Κυριακή, Δεκεμβρίου 09, 2012

Οι Γάλλοι βλέπουν... ζεστά το αέριο της Ελλάδας

Τον κίνδυνο οι έρευνες που έχουν ήδη ξεκινήσει για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο και στην Κρήτη να δημιουργήσουν πρόωρες και υπερβολικές προσδοκίες σχετικά με τα ωφελήματα που μπορεί να έχει η χώρα επισημαίνουν έγκριτοι επιστήμονες που έχουν εμπειρία από τέτοιες διαδικασίες με αφορμή και την έκθεση αναλυτή της Deutsche Bank που έκανε αναφορά στις εκτιμήσεις για κέρδη 427 δισ. ευρώ.
Ο Μαρκ Γουόλ, αναλυτής της τράπεζας, χρησιμοποιεί ως πηγή για τις αναφορές του την έκθεση τριών Ελλήνων επιστημόνων των κ. Αντώνη Φώσκολου, Ηλία Κονοφάγου και Νίκου Λυγερού, την οποία γνωστοποίησαν και στον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά σύμφωνα με την όποια εκτιμούν ότι στο τμήμα του Ιονίου και νοτίως της Κρήτης μπορεί να βρεθούν ποσότητες φυσικού αερίου σχεδόν 3,5 τρισ. κυβικών μέτρων (Tcm).

Η δημοσίευση της έκθεσης από τον αναλυτή της γερμανικής τράπεζας δημιούργησε προσδοκίες και εντυπώσεις ότι η είσπραξη αυτών των ποσών από τα κρατικά ταμεία είναι σχεδόν αυτοματοποιημένη διαδικασία και μπορεί να συμβεί στο εγγύς μέλλον απαλλάσσοντας ίσως τη χώρα από το βάρος του δημόσιου χρέους.
Ομως τόσο οι ίδιοι οι επιστήμονες που συνέβαλαν στη διαμόρφωση της αρχικής έκθεσης αλλά και κορυφαίοι ειδικοί για την υπόθεση των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο συστήνουν «αυτοσυγκράτηση» καθώς ο εντοπισμός και η διαδικασία εξόρυξης και εκμετάλλευσης των όποιων κοιτασμάτων υπάρχουν απαιτεί αρκετά χρόνια και πρέπει να υπερπηδήσει σοβαρά εμπόδια και δυσκολίες.
Στο Ιόνιο έχουν ήδη ξεκινήσει οι σεισμικές έρευνες από τη μεγάλη νορβηγική εταιρεία PGS και έχουν ήδη πραγματοποιηθεί δισδιάστατες έρευνες σε γραμμές 2.500 χιλιομέτρων. Χωρίς ακόμη να υπάρχει εικόνα, το ενδιαφέρον είναι ότι, όπως πληροφορείται το «Εθνος της Κυριακής», ήδη ο γαλλικός πετρελαϊκός κολοσσός TOTAL έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για να αγοράσει τα αποτελέσματα των ερευνών.
Ο Σόλων Κασίνης, αρμόδιος για θέματα ενεργείας της Κυπριακής Δημοκρατίας και βασικός συντελεστής του προγράμματος που οδήγησε στην ανακάλυψη και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στην Κυπριακή ΑΟΖ, εκτιμά ότι είναι πρόωρο να μιλάμε στην Ελλάδα για το μέγεθος των αποθεμάτων. «Σε περίπου έξι μήνες θα υπάρχουν τα πρώτα στοιχεία των ερευνών, θα ακολουθήσει η αξιολόγησή τους και μετά θα γίνει ο πρώτος υπολογισμός των αποθεμάτων».
Οσο για τις εκτιμήσεις των τριών Ελλήνων επιστημόνων για τα αποθέματα 3,5Tcm, ο κ. Κασίνης θεωρεί ότι είναι «προσωπικές εκτιμήσεις, καθώς με ακρίβεια μπορείς να μιλήσεις μόνο μετά τις σεισμικές έρευνες». Αυτό είναι κάτι πάντως με το οποίο συμφωνεί απολύτως και ο Ηλίας Κονοφάγος, από τους πιο δραστήριους και σθεναρούς υποστηρικτές εδώ και χρόνια της ανάγκης να στραφεί η Ελλάδα στην εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων.
«Η πραγματική εικόνα αποτυπώνεται πλήρως μόνο μετά τις σεισμικές έρευνες και τις γεωτρήσεις», δηλώνει ο κ. Κονοφάγος επισημαίνοντας ότι η επανάπαυση τώρα είναι επικίνδυνη γιατί όλοι μπορούμε να κατανοήσουμε «τι έχει χάσει η χώρα μας με την καθυστέρηση των δέκα, δεκαπέντε χρονών στην έναρξη των ερευνών για υδρογονάνθρακες».
Το μοντέλο ερευνών
Ο κ. Κονοφάγος παρουσιάζοντας το μοντέλο που χρησιμοποίησε με τους άλλους δύο επιστήμονες, εξηγεί ότι βασίζεται στις «αναλογίες της σύγκλισης των τεκτονικών πλακών της Βενεζουέλας και του Τρίνινταντ και του Τιμόρ Βορειοδυτικά της Αυστραλίας, με εκείνες της Κρήτης». Στο μοντέλο χρησιμοποιήθηκαν επίσης τα στοιχεία σχετικά με τη γεωλογική ομοιότητα του βυθού νοτίως της Κρήτης με εκείνον της Λεκάνης της Λεβαντίνης, η ανάλυση των στοιχείων για ύπαρξη στον βυθό λασποηφαιστείων κι από τη γεωφυσική ανάλυση των φυσαλίδων μεθανίου.
«Η ανάλυσή μας είναι δύο ανακαλύψεις ανά πενταετία υπολογίζοντας ότι θα αρχίσει να αποδίδει από τα 10 μέχρι τα 40 χρόνια και θα αποφέρει στα ταμεία τουλάχιστον 270 δισ. Η πιθανότητα για να έχουμε αυτό τον μέσο όρο οφέλους των 270 δισ. σε ορίζοντα 35-40 ετών είναι 50%, με το ενδεχόμενο να μη βρεθούν αξιοποιήσιμα αποθέματα να περιορίζεται μόλις στο 2%», δηλώνει ο κ. Κονοφάγος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η ανάλυση των τριών επιστημόνων αφορά την περιοχή από την Κεφαλονιά μέχρι την Ιεράπετρα, έκταση 100 χιλιάδων τ.χλμ., σημαντικά μικρότερη από αυτή που ερευνά τώρα η νορβηγική εταιρεία PGS. Ο κ. Κονοφάγος υποστηρίζοντας πάντως το μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε επικαλείται και τις εξελίξεις στον Βόρειο Πόλο που ενώ δεν έχει γίνει καμία γεώτρηση υπολογίζεται ότι στον βυθό κρύβεται το 25% των παγκόσμιων αποθεμάτων φυσικού αερίου.
Εξάλλου υπενθυμίζουν οι ειδικοί την έκθεση της πιο έγκυρης ίσως πηγής για θέματα υδρογονανθράκων, της αμερικανικής US Geological Survey το 2010 που ανακοίνωσε, πριν ακόμη ολοκληρωθούν οι γεωτρήσεις, την ύπαρξη τεράστιου αποθέματος φυσικού αερίου 122 τρισ. κυβικών ποδιών (Tcf) στη Λεκάνη της Λεβαντίνος (στην ΑΟΖ Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου).
Ο Κύπριος ειδικός Μ. Οικονομίδης, συνιστά ψυχραιμία
«Η συζήτηση για τεράστια χρηματικά ποσά δεν βοηθά»

Ο διεθνούς κύρους Κύπριος ειδικός σε θέματα υδρογονανθράκων Μιχάλης Οικονομίδης, που η εταιρεία του με έδρα το Χιούστον την περίοδο αυτή έχει αναλάβει έρευνες για λογαριασμό κινεζικών εταιρειών στην Κίνα, επισημαίνει ότι όλα αυτά τα στοιχεία προκύπτουν από τα λεγόμενα «proxy modeling», τα οποία δίνουν κάποιες σοβαρές ενδείξεις αλλά εάν δεν γίνουν έρευνες και γεωτρήσεις δεν μπορεί να υπολογίσουν με ακρίβεια τα αποθέματα. Ο κ. Οικονομίδης όμως συνιστά μια πιο ψύχραιμη ανάλυση και παρουσίαση των δεδομένων, αφού, όπως λέει, η συζήτηση για τέτοια τεράστια ποσά δεν βοηθά, καθώς ακόμη κι αν είναι ακριβής ο υπολογισμός, τα έσοδα αυτά θα προκύψουν σε βάθος 50ετίας και εφόσον καταστεί δυνατή η εξόρυξη και εκμετάλλευση και του τελευταίου κυβικού εκατοστού φυσικού αερίου.
Σημαντικές παράμετροι
Αυτό που επισημαίνει επίσης είναι ότι δεν συνυπολογίζονται μερικοί κρίσιμοι παράγοντες μια και ο υπολογισμός του οφέλους από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου γίνεται με τις σημερινές τιμές ανά μονάδα (per million British thermal units mmBtu), χωρίς κανείς να γνωρίζει ποιες θα είναι οι τιμές μετά πέντε, δέκα ή τριάντα χρόνια.
Ο κ. Οικονομίδης θεωρεί ότι οι εκτιμήσεις της USGS επιτρέπουν την αισιοδοξία για ύπαρξη μεγάλων αποθεμάτων υδρογονανθράκων στον ελληνικό χώρο, αλλά επισημαίνει ότι πολλά θα εξαρτηθούν από την ποιότητα των υδρογονανθράκων αλλά και το βάθος στο οποίο θα εντοπίσουν, καθώς βάθη 10.000 ποδιών, που υπάρχουν νοτίως της Κρήτης δημιουργούν μεγάλα προβλήματα και θέτουν σημαντικές τεχνολογικές προκλήσεις.
Πάντως πριν από την ολοκλήρωση των ερευνών και την έναρξη των γεωτρήσεων είναι μάλλον πρόωρη η συζήτηση για προσδιορισμό των ωφελημάτων που θα έχει το ελληνικό κράτος.
Για παράδειγμα, αναφέρεται ότι ενώ η αρχική αξία του Οικόπεδου 12 στην Κύπρο ήταν 100 εκατ. δολάρια, σε έναν χρόνο μετά τις τρισδιάστατες απεικονίσεις έφτασε τα 500 εκατ. και σε 4 χρόνια ανέβηκε στα 20 δισ. δολάρια. Οι εκτιμήσεις είναι ότι μετά και τις δεύτερες και τελικές γεωτρήσεις η τραπεζική αξία του θα φθάσει τα 30 δισ. δολάρια.
(του Νίκου Μελέτη, ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, 9/12/2012)
.energypress.gr
9/12/12
----
ΣΧΕΤΙΚΟ (ΤΟΥ Νίκου Μελέτη):

 ΣΧΕΤΙΚΑ:

Οι υπερβολές δεν είναι ψέματα(+VIDEO)

 Συνεντεύξεις/Διαλέξεις του Νίκου Λυγερού 

Διαλέξεις του Νίκου Λυγερο:"Νέες στρατηγικές -- προοπτικές της ΑΟΖ".(video) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin