Κυριακή, Νοεμβρίου 24, 2013

Χ.Ελληνας: "Πρέπει να διασφαλίσουμε ΦΑ από το Λεβιάθαν"

Η Κύπρος θα πρέπει να κάνει το πάν ώστε να διασφαλίσει φυσικό αέριο από το Λεβιάθαν, για να μπορέσει να προχωρησει με τους παροντες σχεδιασμους για το Τερματικο στο Βασιλικο και να εξαγάγει και το δικό της φυσικό αέριο σε συμφέρουσες τιμές, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ Χαράλαμπος Έλληνας.

Στο περιθώριο ημερίδας του Ινστιτούτο Κύπρου (CI) και του MIT με τίτλο «Μεγιστοποίηση της μακροπρόθεσμης αξίας του Φυσικού Αερίου στην Κύπρο», ο κ. Έλληνας δήλωσε οι ποσότητες φυσικού αερίου που υπολογίζεται ότι υπάρχουν στο οικόπεδο Αφροδίτη με πιαθανότητα 50% στα 5 tcf , είναι στο κατώτερο οριο απ’ ότι αναμενόταν και δεν αρκούν ώστε να προχωρήσει η Κύπρος με το τερματικό στο Βασιλικό.



Κι' άλλες γεωτρήσεις απο τη Noble

Συμπλήρωσε ότι η Noble θα κάνει κι άλλες γεωτρήσεις σε άλλα μικρά κοιτάσματα στο τεμάχιο 12, τέλος του 2014  με  2015, ενώ οι συγκεκριμένες ποσότητες μπορεί να μην είναι αρκετές για να προχωρήσει η Κύπρος, που υπολόγιζε να αρχίσει την κατασκευη του Τερματικου το 2016 και εξαγωγή του δικού της φυσικού αερίου το 2020.

Επομένως, ανέφερε, η Κύπρος, για να προχωρήσει με το τερματικό του Βασιλικού χρειάζεται το φυσικό αέριο από το Λεβιάθαν και αναμένει τις σχετικές αποφάσεις οι οποίες θα ληφθούν από το Ισραήλ  προς το τέλος του ερχόμενου χρόνου.

Πρέπει να πείσουμε το Ισραήλ να έρθει στην Κύπρο

«Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πείσουμε το Ισραήλ να έρθει στην Κύπρο, το οποίο έχει πολλές επιλογές. Να στείλει το φυσικό αέριο στην Τουρκία, στην Αίγυπτο, να το στείλει εδώ ή να το εξαγάγει με πλωτές μονάδες. Αυτές τις επιλογές τις κοιτάζουν προσεκτικά και θα λάβουν απόφαση ως το τέλος του ερχόμενου χρόνου», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι και η πιθανη επιλογη πλωτων μοναδων κερδιζει εδαφος με το περασμα του χρονου.

«Πρέπει να καταφέρουμε να τους πείσουμε να έρθουν εδώ. Αν δεν έρθουν εδώ, τότε έχουμε δυσκολία, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε, θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι και η  Total και η ENI να βρουν το δικό τους φυσικό αέριο και θα χρειαστει να κοιτάξουμε τότε ξανά τα σχέδιά μας βασει των δεδομενων και των επιλογων που θα ισχυουν τοτε», ανέφερε ο κ. Έλληνας.

Παράλληλα σημείωσε ότι όσο περισσότερο αναμένει η Κύπρος, τόσο περισσότερο αλλάζουν οι τεχνολογιες και τα δεδομένα που αφορούν τις αγορές, τις τιμές και τα ρίσκα. Αυτα συμβαινουν τοσο ραγδαια που χρειαζεται αναθεωρηση σχεδον κάθε εξι μηνες, κατι που εχει επισημανει και η μελετη του CI-MIT και οι παρουσιασεις στην ημεριδα.

Δεν έχουμε καιρό για χάσιμο

Σημειώνοντας ότι η Κύπρος δεν έχει καιρό για χάσιμο, ο κ Ελληνας είπε στο ΚΥΠΕ ότι οι αγορές που συμφέρουν αυτή την στιγμή την Κύπρο είναι οι αγορές της Άπω Ανατολής. Σήμερα ανέφερε, υπάρχουν πάρα πολλοί παίχτες που θα αρχίσουν να εξαγάγουν μεγάλες ποσότητες υγροποιημενου φυσικού αερίου στην Άπω Ανατολή από το 2018-20, όπως η Αυστραλία, η Μοζαμβίκη, η Αμερική, ο Καναδας και η Ρωσία και πρόσθεσε ότι αν η Κύπρος καθυστερήσει υπάρχει πιθανότητα ειτε  να χάσει αυτές τις αγορές ειτε να αναγκαστει να πουλησει το δικο της φυσικο αεριο σε πιο χαμηλες τιμες και κερδη.

Όπως είπε, αν χάσουμε αυτές τις αγορές απομένει η Ευρώπη, ωστόσο τα κέρδη που θα έχει η Κύπρος από την Ευρώπη θα είναι πολύ πιο χαμηλά και είναι πολύ πιο δύσκολη η πώληση υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Ανέφερε ότι σύμφωνα με μελέτη που έγινε με το CI-MIT,  φαίνεται ξεκάθαρα ότι το κόστος παραγωγής του LNG είναι λίγο πιο κάτω από τις αναμενομενεςτιμές του LNG στην Ευρώπη, δηλαδή το κέρδος θα είναι μικρό.

Ερωτηθείς αν μπορεί ωστόσο να είναι βιώσιμο, ο κ. Έλληνας εξέφρασε την πεποίθηση ότι με προετοιμασια και μελέτη μπορεί να γίνει βιώσιμο, αλλά ακόμα και βιώσιμο να γίνει η Κύπρος δεν θα μπορέσει να εξασφαλίσει τα κέρδη που θα ανέμενε από τις αγορες της Απω Ανατολης.

«Για να κάνουμε καλά κέρδη και για να καταφέρουμε να έχουμε ένα καλό όφελος για την Κύπρο, πρέπει να καταφέρουμε να πάμε στην Άπω Ανατολή και αν υπάρχουν καθυστερήσεις υπάρχουν και κίνδυνοι οι τιμές αυτης της αγοράς να χαθούν», ανέφερε.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι υπάρχει δουλειά που μπορεί να γίνει για να βοηθηθεί η Κύπρος και πρέπει όλα αυτά να μελετηθούν σύντομα, να γινουν σχεδιασμοι και προγραμματισμοι και να πάρει σύντομα η Κύπρος μια στρατηγικη θέση.

«Το πώς θα είναι οι αγορές το 2020 και μετά το ξέρουμε τώρα και αυτό θα ισχύει και για τα επόμενα 1 με 2 χρόνια. Δηλαδή αν οι προεργασίες για το Βασιλικό, οι πωλησεις  LNG, κλπ,  αρχίσουν του χρόνου ή αν αρχίσουν το 2015, είμαστε εντάξει», ανέφερε. "Αν όχι", πρόσθεσε, "τα τεχνολογικα δεδομενα και οι δυναμικες των αγορων φυσικου αεριου  θα αλλαξουν με αυξανομενα ρισκα για την Κυπρο".

Ερωτηθείς αν αυτό προϋποθέτει να έρθει το Ισραήλ ή αν μπορούμε και με άλλα δικά μας κοιτάσματα να είμαστε έτοιμοι μέχρι τότε, ο κ. Έλληνας ανέφερε ότι το Ισραήλ θα πάρει απόφαση του χρόνου κάτι που θα μας επιτρέψει να πάμε πίσω στο σχεδιασμό μας για το 2015 για τον οποίο θα ισχύουν αυτά τα οποία ξέρουμε.

Πρόσθεσε ότι αν περιμένουμε την Total και την ENI οι οποίες δεν θα έχουν συμπληρώσει τις ερευνητικές γεωτρήσεις πριν από το τέλος του 2015 και τις επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις σε ένα με δύο χρόνια μετα, θα επιφερει καθυστερησεις. «Και όλα αλλάζουν μέσα σε τρια η τέσσερα χρόνια», ανέφερε ο κ. Έλληνας.

Εξήγησε πώς αν έρθει το Ισραήλ στην Κύπρο, με τις επιβεβαιωμένες ποσότητες του Λεβιάθαν, ασχέτως με το τί υπάρχει στην Αφροδίτη, μπορεί να γίνει το εργο του Τερματικου και να προχωρησουμε με το φυσικό αεριο αμεσως και ταυτόχρονα να προχωρήσουν οι υπόλοιπες γεωτρήσεις. Επίσης η Κύπρος θα μπορεί τοτε να αρχίσει εξαγωγή με δύο και όχι μόνο με ένα τρένο, κάτι που είναι πιο οικονομικό και βάζει τη χώρα σε καλύτερη θέση, αφού όταν έχει να εξάγει 8-10 εκ. τόνους, τότε οι αγορές ενδιαφέρονται περισσότερο, απ’ ό,τι όταν έχει μόνο 5.

Σε μια τέτοια περίπτωση η Κύπρος θα μπορέσει να προχωρήσει με τον αρχικό της σχεδιασμό για έναρξη κατασκευής του τερματικού, με μια μικρη καθυστερηση, το 2017, παροχής φυσικού αερίου στο νησί το 2020 και εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου αρχές του 2021. Ετσι πρεπει να προχωρησουμε με την στρατηγικη Τερματικου, λαμβανοντας τα πιο πανω υπ οψιν, κατι που χθες υποστηριξαν όλα τα κομματα στις τοποθετησεις τους στην ημεριδα.. Θα βοηθησει την δημιουργια θεσεων εργασιας και βιομηχανιων μακροπροθεσμα. Όπως υπολογίστηκε, αν αναπτυχθεί σωστά το φυσικό αέριο, η Κύπρος  θα καταστεί μέχρι το 2025 ενεργειακός κόμβος στην Ανατολική Μεσόγειο.

http://www.sigmalive.com/news/local/78222
23/11/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin