ΣΤΗΝ ΠΕΛΑΓΙΑ ΡΟΔΟΠΗΣ
Μοσχοβολά το φρέσκο λάδι, ο χώρος των 280 τ.μ. πεντακάθαρος και σύγχρονος, στο τιμόνι μια νέα επιστήμονας που όταν βρέθηκε άνεργη στην πόλη μας αφού το εργοστάσιο που την έφερε στην ΒΙΠΕ έκλεισε, αποφάσισε να ριζώσει στην Ροδόπη.
«Νοιώθω ικανοποίηση που με στηρίζουν οι παραγωγοί κι εμπιστεύονται τις ελιές τους» θα πει η Θεοδοσία Παχιαδάκη που αξιοποιώντας την παράδοση της οικογένειάς της στην Κρήτη δημιουργεί στην Θράκη
Ρεπορτάζ Μελαχροινή Μαρτίδου (xronos gr)
Είναι μητέρα δύο μικρών παιδιών 6 και δύο ετών, χημικός μηχανικός κι αποφάσισε να στεριώσει στην Ροδόπη δημιουργώντας το πρώτο οικολογικό ελαιοτριβείο. Η Θεοδοσία Παχιαδάκη 33 ετών περνά στο δικό της σύγχρονο χώρο πολλές ώρες το 24ωρο και ιδίως τώρα που ο τρύγος της ελιάς είναι στο φόρτε του. Βρισκόμαστε στο χωριό Πελαγία Ροδόπης, μετά από μια διαδρομή χωριών που σου θυμίζουν την άλλη Ελλάδα της περιφέρειας. Άνθρωποι στις γειτονιές, πλανόδιοι πραματευτάδες, αγρότες που κινούνται με τρακτέρ, νοικοκυρές στις αυλές, ηρεμία και ησυχία σ΄ένα τοπίο που γράφει από μόνο του. Το ελαιοτριβείο είναι στην δημοσιά, όπως θα έγραφε ένας συγγραφέας μιας άλλης εποχής. Εχει το όνομα Πελαγία τιμώντας το χωριό που βρίσκεται λίγα μέτρα πιο κάτω και δημιουργήθηκε με τέτοιες προδιαγραφές ώστε να εξασφαλίζει λάδι σε χαμηλές θερμοκρασίες έως 35 βαθμούς αρωματικό και γευστικότατο με όλες τις θρεπτικές ουσίες διατηρημένες λόγω των θερμοκρασιών αυτών.
Ο επόμενος μήνας που μαζεύονται οι ελιές είναι ο μήνας της εντατικής εργασίας μόνο που ανακύπτουν προβλήματα με την ηλεκτροδότηση που έχουν επιπτώσεις και στην δουλειά του ελαιοτριβείου. «Είμαστε στην 4η χρονιά θα μας πει η Θεοδοσία Παχιαδάκη χημικός μηχανικός η ίδια και προσπαθούμε να εξυπηρετούμε τους παραγωγούς με τον καλύτερο τρόπο από οικονομικής, τεχνολογικής άποψης και από θέμα ποιότητας λαδιού.
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε έχει να κάνει με την ηλεκτροδότηση. Όποτε φυσάει, βρέχει και υπάρχει υγρασία παρουσιάζονται στιγμιαίες διακοπές, σβήνουν τα μηχανήματά μας κι ακυρώνουμε τους πελάτες. Αυτό πλέον είναι μόνιμος βραχνάς και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε» θα πει μιλώντας στο «Χ». Κινδυνεύουν και τα ηλεκτρονικά μηχανήματα του ελαιοτριβείου από την κατάσταση αυτή αλλά και υπάρχουν ακυρώσεις σε κλεισμένα ραντεβού όταν δημιουργείται ζήτημα που οι άνθρωποι αναγκάζονται να πηγαίνουν σε ελαιοτριβεία της Μάκρης.
Τα ποσοστά που προσφέρει το ελαιοτριβείο ειδικά φέτος που υπάρχει μεγάλη ποσότητα ελαιοκάρπου είναι από 5 προς ένα μέχρι 7 προς 1.
«Νοιώθω ικανοποίηση που με στηρίζουν οι παραγωγοί κι εμπιστεύονται τις ελιές τους» θα πει η Θεοδοσία Παχιαδάκη που αξιοποιώντας την παράδοση της οικογένειάς της στην Κρήτη δημιουργεί στην Θράκη
http://www.xronos.gr/detail.php?ID=85597
3/11/12
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου