Σάββατο, Δεκεμβρίου 08, 2012

Η Ιταλία Υιοθετεί Εγγυημένες Τιμές σε Όλες τις ΑΠΕ και Θέτει «Ταβάνι» στα Εγκατεστημένα Μεγαβάτ

Στις αρχές του νέου έτους, η Ιταλία αναμένεται να θέσει σε ισχύ σύστημα εγγυημένων τιμών για τις ΑΠΕ, όπως προβλέπεται με βάση την απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση το περασμένο καλοκαίρι. Μέχρι στιγμής, στην συγκεκριμένη αγορά ίσχυαν feed in tariffs μόνο στην περίπτωση των φωτοβολταϊκών, ενώ στις υπόλοιπες τεχνολογίες ΑΠΕ εφαρμοζόταν ένα ιδιότυπο σύστημα ποσοστώσεων.

Πιο αναλυτικά, η Ιταλία στηριζόταν μέχρι στιγμής στον συνδυασμό των πράσινων πιστοποιητικών και των Renewable Portfolio Standards ( RPS) για την ανάπτυξη των ΑΠΕ. Η επιλογή αυτή είχε γίνει γιατί θεωρείτο ότι ελαχιστοποιούσε τα κόστη. Το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης πολιτικής στα αιολικά ήταν η εγκατάσταση 6.700 MW ως τα τέλη του 2011, αλλά η κυβέρνηση θεωρεί ότι η μελλοντική ανάπτυξη θα στοιχίσει φθηνότερα αν επιδοτηθεί μέσω των εγγυημένων τιμών.
Το νέο ρυθμιστικό καθεστώς λοιπόν, θα μοιάζει σε ένα βαθμό με ότι ισχύει σε αγορές όπως της Γαλλίας και της Ελλάδας, αλλά με ορισμένες σημαντικές αλλαγές. Το ιταλικό σύστημα θα είναι σαφώς πιο περίπλοκο, καθώς θα περιλαμβάνει εκτός από τις ταρίφες και δημοπρατήσεις ισχύος. Ως εκ τούτου, στο εξής θα ισχύει συγκεκριμένη ταρίφα για τα φωτοβολταϊκά, μια ενιαία ταρίφα για όλα τα έργα των υπολοίπων ΑΠΕ κάτω από 1 MW, διαφορετική « premium» ταρίφα για τα έργα άνω του 1 MW, καθώς και έμμεση δημοπράτηση του ηλεκτρισμού μέσω του λειτουργού της αγοράς. Μάλιστα, οι επενδυτές θα μπορούν να επιλέγουν μια από τις παραπάνω λύσεις για έργα έως κάποια ισχύ.
Όπως είναι φυσικό, οι ανωτέρω αποφάσεις είναι αρκετά περίπλοκες και θα χρειαστεί ένα χρονικό διάστημα προσαρμογής για την εγχώρια αγορά, αλλά και για τους ξένους επενδυτές. Επίσης, οι νέες ρυθμίσεις θα συνεχίσουν τις προηγούμενες μειώσεις στην επιδότηση της ενέργειας που παράγουν τα φωτοβολταϊκά, αφού ο ρυθμός εγκατάστασης των νέων έργων παραμένει υψηλός: Φέτος έχουν εγκατασταθεί περί τα 4.000 MW φωτοβολταϊκών στην Ιταλία, με βάση τα επίσημα στοιχεία.
Προκειμένου να μην προκληθούν υπέρμετρες και απότομες επιβαρύνσεις στα οικιακά τιμολόγια εξαιτίας της ανάπτυξης των ΑΠΕ, η κυβέρνηση προβλέπει την εφαρμογή ανώτατων επιπέδων για τη νέα εγκατεστημένη ισχύ. Στα πλαίσια αυτά, θα διατεθούν συμβόλαια από τις αρχές και όταν τα επίπεδα αυτά ξεπεραστούν, τότε θα διακοπεί η αδειοδοτική διαδικασία για το συγκεκριμένο έτος. Σε όρους οικονομικούς, το «ταβάνι» για τα φωτοβολταϊκά θα τεθεί το 2013 στα 5,8 δις. ευρώ, ενώ στα αιολικά θα προσδιοριστεί στα 700 MW, στη γεωθερμία στα 100 MW, στη βιομάζα στα 800 MW και στα υδροηλεκτρικά στα 400 MW, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις των αρχών.
Τέλος, αίσθηση προκαλεί το ότι η κυβέρνηση προγραμματίζει και όριο 650 MW για τα υπεράκτια αιολικά, δίχως να αναμένονται επενδύσεις στον συγκεκριμένο κλάδο. Επίσης, προβλέπεται ισχύς 3 MW για έργα που σχετίζονται με την κυματική και παλιρροϊκή ενέργεια.

Πηγή: Energia.gr

.ecofinder.gr
8/12/12

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin