Νέες εκπτώσεις προαναγγέλλει το ΥΠΕΚΑ στον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό ο οποίος ουσιαστικά έχει ξεδοντιαστεί από σειρά μνημονιακών νόμων άλλων υπουργείων προς προσέλκυση επίδοξων επενδυτών.
Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση, μετά την συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με τους επτά γραμματείς των αποκεντρωμένων Περιφερειών, "για να προωθηθεί το επενδυτικό κλίμα", σχέδιο νόμου θα απλουστεύει και θα επιταχύνει τις διαδικασίες κατάρτισης, έγκρισης και αναθεώρησης των χωροταξικών και πολεοδομικών σχεδίων, ενώ προαναγγέλλεται η αναθεώρηση του Χωροταξικού Σουφλιά για τον τουρισμό, το οποίο έχει αλλάξει ήδη προς το χειρότερο με άλλους νόμους.
Κατά την ανακοίνωση το ΥΠΕΚΑ εμφανίζεται αναρμόδιο για σειρά θεμάτων, ενώ υποδεικνύει στις περιφέρειες τις υποχρεώσεις τους. Εν ολίγοις αναφέρει ότι οι δασικές υπηρεσίες ανήκουν στις αποκεντρωμένες διοικήσεις και υπαινίσσεται ότι έχουν υπεράριθμο προσωπικό, 5.000, και σε μερικές, όπως Μακεδονία - Θράκη, αποτελούν το ήμισυ του αριθμού των εργαζομένων, περίπου 1.500 υπάλληλοι). Για τις εγκρίσεις περιβαλλοντικών όρων έργων και δραστηριοτήτων λέει ότι το 90% των αδειοδοτούμενων έργων με σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον (κατηγορία Α1) ανήκει επίσης στις αποκεντρωμένες διοικήσεις υποδεικνύοντας ότι οι αδειοδοτήσεις πρέπει να εκδοθούν εντός τετραμήνου, χωρίς -όπως είναι γνωστό- να διαθέτουν επαρκές και εξειδικευμένο προσωπικό για την αξιολόγηση των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Όσο για τις κατεδαφίσεις 'κραυγαλέων' αυθαιρέτων με τελεσίδικες αποφάσεις δίδεται επίσης εντολή στις περιφέρειες να τις υλοποιήσουν "με το συντονισμό, την παρακολούθηση και τη συνδρομή της ΕΥΕΚΑ του ΥΠΕΚΑ".
Προς αποφυγήν παρερμηνειών... διευκρινίζεται ότι "σύμφωνα με τον Ν. 4030/2011 και τον Ν. 4067/2012, οι τελεσίδικες αποφάσεις κατεδάφισης αυθαιρέτων κτισμάτων που κατασκευάζονται σε δάσος και σε δασική έκταση, σε εγκεκριμένο κοινόχρηστο χώρο της πόλης, στη ζώνη ασφαλείας των διεθνών, εθνικών, επαρχιακών ή δημοτικών ή κοινοτικών οδών, σε δημόσιο κτήμα, σε αρχαιολογικό χώρο, ιστορικό τόπο, ιστορικό διατηρητέο οικισμό, σε παραδοσιακό οικισμό και σε οικιστικό σύνολο, που έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, σε ρέμα και σε κρίσιμη παράκτια ζώνη, εκτελούνται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση".
Στο σφυρί και το παράκτιο μέτωπο
Την πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει νέο τείχος στο παραλιακό μέτωπο, υπό τον ψευδεπίγραφο τίτλο "αστική ανάπλαση" από το Φάληρο έως το Σούνιο, ερήμην του καθ' ύλην αρμόδιου Οργανισμού Αθήνας ο οποίος ανήκει στο ΥΠΕΚΑ, και πέραν αυτού ουδέν, επανέλαβε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ν. Μηταράκης σε συνάντησή του με δημάρχους της περιοχής (Μοσχάτου - Ταύρου, Παλαιού Φαλήρου, Αλίμου, Ελληνικού - Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, Κρωπίας, Σαρωνικού και Λαυρεωτικής). Προφανώς η κυβέρνηση επιχειρεί να διερευνήσει τις προθέσεις της τοπικής κοινωνίας έναντι των καταστροφικών σχεδίων της, όπως στην περίπτωση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και της ακτής του Αγίου Κοσμά. Κατά πληροφορίες αρκετοί από τους δημάρχους κατέστησαν σαφές στον υφυπουργό ότι δεν θα επιτρέψουν ουδεμία παρέμβαση στις ακτές.
Ο υφυπουργός στις δηλώσεις του παρέπεμψε στις προγραμματικές αναφορές του πρωθυπουργού περί αττικής Ριβιέρας σε μια περιοχή που προστατεύεται θεσμικά λόγω της ευαισθησίας της ως παράκτιας ζώνης, υποστηρίζοντας: "Προχωράμε στην υλοποίηση του προγράμματος ανάπτυξης του παράκτιου μετώπου από το Φάληρο έως το Σούνιο. Είναι μια φιλόδοξη προσπάθεια ισορροπημένης περιαστικής ανάπλασης με στόχο την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, αλλά με σεβασμό στο περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες. Το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης βρίσκεται ήδη στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης και σήμερα συναντηθήκαμε με τους δημάρχους της περιοχής για να ακούσουμε τις δικές τους απόψεις. Φυσικά, ο διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες θα είναι συνεχής".
Με το εν λόγω νομοσχέδιο (άρθρο 16) συστήνεται η εταιρεία ειδικού σκοπού "Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε" για "τη διοίκηση, διαχείριση και αξιοποίηση δημοσίων και ιδιωτικών εκτάσεων" της περιοχής μεταξύ του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας αλλά και όμορων εκτάσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου