Τρίτη, Νοεμβρίου 27, 2012

Πιο "ευέλικτες" οι δημοπρασίες πακέτων ενέργειας της ΔΕΗ

Προς δημοπρασίες πακέτων ενέργειας που θα γίνονται ανά 3μηνο αντί ανά 6μηνο όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο, που θα αφορούν και σε συμβόλαια μικρής διάρκειας όσο και ισχύος, και που θα συνοδεύονται από ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής για τους επενδυτές, προσανατολίζεται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Τρεις είναι οι αλλαγές τις οποίες, έπειτα και από τις παρατηρήσεις των συμμετεχόντων στην αγορά, εξετάζει σύμφωνα με τις πληροφορίες να συμπεριλάβει στη τελική μορφή του ελληνικού μοντέλου δημοπρασιών η ΡΑΕ.

-Πρώτον, η διεξαγωγή τους να γίνεται ανά 3μηνο, και όχι ανά 6μηνο, όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο. Εφόσον υιοθετηθεί η ιδέα, οι 3 γύροι δημοπρασιών που περιελάμβανε ο αρχικός σχεδιασμός (1η/7/2013, 1η/1/2014 και 1η/7/2014) πιθανότατα θα αυξηθούν
-Δεύτερον, να υπάρχουν και συμβόλαια μικρής διάρκειας, αντί για μόνο 12, 24, και 36 μηνών, όπως προέβλεπε η αρχική πρόταση.
-Τρίτον, ο δικαιούχος εφόσον παράσχει κάποιες εγγυήσεις, να μπορεί να πληρώσει μετά την κατανάλωση του ενεργειακού πακέτου, αντί να πρέπει να καταβάλει την προκαταβολή με την απόκτηση του προϊόντος, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.
Στόχος της ΡΑΕ είναι να γίνει το εργαλείο των δημοπρασιών όσο πιο ευέλικτο γίνεται, ώστε να μπορεί να ταιριάξει στις ανάγκες των μικρών βιομηχανιών που αφενός χρειάζονται συμβόλαια μικρότερης διάρκειας, των 10 MW (εκτός από τα μεγάλα των 50 MW), αφετέρου δεν διαθέτουν ρευστότητα για να προπληρώσουν ένα μέρος τους.
Χρονοδιαγράμματα
Πίσω από το πιο "ευέλικτο" αυτό σχήμα, βρίσκεται επίσης το σκεπτικό να υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαθεσιμότητα και ο επενδυτής που αγοράζει τα ενεργειακά πακέτα να μπορεί να βρίσκει ευκολότερα πελάτες. Οσο για τα χρονοδιαγράμματα, ο στόχος η πρώτη δημοπρασία να προκηρυχθεί τον Ιούλιο του 2013 παραμένει. Το διάστημα ωστόσο των επτά μηνών που μεσολαβεί μέχρι τότε είναι σφικτό, αφού πρόκειται για μια αρκετά περίπλοκη διαδικασία που σημαίνει πως όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να επιταχύνουν τις διαδικασίες.
Τις αλλαγές αυτές, πολλές εκ των οποίων ζητήθηκαν από τους ίδιους τους εμπλεκόμενους στη δημόσια διαβούλευση, συζήτησε χθες σύμφωνα με τις πληροφορίες η ολομέλεια της ΡΑΕ, χωρίς να καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις. Αυτές θα ληφθούν εντός των ημερών, μετά και την ενσωμάτωση στο τελικό κείμενο και των παρατηρήσεων απ' όλους τους εμπλεκόμενους, προκειμένου αμέσως μετά να αποσταλεί στον υφυπουργό Περιβάλλοντος-Ενέργειας Ασημάκη Παπαγεωργίου, κάτι που αναμένεται να γίνει εντός της επόμενης εβδομάδας. Εκείνος με τη σειρά του στις αρχές Δεκεμβρίου πρόκειται να ανακοινώσει τα μέτρα αναδιοργάνωσης της αγοράς ηλεκτρισμού.
Υπενθυμίζουμε ότι το σχέδιο που είχε αρχικά παρουσιαστεί σε κλειστή ημερίδα της ΡΑΕ στις 15 Νοεμβρίου, προβλέπει δημοπρασίες συνολικής ισχύος 1.600 μεγαβάτ, και  περιλαμβάνει στοιχεία τόσο από το γαλλικό μοντέλο NOME που ζητούν ανεξάρτητοι ηλεκτροπαραγωγοί και βιομηχανικοί καταναλωτές όσο και από το μοντέλο VPP (Virtual Power Plant- VVP) που προτείνει η ΔΕΗ
Εκτός από τη δυνατότητα στις βιομηχανίες να ρίξουν το υψηλό ενεργειακό τους κόστος, το πλάνο της ΡΑΕ, (που εξυπηρετεί την υποχρέωση του μνημονίου για το πλήρες άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού χονδρικής και λιανικής), επιτρέπει και στους προμηθευτές να αποκτήσουν ενέργεια χαμηλού κόστους την οποία υποχρεωτικά θα διαθέτουν στους πελάτες τους μέσω ανταγωνιστικών τιμολογίων.
Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι το μοντέλο των δημοπρασιών, μπορεί να αποτελέσει το πρώτο βήμα προς το πλήρες άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, αφού οποιοδήποτε σχέδιο πώλησης μονάδων της, θα διαρκέσει το λιγότερο δύο χρόνια από την ημέρα προκήρυξης του διαγωνισμού μέχρι και την ολοκλήρωσή του. Τα σενάρια για τη ΔΕΗ θυμίζουμε ότι προβλέπουν την πώληση είτε του 17% των μετοχών της είτε πολλών αντιπροσωπευτικών "μικρών ΔΕΗ".
.energypress.gr
27/11/12 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin