Πέμπτη, Ιανουαρίου 17, 2013

Αλματώδης στροφή στις ανανεώσιμες πηγές

Οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας δεν καθιερώνονται μόνο στη Γερμανία, αλλά σχεδόν παντού στον κόσμο, σύμφωνα με έκθεση του «Δικτύου Πολιτικής Ανανεώσιμων Πηγών»που παρουσιάζεται στο Αμπού Ντάμπι.
Για μεγάλο χρονικό διάστημα ο ρόλος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δε λαμβανόταν σοβαρά υπόψη. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας και η Παγκόσμια Τράπεζα παραγνώριζαν σε παλαιότερες προγνώσεις τη δυναμική της εκμετάλλευσης των εναλλακτικών πηγών ενέργειας.
Σήμερα η παγκόσμια παραγωγή ρεύματος από αιολική και ηλιακή ενέργεια είναι 10πλάσια σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις. Κάθε χρόνο επενδύονται περισσότερα χρήματα στις ανανεώσιμες πηγές από ό,τι για ορυκτά καύσιμα και πυρηνική ενέργεια μαζί. Κορυφαίοι ειδικοί σε ενεργειακά ζητήματα προβλέπουν μάλιστα ότι η τάση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα ενισχυθεί τα επόμενα χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο.


Στην πρώτη έκθεση του «Δικτύου Πολιτικής Ανανεώσιμων Πηγών για τον 21ο αιώνα» REN21 που παρουσιάζεται σήμερα σε συνέδριο για την Ενέργεια στο Αμπού Ντάμπι διαπιστώνεται ότι στην εκμετάλλευση εναλλακτικών πηγών ενέργειας η Γερμανία, αλλά και η Ευρώπη στο σύνολό της έχουν ρόλο-προτύπου. Η γενική γραμματέας του Δικτύου Κριστίνε Λινς αποδίδει ωστόσο ιδιαίτερη σημασία και σε ένα άλλο συμπέρασμα της έκθεσης:
«Σήμερα υπάρχουν 120 χώρες, που έχουν δημιουργήσει τις απαραίτητες συνθήκες- πλαίσιο για την εκμετάλλευση ανανεώσιμων πηγών. Οι περισσότερες από τις μισές είναι χώρες υπό τροχιά ανάπτυξης. Αυτό που βλέπουμε επίσης ξεκάθαρα είναι ότι ιδίως στην Ασία δρομολογούνται σημαντικές εξελίξεις στην εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Πρωτοπορία 4.500 πόλεων
 
Μεγάλη η ζήτηση της ηλιακής ενέργειας και στην Κίνα
Στην «Παγκόσμια Έκθεση για το Μέλλον» (Global Future Report) τονίζεται επίσης ότι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης ανά τον κόσμο αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την κατασκευή κτιρίων ή συγκοινωνιακών δικτύων, πιο φιλικών προς το περιβάλλον. Γίνεται μάλιστα λόγος για 4.500 πόλεις και κωμοπόλεις παγκοσμίως.
«Οι πόλεις και οι δήμοι ανεξαρτητοποιούνται ολοένα και περισσότερο από τις εισαγωγές ενέργειας και δημιουργούν θέσεις εργασίας συμβάλλοντας σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος, λέει η Κριστίνε Λινς. Σε όλες τις δημοσκοπήσεις οι ανανεώσιμες πηγές βρίσκουν μεγάλη απήχηση, η οποία αντικατοπτρίζεται στη δυναμική, αλλά και την ενεργειακή πολιτική της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Η έκθεση διαπιστώνει και μια άλλη θετική εξέλιξη. Οι εταιρίες παροχής ενέργειας επενδύουν πλέον πολύ περισσότερο στις ανανεώσιμες πηγές από ότι παλαιότερα. Ένα παράδειγμα είναι η εταιρία παροχής ρεύματος Dong από τη Δανία, η οποία αποστασιοποιείται σταδιακά από τον άνθρακα και επενδύει σε ηλιακή και αιολική ενέργεια, αλλά και ενέργεια από βιομάζα. Στόχος της είναι να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 50% μέχρι το 2020 και κατά 85% μέχρι το 2040.

Gero Rueter / Στέφανος ΓεωργακόπουλοςΥπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη
Deutsce Welle
16/1/13

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin