okapi, sdzsafaripark.org |
Σε μερικά χρόνια ίσως να μην υπάρχουν πια ορισμένα είδη ζώων ή πουλιών, διαπιστώνει ο νέος κατάλογος της Παγκόσμιας Ένωσης Προστασίας της Φύσης (IUCN) που βλέπει σήμερα το φως της δημοσιότητας. Η λεγόμενη «κόκκινη λίστα των απειλούμενων ειδών» (Red List of Threatened Species) θεωρείται ευρετήριο αναφοράς για τα υπό εξαφάνιση φυτά και ζώα.
Το αφρικανικό οκάπι, μια διασταύρωση καμηλοπάρδαλης και αλόγου με ραβδώσεις ζέβρας, που ζει στο Κογκό έχει αποδεκατιστεί τα τελευταία χρόνια λόγω του εμφυλίου πολέμου που μαίνεται στη χώρα. Τα παράνομα ορυχεία έχουν περιορίσει πολύ το ζωτικό χώρο των παράξενων αυτών ζώων. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και το παράνομο κυνήγι. Όπως ανακοίνωσε η IUCN στο Γκλαντ της Ελβετίας, ο αριθμός των Okapia Johnstoni έχει μειωθεί σε επικίνδυνο βαθμό. «Για να διασφαλίσουμε την επιβίωση των οκάπι θα πρέπει να υποστηριχθεί η κυβέρνηση του Κονγκό στις προσπάθειες τερματισμού του εμφυλίου και αντιμετώπισης της φτώχειας», ζήτησε η ειδική της IUCN Νοέλ Κίμπελ. Στην «κόκκινη λίστα» αναφέρεται ότι το οκάπι βρίσκεται πλέον «υπό μεγάλο κίνδυνο».
Υπάρχουν και θετικά μηνύματα
Ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν σχεδόν 200 είδη πουλιών, μεταξύ των οποίων και ο λευκόπτερος σαρόθουρος που συναντάται στην Αιθιοπία, την Ζιμπάμπουε και την Νότια Αφρική. Από τον νέο κατάλογο της Παγκόσμιας Ένωσης Προστασίας της Φύσης προκύπτουν ωστόσο και θετικές ειδήσεις. Έτσι βελτιώθηκε για παράδειγμα η κατάσταση για τη θαλάσσια δερματοχελώνα (Dermochelys coriacea), την αλεπού (Urocyon littoralis) που ζει στα νησιά έξω από την Καλιφόρνια και δύο είδη άλμπατρος (Thalassarche Melanophris και Phoebastria Nigripes).
«Η επικαιροποίηση της κόκκινης λίστας δείχνει μερικές εκπληκτικές επιτυχίες στην διαφύλαξη μερικών ειδών, οι οποίες αποτελούν υπόδειγμα», λέει η Τζέιν Σμαρτ, διευθύντρια του Παγκόσμιου Προγράμματος Ειδών της IUCN. Το μήνυμα του νέου καταλόγου είναι όμως απαισιόδοξο: «Αν και σε μερικά είδη διαπιστώνονται βελτιώσεις, με κάθε επικαιροποίηση καταγράφεται ένας μεγαλύτερος αριθμός ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση από τον πλανήτη. Θα πρέπει να γίνουν το συντομότερο περισσότερα για να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση», τονίζει η Τζέιν Σμάρτ.
dpa / Στέφανος ΓεωργακόπουλοςΥπεύθυνος σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου
Deutsche Welle
26/11/13
----
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου