Βρετανική έρευνα εξηγεί ότι οι συνήθειες παραγωγής και κατανάλωσης τροφίμων στις κοινωνίες της Δύσης αφήνουν χωρίς φαγητό μεγάλα κομμάτια του παγκόσμιου πληθυσμού.
Στα σκουπίδια καταλήγει περίπου το μισό των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως -ίσο με περίπου 2 δισεκατομμύρια τόνους-, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη. Το Βρετανικό Ινστιτούτο IME (Institution of Mechanical Engineers) αποδίδει τα ανησυχητικά νούμερα που βρήκε στην ανάλυσή του στις μη αναγκαίες αυστηρές ημερομηνίες πώλησης, στις πρακτικές «αγόρασε κάτι για να πάρεις δωρεάν κάτι άλλο» και γενικότερα στη καταναλωτική τάση των δυτικών κοινωνιών να ζητούν το τέλειο αισθητικά φαγητό˙ κι όλα αυτά σε συνδυασμό με την χαμηλού επιπέδου επεξεργασία, τις φτωχές γεωργικές πρακτικές, τις ανεπαρκείς υποδομές και τις μικρές αποθηκευτικές δυνατότητες.
Η έρευνα του ΙΜΕ βρήκε ότι γύρω στο 30% με 50% ή αλλιώς οι 1,2 έως 2 δισ. τόνοι τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως δεν φτάνουν ποτέ σε κάποιο πιάτο. Γεγονός που απαιτεί εγρήγορση και αφύπνιση ιδίως όταν οι εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών είναι αποθαρρυντικές: τρία επιπλέον δισεκατομμύρια άνθρωποι θα πρέπει να τραφούν μέχρι το τέλος του αιώνα, την ίδια στιγμή που η πίεση για τους πόρους που χρειάζονται (γη, νερό και ενέργεια) αυξάνεται ολοένα και πιο πολύ. Για παράδειγμα στη Βρετανία, το 30% των λαχανικών δεν μαζεύονται διότι δεν πληρούν τα αυστηρά κριτήρια των πωλητών λιανικής για τη «φυσική» τους εμφάνιση. Επιπλέον το ήμισυ των τροφίμων που αγοράζεται σε Ευρώπη και ΗΠΑ πετιέται στα σκουπίδια.
Un rapport britannique met notamment en cause le rôle des offres promotionnelles du type «un offert pour un acheté».
La moitié de la nourriture produite dans le monde serait gaspillée chaque année, soit entre 1,2 et 2 milliards de tonnes d’aliments, selon un rapport rendu public jeudi par les médias britanniques.
«Entre 30 et 50%» des 4 milliards de tonnes de nourriture produites annuellement dans le monde «n’atteindra jamais un estomac humain», expliquent les auteurs du rapport de l’Institution of Mechanical Engineers (IMeche), un organisme qui vise à promouvoir l’ingénierie dans le monde.
Intitulé «Global Food : Waste Not, Want Not», le rapport dénonce «des infrastructures et dispositifs de stockage inadaptés» et «des dates limite de vente trop strictes». Les auteurs pointent aussi du doigt le comportement des consommateurs, critiquant notamment les offres «un acheté-un offert» ou l’exigence de «perfection esthétique» du produit aux yeux des acheteurs. En Europe et aux Etats-Unis notamment, «jusqu'à la moitié de la nourriture achetée est jetée par le consommateur lui-même», poursuit le texte.
Quantité de gâchis «stupéfiante»
Cette perte nette ne se limite pas, selon le rapport, aux déchets générés par les aliments non consommés. Le gâchis est visible à tous les niveaux de la chaîne de production alimentaire : «550 milliards de mètres cube d’eau» sont ainsi utilisés en vain pour faire pousser ces aliments perdus.
Selon le Dr Tim Fox de l’Imeche, «la quantité de nourriture gâchée dans le monde est stupéfiante. Ces aliments pourraient être utilisés pour nourrir la population mondiale grandissante et plus particulièrement ceux qui souffrent de faim».
Entre 2010 et 2012, 860 millions de personnes à travers le monde souffraient de malnutrition, selon l’organisation de l’ONU pour l’agriculture et l’alimentation (FAO). «C’est aussi un gâchis inutile de terres, d’eau et de ressources énergétiques utilisées pour produire, transformer et distribuer cette nourriture», a souligné le Dr Fox.
Le rapport recommande d’améliorer «les procédés et les infrastructures, tout en changeant l'état d’esprit du consommateur», ce qui permettrait d’offrir «60 à 100% de nourriture en plus» sans augmenter la production, tout en libérant du terrain et en diminuant la consommation d'énergie. En 2075, la population mondiale devrait atteindre environ 9,9 milliards d’habitants, selon l’ONU, soit quelque 2,9 milliards de bouches de plus à nourrir qu’aujourd’hui.
(AFP)
Στα σκουπίδια καταλήγει περίπου το μισό των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως -ίσο με περίπου 2 δισεκατομμύρια τόνους-, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη. Το Βρετανικό Ινστιτούτο IME (Institution of Mechanical Engineers) αποδίδει τα ανησυχητικά νούμερα που βρήκε στην ανάλυσή του στις μη αναγκαίες αυστηρές ημερομηνίες πώλησης, στις πρακτικές «αγόρασε κάτι για να πάρεις δωρεάν κάτι άλλο» και γενικότερα στη καταναλωτική τάση των δυτικών κοινωνιών να ζητούν το τέλειο αισθητικά φαγητό˙ κι όλα αυτά σε συνδυασμό με την χαμηλού επιπέδου επεξεργασία, τις φτωχές γεωργικές πρακτικές, τις ανεπαρκείς υποδομές και τις μικρές αποθηκευτικές δυνατότητες.
Η έρευνα του ΙΜΕ βρήκε ότι γύρω στο 30% με 50% ή αλλιώς οι 1,2 έως 2 δισ. τόνοι τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως δεν φτάνουν ποτέ σε κάποιο πιάτο. Γεγονός που απαιτεί εγρήγορση και αφύπνιση ιδίως όταν οι εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών είναι αποθαρρυντικές: τρία επιπλέον δισεκατομμύρια άνθρωποι θα πρέπει να τραφούν μέχρι το τέλος του αιώνα, την ίδια στιγμή που η πίεση για τους πόρους που χρειάζονται (γη, νερό και ενέργεια) αυξάνεται ολοένα και πιο πολύ. Για παράδειγμα στη Βρετανία, το 30% των λαχανικών δεν μαζεύονται διότι δεν πληρούν τα αυστηρά κριτήρια των πωλητών λιανικής για τη «φυσική» τους εμφάνιση. Επιπλέον το ήμισυ των τροφίμων που αγοράζεται σε Ευρώπη και ΗΠΑ πετιέται στα σκουπίδια.
Ο Τιμ Φοξ, επικεφαλής ενέργειας και περιβάλλοντος στο ΙΜΕ σχολιάζει: «Το ποσοστό των τροφίμων που χάνεται και πετιέται στον κόσμο είναι φοβερό. Πρόκειται για τρόφιμα που θα μπορούσαν για να θρέψουν τον αυξανόμενο πληθυσμό της γης – ακόμη κι αυτούς που σήμερα πεινάνε».
Με πληροφορίες από Guardian
10/1/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:
Is the world heading towards another food crisis?
KAΘΙΕΡΩΣΗ ΗΜΕΡΩΝ ΧΩΡΙΣ... ΦΑΓΗΤΟ ΓΙΑ ΔΕΚΑΔΕΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ
ΟΗΕ: Η G20 πρέπει να αναλάβει δράση για τις τιμές των τροφίμων
- La moitié de la nourriture produite dans le monde gaspillée
Un rapport britannique met notamment en cause le rôle des offres promotionnelles du type «un offert pour un acheté».
La moitié de la nourriture produite dans le monde serait gaspillée chaque année, soit entre 1,2 et 2 milliards de tonnes d’aliments, selon un rapport rendu public jeudi par les médias britanniques.
«Entre 30 et 50%» des 4 milliards de tonnes de nourriture produites annuellement dans le monde «n’atteindra jamais un estomac humain», expliquent les auteurs du rapport de l’Institution of Mechanical Engineers (IMeche), un organisme qui vise à promouvoir l’ingénierie dans le monde.
Intitulé «Global Food : Waste Not, Want Not», le rapport dénonce «des infrastructures et dispositifs de stockage inadaptés» et «des dates limite de vente trop strictes». Les auteurs pointent aussi du doigt le comportement des consommateurs, critiquant notamment les offres «un acheté-un offert» ou l’exigence de «perfection esthétique» du produit aux yeux des acheteurs. En Europe et aux Etats-Unis notamment, «jusqu'à la moitié de la nourriture achetée est jetée par le consommateur lui-même», poursuit le texte.
Quantité de gâchis «stupéfiante»
Cette perte nette ne se limite pas, selon le rapport, aux déchets générés par les aliments non consommés. Le gâchis est visible à tous les niveaux de la chaîne de production alimentaire : «550 milliards de mètres cube d’eau» sont ainsi utilisés en vain pour faire pousser ces aliments perdus.
Selon le Dr Tim Fox de l’Imeche, «la quantité de nourriture gâchée dans le monde est stupéfiante. Ces aliments pourraient être utilisés pour nourrir la population mondiale grandissante et plus particulièrement ceux qui souffrent de faim».
Entre 2010 et 2012, 860 millions de personnes à travers le monde souffraient de malnutrition, selon l’organisation de l’ONU pour l’agriculture et l’alimentation (FAO). «C’est aussi un gâchis inutile de terres, d’eau et de ressources énergétiques utilisées pour produire, transformer et distribuer cette nourriture», a souligné le Dr Fox.
Le rapport recommande d’améliorer «les procédés et les infrastructures, tout en changeant l'état d’esprit du consommateur», ce qui permettrait d’offrir «60 à 100% de nourriture en plus» sans augmenter la production, tout en libérant du terrain et en diminuant la consommation d'énergie. En 2075, la population mondiale devrait atteindre environ 9,9 milliards d’habitants, selon l’ONU, soit quelque 2,9 milliards de bouches de plus à nourrir qu’aujourd’hui.
(AFP)
http://www.liberation.fr/societe/2013/01/10/la-moitie-de-la-nourriture-produite-dans-le-monde-gaspillee_873030?xtor=rss-450
10/1/13
Um terço dos alimentos produzidos é desperdiçado...
ΑπάντησηΔιαγραφήUm terço dos alimentos produzidos em todo o mundo é desperdiçado, com um custo anual de 570 mil milhões de euros para a economia global, revela um relatório apresentado pela agência das Nações Unidas para a alimentação.
A Organização para a Alimentação e a Agricultura (FAO), sediada em Roma, diz que 1,3 mil milhões de toneladas de alimentos são desperdiçados todos os anos.
"Um terço dos alimentos produzidos hoje em dia perde-se ou é desperdiçado... o equivalente ao Produto Interno Bruto (PIB) da Suíça", disse o diretor-geral da agência, o brasileiro José Graziano da Silva, na conferência de imprensa de apresentação do relatório.
"Não podemos simplesmente permitir que um terço de todos os alimentos que produzimos seja perdido ou desperdiçado devido a práticas inadequadas, quando 870 milhões de pessoas passam fome todos os dias", acrescentou.
O diretor do Programa das Nações Unidas para o Ambiente, Achim Steiner, descreveu o problema como um "fenómeno chocante".....http://www.jn.pt/PaginaInicial/Sociedade/Interior.aspx?content_id=3414042
11/9/13
ΟΗΕ: Στα σκουπίδια καταλήγει φαγητό αξίας 570 δισ. ευρώ...
ΔιαγραφήTο ένα τρίτο των παραγόμενων τροφίμων καταλήγει στα σκουπίδια, αφαιρώντας από την παγκόσμια οικονομία 570 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο.
«Δεν μπορούμε να επιτρέπουμε τη σπατάλη του ενός τρίτου των τροφίμων που παράγουμε, λόγω ακατάλληλων πρακτικών, τη στιγμή που 870 εκατομμύρια άνθρωποι πεινούν» δήλωσε ο Χοσέ Γκρατσιάνο ντα Σίλβα, γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων του ΟΗΕ (FAO).
Σύμφωνα με την έκθεση που παρουσίασε ο οργανισμός την Τετάρτη, η σπατάλη σε παγκόσμιο επίπεδο υπολογίζεται στο 1,3 δισ. τόνους το χρόνο, με το κόστος να φτάνει το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Ελβετίας.
«Όλοι μας έχουμε κάποιο ρόλο σε αυτό. Αρχίζοντας με το γελοίο φαινόμενο των πλούσιων χωρών που δεν αγοράζουν ποια στραβά λαχανικά», επισήμανε ο Γκρατσιάνο ντα Σίλβα.
Πρόσθεσε επίσης ότι μεγάλες ποσότητες σπαταλώνται λόγω υπερβολών στις ημερομηνίες λήξης των τροφίμων.
Το περίεργο είναι πάντως ότι η σπατάλη είναι μεγαλύτερη όχι στις ανεπτυγμένες χώρες της Δύσης αλλά σε ασιατικές χώρες όπως η Κίνα. Ενώ στις πλούσιες χώρες η σπατάλη καταγράφεται κυρίως στην φάση της κατανάλωσης, στην Ασία αφορά όλα τα στάδια, από την παραγωγή μέχρι τη μεταφορά και τελικά την κατανάλωση.
Περισσότερα από 100 κιλά λαχανικών ανά κάτοικο το χρόνο σπαταλώνται στην «Εκβιομηχανισμένη Ασία», μια περιοχή που περιλαμβάνει την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότιο Κορέα. Στην ίδια περιοχή σπαταλώνται κάθε χρόνο 80 κιλά σιτηρών και ρυζιού ανά κάτοικο ανά χρόνο.
Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά και περιβαλλοντικό, επισημαίνει η έκθεση: το ένα τρίτο των καλλιεργήσιμων εκτάσεων παράγουν τρόφιμα που καταλήγουν στα σκουπίδια.
http://www.zougla.gr/kosmos/article/oie-sta-skoupidia-kataligi-fagito-aksias-570-dis-evro
11/9/13