Εάν κάθε Γερμανός έτρωγε μια φορά την εβδομάδα λιγότερο κρέας, θα εξοικονομούνταν τόσοι πολλοί ρύποι, όσοι παράγονται όταν διανύονται 75 δις χιλιόμετρα με το αυτοκίνητο, σύμφωνα με έρευνα της WWF...
Κάθε Γερμανός παράγει κατά μέσο όρο το χρόνο έντεκα τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Η περιβαλλοντική οργάνωση WWF εξέτασε πόσοι από αυτούς τους ρύπους οφείλονται στη διατροφή.
Στην έκθεσή της με τον τίτλο «Κλιματική αλλαγή στο πιάτο» η οργάνωση εξετάζει τον όγκο των ρύπων που παράγεται.
Σαν ένα δεύτερο βήμα οι ειδικοί υπολόγισαν τη διαδικασία έχοντας κάνει την υπόθεση ότι ο κάθε Γερμανός θα κατανάλωνε το μισό κρέας. Κάτι τέτοιο θα αντιστοιχούσε στις συστάσεις της Γερμανικής Εταιρείας για τη Διατροφή, σύμφωνα με την οποία 450 γραμμάρια κρέατος την εβδομάδα αρκούν.
Καλύτερη υγεία, λιγότερα σκουπίδια, περισσότερα χρήματα
Οι θετικές συνέπειες της μειωμένης κατανάλωσης κρέατος είναι πολλές και σε πολλά επίπεδα. Για παράδειγμα, όπως λέει ο Στιγκ Τάντσμαν από την μη κυβερνητική οργάνωση «Ψωμί για τον κόσμο», από την μειωμένη κατανάλωση κρέατος θα βελτιώνονταν και το σύστημα υγείας: «Πάρα πολλά καρδιακά νοσήματα οφείλονται στην υπερβολική κατανάλωση κρέατος» λέει ο κ.Τάντσμαν.
Εκτός αυτού εάν οι Γερμανοί αγόραζαν μόνο όσα απαραίτητα χρειάζονταν, τότε θα πετούσαν και λιγότερα σκουπίδια. Με αυτό τον τρόπο θα εξοικονομούσαν γύρω στα 800 κιλά διοξειδίου του άνθρακα κατ άτομο. Και όπως λέει η Τάνια Ντρέγκερ: «Με αυτό τον τρόπο μια τετραμελής οικογένεια θα μπορούσε να εξοικονομήσει το χρόνο γύρω στα 1.200 ευρώ».
Martin Koch / Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης
Deutsche Welle
18/11/12
--------------------
Wenn jeder Deutsche einmal pro Woche auf den Hamburger verzichtete, würden im Jahr laut einer WWF-Studie die Abgase von 75 Milliarden PKW-Kilometern vermieden. Und für den Geldbeutel wäre das auch gut.
Jeder Deutsche verursacht durch seinen Lebensstil pro Jahr im Durchschnitt etwa elf Tonnen CO2. Das ist sein sogenannter "Klimafußabdruck". Die Naturschutzorganisation World Wide Fund for Nature (WWF) hat untersucht, wie viel davon auf die Ernährung zurückzuführen ist. In ihrer Studie "Klimawandel auf dem Teller" blickten die Wissenschaftler dabei auf die Treibhausgase, die bei der Herstellung des Essens entstehen. Vom Anbau der Futterpflanzen für Rinder, Schweine und Geflügel über den Transport nach Deutschland und die Lagerung der Lebensmittel bis hin zur Zubereitung in den Haushalten ging alles in die Berechnungen ein. Auch die sogenannten "indirekten Emissionen" wurden berücksichtigt. Sie entstehen zum Beispiel durch die Umwandlung tropischer Regenwälder in Weideland oder Anbauflächen für Tierfuttermittel.
Gemüse statt Geschnetzeltem
In einem zweiten Schritt berechneten die Experten den Wert neu unter der Annahme, dass jeder Deutsche nur noch halb so viel Fleisch essen würde. Das entspricht den Empfehlungen der Deutschen Gesellschaft für Ernährung, nach denen 450 Gramm Fleisch pro Woche völlig ausreichend sind...................
Στην έκθεσή της με τον τίτλο «Κλιματική αλλαγή στο πιάτο» η οργάνωση εξετάζει τον όγκο των ρύπων που παράγεται.
Βλάπτει το περιβάλλον και την τσέπη η υπερκατανάλωση
Υπολόγισαν τη διαδικασία καλλιέργειας των τροφών για τα βοοειδή, τους χοίρους και τα κοτόπουλα μέχρι την μεταφορά τους στη Γερμανία, την αποθήκευση των τροφίμων μέχρι την τελική κατανάλωσή τους και το σερβίρισμα στο πιάτο. Υπολογίστηκαν λοιπόν και οι λεγόμενοι «έμμεσοι ρύποι»Σαν ένα δεύτερο βήμα οι ειδικοί υπολόγισαν τη διαδικασία έχοντας κάνει την υπόθεση ότι ο κάθε Γερμανός θα κατανάλωνε το μισό κρέας. Κάτι τέτοιο θα αντιστοιχούσε στις συστάσεις της Γερμανικής Εταιρείας για τη Διατροφή, σύμφωνα με την οποία 450 γραμμάρια κρέατος την εβδομάδα αρκούν.
Καλύτερη υγεία, λιγότερα σκουπίδια, περισσότερα χρήματα
Αν αγοράζαμε ό,τι χρειαζόμασταν...
Οι αριθμοί είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακοί, κυρίως για μια χώρα όπως τη Γερμανία, όπου κυκλοφορούν τόσο πολλά αυτοκίνητα. «Εάν τρώγαμε μόνο μια μέρα λιγότερο κρέας την εβδομάδα, τότε θα μπορούσαμε να εξοικονομήσουμε εννέα εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Κάναμε υπολογισμούς και διαπιστώσαμε πως αυτό αντιστοιχεί σαν να έπρεπε κάποιος να οδηγήσει 75 δις χιλιόμετρα λιγότερα με το αυτοκίνητο» δηλώνει η Τάνια Ντρέγκερ ντε Τεράν.Οι θετικές συνέπειες της μειωμένης κατανάλωσης κρέατος είναι πολλές και σε πολλά επίπεδα. Για παράδειγμα, όπως λέει ο Στιγκ Τάντσμαν από την μη κυβερνητική οργάνωση «Ψωμί για τον κόσμο», από την μειωμένη κατανάλωση κρέατος θα βελτιώνονταν και το σύστημα υγείας: «Πάρα πολλά καρδιακά νοσήματα οφείλονται στην υπερβολική κατανάλωση κρέατος» λέει ο κ.Τάντσμαν.
Εκτός αυτού εάν οι Γερμανοί αγόραζαν μόνο όσα απαραίτητα χρειάζονταν, τότε θα πετούσαν και λιγότερα σκουπίδια. Με αυτό τον τρόπο θα εξοικονομούσαν γύρω στα 800 κιλά διοξειδίου του άνθρακα κατ άτομο. Και όπως λέει η Τάνια Ντρέγκερ: «Με αυτό τον τρόπο μια τετραμελής οικογένεια θα μπορούσε να εξοικονομήσει το χρόνο γύρω στα 1.200 ευρώ».
Martin Koch / Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης
Deutsche Welle
18/11/12
--------------------
- Klimaschutz durch Fleischverzicht
Wenn jeder Deutsche einmal pro Woche auf den Hamburger verzichtete, würden im Jahr laut einer WWF-Studie die Abgase von 75 Milliarden PKW-Kilometern vermieden. Und für den Geldbeutel wäre das auch gut.
Jeder Deutsche verursacht durch seinen Lebensstil pro Jahr im Durchschnitt etwa elf Tonnen CO2. Das ist sein sogenannter "Klimafußabdruck". Die Naturschutzorganisation World Wide Fund for Nature (WWF) hat untersucht, wie viel davon auf die Ernährung zurückzuführen ist. In ihrer Studie "Klimawandel auf dem Teller" blickten die Wissenschaftler dabei auf die Treibhausgase, die bei der Herstellung des Essens entstehen. Vom Anbau der Futterpflanzen für Rinder, Schweine und Geflügel über den Transport nach Deutschland und die Lagerung der Lebensmittel bis hin zur Zubereitung in den Haushalten ging alles in die Berechnungen ein. Auch die sogenannten "indirekten Emissionen" wurden berücksichtigt. Sie entstehen zum Beispiel durch die Umwandlung tropischer Regenwälder in Weideland oder Anbauflächen für Tierfuttermittel.
Gemüse statt Geschnetzeltem
In einem zweiten Schritt berechneten die Experten den Wert neu unter der Annahme, dass jeder Deutsche nur noch halb so viel Fleisch essen würde. Das entspricht den Empfehlungen der Deutschen Gesellschaft für Ernährung, nach denen 450 Gramm Fleisch pro Woche völlig ausreichend sind...................
http://www.dw.de/klimaschutz-durch-fleischverzicht/a-16382082
15/11/12
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου