Παρασκευή, Μαρτίου 18, 2016

Για ιστορική συμφωνία κάνουν λόγο Νταβούτογλου, Γιούνκερ και Τουσκ

Ολοκληρώθηκε και επίσημα η Σύνοδος των 28 της ΕΕ και έχει επιτευχθεί συμφωνία με την Τουρκία. «Ομόφωνη συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης» ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τούσκ μέσω Twitter. Για μία «ιστορική ημέρα» έκανε λόγο ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αχμέτ Νταβούτογλου και τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε ότι «καταφέραμε να συμφωνήσουμε με την Τουρκία σε ό,τι αφορά τις παράτυπες προσφυγικές ροές». Ο κ. Τούσκ τόνισε ότι ήταν σημαντικό να εξασφαλιστεί ότι κάθε πρόσφυγας θα αντιμετωπίζεται ξεχωριστά, καθώς και ότι η συμφωνία θα συνάδει με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, αποκλείοντας τη δυνατότητα των μαζικών απελάσεων.
Ακόμη ο Ντόναλντ Τούσκ μίλησε για το άνοιγμα του κεφαλαίου 33 για τις ενταξιακές διαδικασίες της Τουρκίας. «Το θέμα είναι να εφαρμοστούν οι πυλώνες όλοι της συμφωνίας», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου έκανε λόγο για ιστορική ημερομηνία, καθώς εκτός από τη συμφωνία που επετεύχθη, σήμερα είναι η 100η επέτειος από τη μάχη της Καλλίπολης. «Μοιραστήκαμε τις ιδέες μας τις προοπτικές μας και επιβεβαιώθηκε ότι η ΕΕ και η Τουρκία έχουν το ίδιο μέλλον» τόνισε ο κ. Νταβούτογλου και συμπλήρωσε: «Συμφωνήσαμε να συζητήσουμε και για το θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ».

Η συμφωνία έχει ανθρωπιστική διάσταση, είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου και δήλωσε ότι στόχος είναι να ληφθεί δράση για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στο Αιγαίο. «Συμφωνήσαμε ότι το κόστος και τα βάρη θα πρέπει να επιμερίζονται δίκαια. Το ποσό των 3 δισ. ευρώ δεν θα δοθεί στην Τουρκία, αλλά για τα καλό των Σύρων προσφύγων. Ως το 2018 θα υπάρξει κατανομή ακόμη 3 δισ. ευρώ» δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

«Η συμφωνία είναι νόμιμη, εφαρμόσιμη και συνοδεύεται με βοήθεια στην Ελλάδα» είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Την χαρακτήρισε ως «τεράστια διοικητική πρόκληση για την Ελλάδα» και τόνισε ότι οι θεσμοί θα την στηρίξουν.

«Είμαστε αλληλέγγυοι με την Ελλάδα και την στηρίζουμε» δήλωσε και αναφέρθηκε στο πρόβλημα της Ειδομένης, επισημαίνοντας ότι «επιθυμούμε τη μετεγκατάσταση των ανθρώπων που βρίσκονται στην Ειδομένη και θα κάνουμε τα πάντα για αυτό».

«Οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία ήταν σκληρές αλλά πολύ δίκαιες. Η συμφωνία είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο» είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τέλος ευχαρίστησε τον πρόεδρο Τούσκ για τη συμβολή του στην επίτευξη της συμφωνίας.
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin