί, σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία, η Ειδική Περιβαλλοντική μελέτη (2001) και το διαχειριστικό σχέδιο (2004) για τη προστασία της λίμνης Παμβώτιδας.
Όμως, μέχρι σήμερα ελάχιστες είναι οι δραστηριότητες προστασίας, με αποτέλεσμα το οικοσύστημα της Λίμνης να υποβαθμίζεται σταδιακά.
Οι επιπτώσεις είναι μεγάλες και έχουν να κάνουν με την απώλεια ενδιαιτημάτων παγκοσμίως απειλουμένων ειδών, όπως η βαλτόπαπια, την απώλεια ενδημικών ειδών της λίμνης, όπως το είδος Chorthippus Lacustris, την καταστροφή των βαλτωδών και υγρολειβαδικών εκτάσεων.

Οι μετρήσεις…
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι την ανάγκη όλοι, φορείς και κάτοικοι των Ιωαννίνων, άμεσα να συμβάλλουν στην προστασία και στη σωτηρία της Λίμνης Παμβώτιδας είχαν επισημάνει ο Φορέας Διαχείρισης της Λίμνης και η Ορνιθολογική Εταιρεία, που πρόσφατα έκαναν καταμέτρηση των πτηνών που διαβιούν στο μοναδικό οικοσύστημα της Παμβώτιδας
Όπως είχε τονιστεί, «οι μικροί συνολικοί αριθμοί υδροβίων δεν θυμίζουν άλλες χρονιές», όμως ακόμη και έτσι καταγράφηκαν ορισμένα σπάνια είδη, που δείχνουν, ότι εάν η Λίμνη προστατευθεί όπως πρέπει και αναδειχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τότε ωφελημένα  θα είναι μόνο τα Γιάννινα, οι πολίτες και οι αναρίθμητοι επισκέπτες τους…

.proinoslogos.gr
30/01/13
--
-

ΣΧΕΤΙΚΑ:

 

1 σχόλιο:

  1. «Ναι υπό όρους» στο Π.Δ. για Παμβώτιδα είπαν χθες στο Περιφ. Συμβούλιο Ηπείρου.....

    Ανάγκη να συνυπάρξουν οι άνθρωποι με το οικοσύστημα...
    Με μοναδικό γνώμονα την ανάγκη να τελειώνουν, επιτέλους, οι συζητήσεις για το Προεδρικό Διάταγμα της λίμνης Παμβώτιδας, πραγματοποιήθηκε χθες, με αρκετές εντάσεις, η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου.
    Σχετικά με το επικαιροποιημένο Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος της Παμβώτιδας. Κατά πλειοψηφία έγινε δεκτή η πρόταση της Περιφερειακής Αρχής, που λέει «ναι» στο σχέδιο, αλλά με κάποιες αλλαγές, στα πλαίσια των σύγχρονων αναγκών του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων.
    Και όλα αυτά, σε μια περίοδο που οι συζητήσεις «φουντώνουν» σχετικά με την προστασία της Λίμνης Παμβώτιδας, αφού εντείνεται η προετοιμασία για τους επικείμενους αγώνες θαλασσίου σκι στη Λίμνη και οι εργασίες που γίνονται για αυτό το σκοπό στην περιοχή της Αμφιθέας.

    Οι προτάσεις…
    Στην εισήγησή του, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι είναι ανάγκη να υπάρξει ισόνομη αντιμετώπιση των περιουσιών, να επιτρέπονται οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις με εμβαδό μέχρι 200 μέτρα, που όμως θα είναι τύπου θερμοκηπίου και να συνδυάζονται με τα κτήματα του καθενός, ενώ μίλησε και για το οικολογικό πάρκο στον Κατσικά και πρότεινε να σπάσουν τα αναχώματα στην Αμφιθέα.
    Ακόμη, ο Περιφερειάρχης πρόσθεσε ότι για τις περιοχές Μάτσικα και Βογιάννου θα πρέπει να ισχύει ό, τι και στις άλλες περιοχές της πόλης σύμφωνα με την ισχύουσα Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου και αυτό μέχρι να εκπονηθούν οι απαραίτητες πολεοδομικές μελέτες, κάτι που πρέπει να γίνει εντός τριετίας.
    Από την πλευρά της, η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας του Βαγγέλη Αργύρη, «Ήπειρος Τόπος Να Ζεις» ανέφερε σε ανακοίνωσή της, ότι «συζητούμε μέσα σε ένα χάος προτάσεων που διαμορφώθηκαν από επιδιώξεις, συμφέροντα, πιέσεις και προσδοκώμενα πολιτικά οφέλη. Η λίμνη δεν θα εξαφανιστεί, όπως λένε οι επιστήμονες, σε διακόσια χρόνια. Θα την καταστρέψουμε πολύ γρηγορότερα αν δεν ακούσουμε την επιστήμη και δεν κλείσουμε τα αυτιά μας στις σειρήνες της δήθεν ανάπτυξης».

    Ανάγκη να σωθεί…
    Καθίσταται λοιπόν, επιτακτική η ανάγκη, να σωθεί η Παμβώτιδα και αυτό θα γίνει μόνο αν προστατευθεί αποτελεσματικά από την αλόγιστη ανθρώπινη παρέμβαση. Μια παρέμβαση που τις τελευταίες δεκαετίες έχει προκαλέσει πολλές «πληγές» στο ευαίσθητο οικοσύστημα της λίμνης. Ωστόσο, δίπλα της, στην όχθη της, υπάρχουν άνθρωποι και αυτό είναι ένα γεγονός που δεν δικαιούται να παραγνωρίσει κανείς απ’ τους φορείς που έχουν αναλάβει να σχεδιάσουν το μέλλον της!
    Το ζητούμενο, λοιπόν, όσον αφορά το υπό διαβούλευση Προεδρικό Διάταγμα για τη Λίμνη είναι να βρει την χρυσή «τομή», που δεν είναι άλλη απ’ το να συμφιλιώσει τον άνθρωπο με το οικοσύστημά της, ώστε τελικά κι αυτός να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του κι όχι να… τιμωρήσει όσους εδώ και χρόνια ζουν ή δραστηριοποιούνται δίπλα της!
    «Εμείς λέμε ναι στη σωτηρία της λίμνης, όχι όμως με πράγματα που είναι ανέφικτα και ανεδαφικά», τόνισε χαρακτηριστικά στον «Π.Λ.» ο κ. Καχριμάνης, προσθέτοντας πως επί του θέματος «έχει γίνει συζήτηση ολόκληρη, η Επιτροπή έχει δουλέψει πολύ και όποια πορίσματα έχει βγάλει θα τα ακολουθήσουμε».
    Για το ζήτημα των περιουσιών που υπάρχουν δίπλα στη λίμνη, ο Περιφερειάρχης είπε πως είναι υπέρ της ανταλλαγής τους, υπενθυμίζοντας πως αυτές προστατεύονται και από το Σύνταγμα. Παράλληλα, για την πρόταση να καθοριστούν τα όρια της Λίμνης με βάση αεροφωτογραφίες του 1958, ο κ. Καχριμάνης υπενθύμισε ότι την εποχή εκείνη «η στάθμη της ήταν πολύ χαμηλότερη απ’ ότι είναι σήμερα, γιατί δεν υπήρχαν τα αναχώματα, δεν υπήρχαν φράγματα. Τότε η Λίμνη δεν έφτανε ποτέ σ’ αυτό το ύψος που φτάνει σήμερα, ενώ παράλληλα επικοινωνούσε με τη Λαψίστα. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει σήμερα, αφού έχουν αλλάξει τα πράγματα. Ανέβηκε η στάθμη, βάλανε τοίχους κ.λ.π.»............http://www.proinoslogos.gr/component/content/article/13/16912

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin