Τετάρτη, Οκτωβρίου 12, 2016

Erdogan: Η Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα να αντιμετωπίζει απειλές εναντίον της

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Pετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε τον πρωθυπουργό του Ιράκ να «μάθει τα όριά του» μετά από την κριτική που άσκησε για τη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας εκεί και πρόσθεσε ότι ο τουρκικός στρατός (που πρόσφατα ταράχθηκε από μια αποτυχημένα απόπειρα πραξικοπήματος) δεν έχει χάσει το κύρος του σε σημείο ώστε να παίρνει διαταγές από εκείνον.


Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, μοιράζεται 1.200 χιλιόμετρα συνόρων με τη Συρία και το Ιράκ και αντιμετωπίζει απειλές από μαχητές του ISIS και στις δύο χώρες. Ανησυχεί όμως ότι οι διεθνείς προσπάθειες καταστροφής των εξτρεμιστών ισλαμιστών θα αφήσουν νέες απειλές στη θέση των.

Ο τουρκικός στρατός, μετά από κάθαρση των ανώτατων στελεχών του που ακολούθησε μια αποτυχημένη απόπειρα ανατροπής του Ερντογάν τον Ιούλιο, ξεκίνησε επιχειρήσεις παρεισφρύοντας στη Συρία τον Αύγουστο για να αναγκάσει το Ισλαμικό Κράτος να υποχωρήσει και για να εμποδίσει την κουρδική πολιτοφυλακή που υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες να κερδίσουν εδάφη. Η Άγκυρα παραμένει καχύποπτη ως προς την υποστήριξη από την Ουάσιγκτον για τις συριακές κουρδικές δυνάμεις, που βλέπει με εχθρικό μάτι.

Ο Ερντογάν πρότεινε ότι η Τουρκία μπορεί να υιοθετήσει μια παρόμοια στάση στο Ιράκ, όπου κυριαρχεί η γνώμη ότι προετοιμάζεται μια επίθεση για να εκδιωχθεί το Ισλαμικό Κράτος από τη Μοσούλη, στα βόρεια.
 [zougla.gr]
12/10/16
-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin