Δευτέρα, Δεκεμβρίου 05, 2016

Επιφυλάξεις από De Standaard για τη χρησιμότητα των δημοψηφισμάτων

Η ικανοποίηση για τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία χαρακτηρίζει τα σημερινά σχόλια του βελγικού Τυπου.


Ανακουφισμένη από την νίκη του Βαν Ντερ Μπέλεν στην Αυστρία, η οποία, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, "έφραξε τον δρόμο στην ακροδεξιά πλημμυρίδα", εμφανίζεται στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο η εφημερίδα De Standaard. Από την άλλη απαισιόδοξη και ανήσυχη για το μέλλον της ΕΕ εμφανίζεται στο κύριο άρθρο της η De Morgen.

Η εφημερίδα χαρακτηρίζει την νίκη του Βαν Ντερ Μπέλεν μια "πρόσκαιρη" μόνο "ανάπαυλα" στην επέλαση των ακροδεξιών/λαϊκιστών στην Ευρώπη, καθώς, όπως εκτιμά, τα προβλήματα της ΕΕ έχουν δομικό χαρακτήρα και η δυσαρέσκεια και η δυσπιστία των ευρωπαίων πολιτών απέναντι στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα εντείνεται αντί να υποχωρεί.

Επιφυλάξεις για την χρησιμότητα του θεσμού των δημοψηφισμάτων εκφράζει επίσης η De Standaard στο κύριο άρθρο της. Επισημαίνεται ειδικότερα ότι, όπως δείχνει η πρόσφατη εμπειρία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, τα δημοψηφίσματα δεν οδηγούν σε λύσεις, αλλά αντίθετα περιπλέκουν τα πράγματα επιτείνοντας εντέλει τη σύγχυση. Το συμπέρασμα (και η ελπίδα) της εφημερίδας είναι ότι η βελγική πολιτική ηγεσία θα αντλήσει χρήσιμα διδάγματα από τα 'παθήματα' των Βρετανών και των Ιταλών και δεν πρόκειται να καταφύγει εύκολα σε δημοψηφίσματα για θέματα μείζονος σημασίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, capital.gr
5/12/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin