Παρασκευή, Ιανουαρίου 25, 2013

Φορείς και κάτοικοι των Ιωαννίνων: Προέχει η σωτηρία, από την εκμετάλλευση της Λίμνης!..

Σπάνια πτηνά κατέγραψαν Φορέας Διαχ/σης και Ορνιθολογική

Η ανάγκη όλοι, φορείς και κάτοικοι των Ιωαννίνων, άμεσα να συμβάλλουν στην προστασία και στη σωτηρία της Λίμνης Παμβώτιδας και όχι, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, στην εκμετάλλευσή της για αγώνες και άλλες εκδηλώσεις, αναδεικνύεται και από τη χθεσινή ανακοίνωση του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης και της Ορνιθολογικής Εταιρείας, που πρόσφατα έκαναν καταμέτρηση των πτηνών που διαβιούν στο μοναδικό οικοσύστημα της Παμβώτιδας (αναλυτικά στη συνέχεια).
Είναι αλήθεια, ότι ενώ… φουντώνει η συζήτηση περί της κοπής καλαμιών σε ένα μέρος της Λίμνης, για να διεξαχθούν Πανευρωπαϊκοί αγώνες θαλασσίου σκι (από Σύλλογο στον οποίο Πρόεδρος είναι η Κατερίνα Χαρίση, σύζυγος του δημάρχου Φιλ. Φίλιου), γίνεται αντιληπτό, ότι υπάρχει κίνδυνος να χάσουμε το… δάσος για να βρούμε το δέντρο. Και τότε, τα αποτελέσματα θα είναι τραγικά για την ίδια τη Λίμνη και το περιβάλλον των Ιωαννίνων.  



Όχι χωρίς μελέτες…
Σε καμία περίπτωση, οι όποιες κινήσεις δεν πρέπει να γίνουν χωρίς μελέτη και βεβαίως, χωρίς την άδεια των αρμόδιων αρχών, με γνώμονα πάντα το καλό της Παμβώτιδας. Αυτό άλλωστε αναφέρουν στη χθεσινή ανακοίνωσή τους και οι δυο παραπάνω περιβαλλοντικοί φορείς.
«Οι επιστημονικά τεκμηριωμένες παρεμβάσεις προστασίας είναι μονόδρομος για όσους ασχολούνται σοβαρά με τη διατήρηση της πολύτιμης φυσικής μας κληρονομιάς και παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ορθή λήψη αποφάσεων ειδικά  την τρέχουσα χρονική περίοδο, καθώς οι θεσμικές και διοικητικές αλλαγές που επέρχονται θα έχουν σοβαρό περιβαλλοντικό αντίκτυπο» αναφέρουν.

Η καταγραφή…
Στο μεταξύ, πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία κατέδειξε η πρόσφατη καταγραφή πτηνών στη Λίμνη των Ιωαννίνων. Πρόκειται για τη δράση «Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών» (ΜΕΚΥΠ), που έγιναν από πολλούς εθελοντές.
Οι ΜΕΚΥΠ είναι ένα παγκόσμιο πρόγραμμα της Διεθνούς Οργάνωσης Υγροτόπων, το οποίο υλοποιείται ταυτόχρονα σε πάνω από 100 χώρες κατά το 2ο και το 3ο Σαββατοκύριακο του Ιανουαρίου του χρόνου.
Παράλληλα απογράφηκε και ο διαχειμάζων πληθυσμός των Κορμοράνων, καθώς τόσο ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας, όσο και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία συμμετέχουν εθελοντικά στο πρόγραμμα «CORMAN» της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης.
«Αν και οι μικροί συνολικοί αριθμοί υδροβίων δεν θυμίζουν άλλες χρονιές, δεν έλειψαν πάλι οι ευχάριστες στιγμές» αναφέρεται στην ανακοίνωση, όπως η σπάνια καταγραφή σε πτήση ενός ατόμου Ήταυρου και ενός κρυπτικού είδους ερωδιού μεταξύ των καλαμώνων Αμφιθέας και Νησιού. Και τα δύο είδη είναι απειλούμενα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και αποτελούν δύο από τα 10 σημαντικότερα «είδη-κλειδιά» του Σχεδίου Διαχείρισης της Λίμνης και για τα οποία χρειάζεται εντατικότερη έρευνα με στόχο τη διατήρηση και αύξηση του πληθυσμού τους. Τέλος έκπληξη προκάλεσε το γεγονός της καταγραφής μίας, πιθανώς εξαντλημένης, Ασπρομέτωπης χήνας (Anser albifrons) που έβοσκε παρέα με δύο ήμερες οικόσιτες χήνες!

.proinoslogos.gr
25/01/13

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin