Πέμπτη, Νοεμβρίου 29, 2012

Να πάψουν τα ευρωπαϊκά «παιχνίδια» με την Gazprom

Τι πρέπει να γίνει για να αυξηθεί το ΑΕΠ με ταχύτερους ρυθμούς; Γιατί δεν άλλαξε το τελωνειακό σύστημα; Επιτρέπεται να παραβιάζονται οι κανονισμοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ); Γιατί αγόρασε την ΤΝΚ-ΒΡ η “Ροσνεφτ”; Για όλα αυτά μιλάει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Αρκάντι Ντβορκόβιτς.
ΕΡ. Αυτή τη στιγμή η Ευρώπη χρησιμοποιεί ως ένα ακόμη «εργαλείο» κατά της Ρωσίας, και ειδικά της Gazprom, τις ονομαζόμενες αντιμονοπωλιακές έρευνες. Τι απαντάτε στους Ευρωπαίους;


ΑΠ. Πρώτον, η “Γκαζπρόμ” έχει αέριο. Και η Ευρώπη, έτσι κι αλλιώς, έχει ανάγκη από αέριο. Εξαιτίας των κανονιστικών κινδύνων η “Γκαζπρόμ” δεν θα είναι σε θέση να παράσχει την απαιτούμενη ποσότητα, που σημαίνει ότι οι τιμές στην Ευρώπη θα αυξηθούν. 

Ο συμβιβασμός είναι οι μακροπρόθεσμες συμφωνίες και οι κανόνες της σύναψής τους. Επί της ουσίας, με την αντιμονοπωλιακή της έρευνα η Ευρώπη θέτει υπό αμφισβήτηση τους βασικούς όρους των μακροπρόθεσμων συμφωνιών. Εάν, λοιπόν, η Ευρώπη θέλει να συνεργάζεται με βάση άλλους κανόνες, πρέπει να τους δούμε και να τους προσδιορίσουμε. Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες, ούτε οι διαβουλεύσεις είναι εύκολες, αλλά η θέση μου είναι ότι πρέπει να αποσαφηνιστούν κάποιοι μακροπρόθεσμοι κανόνες του παιχνιδιού. Εφόσον λειτουργούμε με βάση τις αρχές της αγοράς, θα πρέπει να επιτρέπουν στις εταιρείες, στην “Γκαζπρόμ”, στους καταναλωτές να συμφωνήσουν μεταξύ τους ως προς τους όρους που συμφέρουν τους ίδιους.

ΕΡ. Πιστεύετε ότι η αντιμονοπωλιακή ρύθμιση είναι περιττή;

ΑΠ. Πιστεύουμε ότι είναι περιττή στο βαθμό που αφορά την “Γκαζπρόμ”. Εξηγούμε στους εταίρους μας ότι η “Google” και η “Γκαζπρόμ” είναι εντελώς διαφορετικά πράγματα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ρυθμίζει επίσης τις ενέργειες των προμηθευτών και των πελατών σ' αυτή την αγορά. Θεωρούμε, ότι η αρχές της αγοράς δεν μπορούν να λειτουργήσουν εδώ σε πλήρη βαθμό, επομένως χρειάζονται διακρατικές συμφωνίες. Δηλαδή συμφωνίες στο επίπεδο της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα έχουν μεγαλύτερη ισχύ σε σχέση μ' εκείνη των ευρωπαϊκών οδηγιών. Πρόκειται όχι για μια εσωτερική νομοθεσία, αλλά για διακρατικές συμφωνίες, επικυρωμένες μ' έναν καθορισμένο τρόπο. Θα πρόκειται για συμφωνίες με μεγαλύτερη ισχύ. Εάν θέλουμε να επινοήσουμε κάτι διαφορετικό, εάν οι εταίροι μας δεν είναι έτοιμοι να αλλάζουν ευρωπαϊκές οδηγίες, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βρούμε μια λύση στο υπερεθνικό επίπεδο. Και να συνάψουμε συμφωνίες μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα ικανοποιούσαν και εμάς και τους εταίρους. 

Η κατάσταση της οικονομίας

ΕΡ. Στη διάρκεια του τελευταίου εξαμήνου, η οικονομία φαίνεται να έχει μπεί σε φάση στασιμότητας. Είναι αναστρέψιμη η κατάσταση;

ΑΠ. Κατ' αρχάς, πάντα πρέπει να ορίζουμε τι εννοούμε με τον ένα ή τον άλλο όρο. Η οικονομική μας ανάπτυξη παραμένει στο ίδιο επίπεδο εδώ και μερικά χρόνια. Πρόκειται, κατά μέσο όρο, για το 3–4% του ΑΕΠ τον χρόνο. Αν κοιτάξουμε την ετήσια δυναμική, τυπικά δεν παρατηρείται κανένα πάγωμα. Αν είναι ικανοποιητικός ο ρυθμός της ανάπτυξης; Οχι, δεν είναι. Η μείωση της δυναμικής σημειώθηκε κατά το τρίτο τρίμηνο του 2012, ενώ το τέταρτο, κατά πάσα πιθανότητα, δε θα συμβεί τίποτε το ιδιαίτερο. Όμως δε μπορούμε να κρίνουμε την οικονομία μας με δεδομένα ενός εξαμήνου. Το διάστημα ενός έτος είναι πάντα πιο αξιόπιστο.

Άλλωστε, είχαμε φέτος επιπλέον συντρέχουσες περιστάσεις. Η γεωργία πήγε κάτω, εξαιτίας της ξηρασίας, η προσχώρηση στον ΠΟΕ, μέσα σ' ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, δύσκολα εξασφαλίζει αξιόλογα θετικά αποτελέσματα. Ακόμη και η δυναμική των εισαγωγών δείχνει ότι οι εισαγωγείς κράτησαν τα προϊόντα, για τα οποία προβλεπόταν μια μείωση των δασμών, ενώ το τρίτο τρίμηνο παρατηρήθηκε μια αύξηση των εισαγωγών για μια σειρά προϊόντων. Αυτό οδήγησε σε μια πτώση της ζήτησης για τα εγχώρια προϊόντα, και στην περαιτέρω μείωση του ρυθμού ανάπτυξης, ακόμη και στην μείωση της παραγωγής. Όμως πρόκειται για μεμονωμένους παράγοντες και, ελπίζω, αυτοί δε θα επαναληφθούν του χρόνου.

Δεν αποκλείεται η αρνητική δυναμική του τρίτου τρίμηνου να αντισταθμιστεί από μια θετική δυναμική κατά το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους. Άλλο θέμα είναι αν έχουμε πραγματοποιήσει αρκετές ενέργειες ώστε ο ρυθμός της ανάπτυξης της οικονομίας να αυξηθεί από το 3–4% του ΑΕΠ μέχρι το 5–7%. Προς το παρόν, έχουμε κάνει αρκετά τα προηγούμενα χρόνια για να μπορούμε να αναμένουμε σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα το 3–4%.

ΕΡ. Οι ξένοι επιχειρηματίες αναφέρουν ότι πολλά προβλήματα στο επενδυτικό κλίμα σχετίζονται με τις τελωνειακές αρχές. Γιατί η κυβέρνηση δεν προωθεί τις απαραίτητες αλλαγές;

ΑΠ. Εκείνοι που έχουν εξουσία, πάντα αγωνίζονται για να την διατηρήσουν. Αυτό συμβαίνει και στις Τελωνειακές Υπηρεσίες. Το ιδανικό θα ήταν να κρατήσουμε από την πρακτική του τελωνειακού ελέγχου, ό,τι καλύτερο υπάρχει στις τρεις χώρες της Τελωνειακής Ενωσης (Ρωσία, Λευκορωσία, Καζακστάν). Η νομοθεσία όμως, έχει μεγάλα προβλήματα, και δεν βοηθάει στον συντονισμό των τριών χωρών. Τώρα προσπαθούμε να την βελτιώσουμε.

Παραβιάζουν τους κανόνες στον ΠΟΕ

ΕΡ. Όταν η Ρωσία εντάχθηκε στον ΠΟΕ, δημιουργήθηκε πανικός σε πολλούς κλάδους, και αρκετοί μιλούσαν για την ανάγκη «προστατευτικών» μέτρων για την αγορά. Θεωρείτε αυτή την κατάσταση φυσιολογική;

ΑΠ. Πρώτα απ' όλα, δεν υπάρχει κανένας πανικός. Πουθενά. Υπάρχουν βιομηχανίες όπου η κατάσταση είναι πιο σύνθετη, καθώς και εκείνες όπου η κατάσταση είναι πιο απλή, διότι βρίσκονται σε διαφορετικά επίπεδα ανάπτυξης. Το ίδιο αφορά και την αυτοκινητοβιομηχανία, όπου έχουμε μια καλή μεταβατική περίοδο προς ένα μειωμένο βαθμό προστασίας. Όμως όλα τα μέλη του ΠΟΕ παραβιάζουν αυτούς τους κανονισμούς. Πρόκειται ακριβώς για μια συνηθισμένη κατάσταση, όταν όλοι προσπαθούν να κινηθούν στα όρια, ή μερικές φορές ακόμη και πέρα, καταγγέλλοντας ο ένας τον άλλον. Αυτό είναι φυσιολογικό. Και εμείς, βέβαια, γνωρίζαμε από την αρχή ότι θα υπάρξουν προβλήματα, και ότι σε κάποιες περιπτώσεις θα βγούμε εκτός κανονισμών του ΠΟΕ. Στη συνέχεια όμως, θα διορθώσουμε την κατάσταση, και θα προσαρμοστούμε στους κανονισμούς. Πιστεύω ότι σίγουρα, εμείς δεν είμαστε περισσότερο παραβάτες απ’ ότι τα άλλα μέλη του ΠΟΕ.
29/11/12 
 ----
 ΣΧΕΤΙΚΑ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin