Τρίτη, Δεκεμβρίου 11, 2012

Κυπριακό αέριο: Δύσβατος ο δρόμος για κεφάλαια

Ο δρόμος για άντληση κεφαλαίων από τον τομέα του φυσικού αερίου, ακόμα και πριν την εμπορική εκμετάλλευση, φαντάζει ακόμα μακρύς και δύσβατος για την Κυπριακή Δημοκρατία με βάση τη διεθνή πρακτική.
Το πρώτο εμπόδιο, όπως ανέφερε την περασμένη βδομάδα και ο Σόλων Κασίνης, είναι να γίνει επιβεβαιωτική διάτρηση για το κοίτασμα στο Οικόπεδο 12 κάτι που υπολογίζεται στις αρχές του 2013.


Η επιβεβαιωτική γεώτρηση βέβαια, δεν θα αποτελέσει το σημαντικότερο σημείο αφού πρέπει να διενεργηθεί και οικονομοτεχνική μελέτη από εξειδικευμένους οίκους. Η συγκεκριμένη μελέτη, περιλαμβάνει εκτίμηση αποθεμάτων, εκτίμηση των έργων υποδομής που χρειάζονται, εκτίμηση κόστους και καταγραφή χρονοδιαγραμμάτων.
Στην περίπτωση της Κύπρου, η συγκεκριμένη διαδικασία δεν υπολογίζεται να ολοκληρωθεί πριν από τα μέσα του 2014.
Ακόμα όμως και μετά από αυτό το στάδιο, και αν προχωρήσει η έκδοση ομολόγου από τη νεοσυσταθείσα ΚΡΕΤΥΚ και πάλι τα δεδομένα είναι πολύ δύσκολα.
Κατά πρώτα, όπως ενημερωθήκαμε, η ΚΡΕΤΥΚ δεν πρόκειται να έχει ψηλότερη διαβάθμιση από αυτή του κράτους το οποίο στο παρόν στάδιο βρίσκεται σε διαβάθμιση σκουπιδιών. Για παράδειγμα, η Gasprom, μια εταιρεία με πωλήσεις 124δις και καθαρά εισοδήματα 35δις ευρώ έχει rating BBB που είναι το ίδιο με της Ρωσίας.
Ο βραζιλιάνικος κολοσσός Petrobras με 115δις πωλήσεις και 16δις εισοδήματα έχει επίσης rating ΒΒΒ όπως και η Βραζιλία.
Άρα η απόδοση του όποιου ομολόγου, θα είχε τσουχτερή απόδοση και κατά δεύτερο και η αξιολόγηση του θα ήταν σε επίπεδο υψηλού κινδύνου.
Ένα πρόσφατο παράδειγμα, είναι της ισπανικής Repsol η οποία εξέδωσε 5ετες ομόλογο 750εκ. ευρώ με κουπόνι 4.5% όση ήταν και η απόδοση των 5ετων κρατικών ομολόγων της χώρας.
Αξίζει να σημειωθεί πως το μεγαλύτερο ποσό που αντλήθηκε από έκδοση ομολόγων υψηλού κινδύνου ήταν το 2007 της εταιρείας TXU(EFH)/TCEH η οποία μάζεψε 5.9δις ευρώ. Τα τελευταία τρία χρόνια πάντως, δεν υπήρξε έκδοση ομολόγου υψηλού κινδύνου πάνω από 3δις ευρώ.

Την ίδια ώρα, το πρώτο εννιάμηνο του 2012 στην ευρωπαϊκή αγορά πουλήθηκαν ομόλογα υψηλού κινδύνου αξίας 27δις ευρώ. Με δεδομένο ότι κάθε χρόνο γίνονται περίπου 70 τέτοιες εκδόσεις, η πρόταση του υποψήφιου Γιώργου Λιλλήκα που μιλά για άντληση 20δις μάλλον δεν ευσταθεί. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως τους πρώτους 11 μήνες του 2012 έγιναν στην ευρωπαϊκή αγορά συνολικά 14 εκδόσεις ομολόγων από εταιρείες εξόρυξης και πώλησης φυσικού αερίου από τις οποίες αντλήθηκαν συνολικά 6.9δις ευρώ.
Επί της ουσίας
Σε όλες τις εκδόσεις ομολόγων, καταγράφονται οι λόγοι έκδοσης τους οι οποίοι συνήθως συνδέονται με τις αναπτυξιακές δραστηριότητες της εταιρείας και όχι με το μέτοχό της, ειδικά αν ο μέτοχος είναι το κράτος. Κάτι τέτοιο, μπορεί να σημαίνει ακόμα και εξαπάτηση των δανειστών.
(sigmalive.com, 10/12/2012)
.energypress.gr
10/12/12
-----

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin