Δευτέρα, Νοεμβρίου 26, 2012

Μικρές οι προσδοκίες στη Ντόχα

Στη Ντόχα ξεκινά σήμερα η διάσκεψη των ΗΕ για την κλιματική αλλαγή που θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου. Κύριο θέμα, υπό ποίες προϋποθέσεις θα γίνει η επιμήκυνση του Πρωτοκόλλου του Κιότο.
Οι περίοδοι υπερβολικής ζέστης, όπως αυτή στη Ρωσία το καλοκαίρι του 2010, θα είναι ο κανόνας στο μέλλον, η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει και πολλές τροπικές αναπτυσσόμενες χώρες θα αντιμετωπίσουν σοβαρότατες ξηρασίες. Αυτά προβλέπει έκθεση του Ινστιτούτου Κλιματικών Αλλαγών στο Πότσνταμ, η οποία έγινε για λογαριασμό της Παγκόσμιας Τράπεζας. Οι προβλέψεις θα γίνουν πραγματικότητα εάν η διεθνής κοινότητα δεν καταφέρει να μειώσει δραστικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Η έκθεση τονίζει πως εάν δεν ληφθούν άμεσα και δραστικά μέτρα, τότε η θερμοκρασία θα ανέβει κατά τρεις βαθμούς Κελσίου. Ως γνωστόν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θεωρούνται η βασική αιτία για την αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη.
Το Εθνικό Συνεδριακό Κέντρο στη Ντόχα 
Το Εθνικό Συνεδριακό Κέντρο στη Ντόχα
Στη διεθνή διάσκεψη για το κλίμα πριν από δυο χρόνια στο Κανκούν του Μεξικού, είχε αποφασιστεί η λήψη μέτρων προκειμένου να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας στους δυο βαθμούς Κελσίου. Η άνοδος αυτή θεωρείται συμβατή με τη Συμφωνία για το Κλίμα των ΗΕ. Ωστόσο δεν έγιναν πολλά και δεν αναμένεται να γίνουν πολλά ούτε και στη Ντόχα.
Περισσότερα ίσως να αναμένει κανείς από τις αναπτυσσόμενες χώρες, δήλωσε μιλώντας στην Deutsche Welle, ο Σβεν Χάμερλινγκ, ο οποίος εργάζεται στην περιβαλλοντική οργάνωση Germanwatch. «Υπάρχουν περίπου 100 χώρες οι οποίες δεν έχουν κάνει δηλώσεις σχετικά με την προστασία του κλίματος τα τελευταία χρόνια. Ανάμεσά τους βρίσκονται και μεγάλες χώρες όπως είναι οι Φιλιππίνες, η Ταϊλάνδη, αραβικές χώρες όπως η Σαουδική Αραβία ή το Κατάρ. Υπάρχουν ενδείξεις πως θα υπάρξουν ορισμένες εκπλήξεις».
Πιθανό διπλωματικό αδιέξοδο
Άποψη της πόλης 
 Άποψη της πόλης
Σημαντικό όμως για την επιτυχία της διάσκεψης στη Ντόχα είναι εάν θα καταστεί δυνατό να επιμηκυνθεί το Πρωτόκολλο του Κιότο, το οποίο τέθηκε σε ισχύ το 2005 και προβλέπει τη μείωση κατά πέντε τοις εκατό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Ο στόχος θα έπρεπε να επιτευχθεί από το 2008 μέχρι το 2012.
Ο Ότμαρ Έντενχόφερ από το Ινστιτούτο Κλιματικών Αλλαγών στο Πότσνταμ, δεν πιστεύει πως θα καταστεί εφικτό να επιμηκυνθεί η ισχύς του Πρωτοκόλλου του Κιότο και μιλώντας στην Deutsche Welle, δήλωσε πως το πιθανότερο είναι πως θα υπάρξει διπλωματικό αδιέξοδο.
Η ΕΕ τάσσεται υπέρ ενός πρωτοκόλλου το οποίο θα ισχύει μέχρι το 2020 και το αργότερο από την 1η Ιανουαρίου του 2020 θα ισχύσει και ένα νέο σύμφωνο για το κλίμα, το οποίο θα τηρούν οι αναδυόμενες οικονομίες και οι αναπτυσσόμενες χώρες και θα προβλέπει την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Andrea Rönsberg / Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης
Deutsche Welle
26/11/12 
------------

Αναζητώντας τον αντικαταστάτη του «Κιότο»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin